StoryEditorOCM
Zadar plusČETIRI ZADRANKE U TV SHOWU '3,2,1 - KUHAJ!'

Nina i Branka su sestre, a Silvijana i Marica najbolje prijateljice!

24. kolovoza 2017. - 16:00
Sestre Nina i BrankaNina Branka-1

Nina i Branka Matacin, dvije sestre iz mjesta Preko s otoka Ugljana, velike su dalmatinske nade u novoj sezoni kulinarskog showa "Tri, dva, jedan – kuhaj!" RTL televizije.

Nina Matacin ima 51 godinu, troje sinova i radi kao učiteljica u osnovnoj školi Zadarski otoci. Zna Doris Pinčić Rogoznicu još otkad je bila mala djevojčica, išla je s njezinim sinom u razred. Njezine dvije najveće strasti su ples i fitnes. Ima tri sina i unuku koju obožava.

Branka Matacin Pašić studirala je na Pravnom fakultetu sve do rođenja djeteta. Smatrala je da je odgajanje važnije od diplome. Branka je dvije i pol godine mlađa od sestre, ima kći studenticu i supruga pomorca. Već 30 godina živi u Rijeci i trenutačno nije zaposlena.

Nina i Branka su strast prema kuhanju naslijedile od majke, a prijavom na televizijsko natjecanje najboljih kuhara amatera u državi željele su naučiti nešto više od profesionalnih kuhara, upoznati nove ljude, ali i dokazati majci kako kuhaju bolje od nje. Hoće li im to poći za rukom, trebat će pričekati početak emitiranja nove sezone na jesen. Cijeli osmi mjesec provode u Zagrebu gdje se gotovo svakodnevno snima popularna emisija. Iako su jako povezane i za sebe kažu da su najbolje prijateljice, zajednički prije ovoga showa nisu često kuhale.

Život ih je razdvojio, ali su ostale povezane preko ljeta kada u obiteljskoj kući u Preku, gdje svaka ima svoj stan, znaju zajednički nešto spremiti.

- Najčešće su to naša domaća tradicionalna jela, kao što je čičvarda, blitva, tingul, zec na divljač, pečena riba i slično. Kuhamo na starinski dalmatinski način i takva nam se hrana najviše sviđa za jesti, a vole je i naši ukućani - kažu Nina i Branka.

Ideju da se prijave na televizijsko natjecanje u kuhanju došla je od Branke koja je Nini predložila da joj bude partnerica...

- Prihvatila sam to kao neko novo iskustvo u životu. Iz fotelje mi show izgledao jako zanimljivo pa sam odlučila prihvatiti sestrinu ponudu. Na ruku mi je išla i činjenica da se emisija prvi put snima preko ljeta, kada imam godišnji odmor i kada ne radim u školi. Valjda će snimanje završiti do početka školske godine... - šali se Nina koja svoje slobodno vrijeme voli provoditi u plesu ili na fitnessu. U školi u kojoj radi naime već deset godina vodi grupu žena koje se nekoliko puta tjedno zajednički rekreiraju.

Rekreacija nije strana ni Branki. Naprotiv, ona je na najboljem putu da postane prava maratonka. Zadnje četiri godine bavi se trčanjem polumaratona (21 kilometar). Dosad je, kaže, istrčala sve polumaratone u Hrvatskoj, od Brijuna, Rijeke i Splita do onog u Crikvenici. Baš prije početka snimanja emisije počela se pripremati da istrči pravi, olimpijski maraton, od 42 kilometra. Na treningu je baš bila došla do 30 kilometara i onda su je pozvali na snimanje. Pripreme će nastaviti nakon što završe obveze za RTL televiziju, bez obzira koliko se dugo zadržale u kulinarskom natjecanju.

- Trčanje mi je najveći gušt – govori Branka koja je sestru odlučila nagovoriti za sudjelovanje u showu jer joj se to činilo zgodnim, ali i kao prilika za pokazati drugima kako njih dvije dobro kuhaju.

- Volim kuhati domaću spizu koju vole i moji kod kuće. Najviše nešto 'na žlicu' – govori Branka i dodaje da posebno voli pripremati "morske stvari i tradicionalna jela", ali i talijansku kuhinju.

Kako su se snašle u dosadašnjem tijeku snimanja, jesu li im zadaci bili preteški?

- Malo je naporno svakodnevno snimanje, ali je dobro. Zadatke relativno jednostavno savladavamo. Nismo očekivali ništa lakše - kaže Branka. Nina je nešto rezerviranija....

- Zadaci su teži, zapravo su skroz drukčiji od onoga što smo mi očekivali. Mi smo došli s našim jelima, a onda su nam rekli da zamijenimo recepte sa Slavoncima... Ali, može se i to. Važno je probati nešto novo – govori Nina koja kod kuće ima podršku obitelji i unuke koji su pozitivno reagirali na njenu želju za natjecanjem.

A tko je od dvije sestre bolji, nismo uspjeli doznati. Odgovor na to pitanje možda dobijemo kad i gledatelji RTL televizije.  

 

Još dvije Zadranke, Silvijana i Marica: Bit ćemo pobjednice

Silvijana Dražović (67) profesorica jezika, turistički vodič i slikarica i Marica Krstić (51), nezaposlena tekstilna dizajnerica, obje iz Zadra, prijateljice su već dugi niz godina i dijele mnoge zajedničke interese. Obje su veoma kreativne, bave se dizajnom odjeće, a osim toga dijele i strastvenu ljubav prema kuhinji. Zajedno su sudjelovale i u kulinarskoj emisiji 'Večera za 5', u kojoj je tjednu pobjedu odnijela upravo Silvijana. Obožavaju i prate sve kulinarske emisije pa su se odlučile za prijavu u 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' te očekuju pobjedu.

18. travanj 2024 16:42