StoryEditorOCM
Zadar plusINSTAGRAMSKI HOT SPOT

Neopisiva ljepota! Pogled koji će vas izuti iz cipela, a nalazi se na Dugom otoku...

Piše D&D
31. kolovoza 2023. - 20:06

Ovog ljeta svi se žele fotografirati u Interpretacijsko-edukacijskom centru Grpašćak na Dugom otoku, sa čijeg prozora možete gledati prekrasne klifove i beskrajnu pučinu.

Prekrasno i očaravajuće! Jedino tim riječima može se opisati pogled s prozora Interpretacijsko-edukacijskog centra Grpašćak na Dugom otoku. Smješten je na uzvisini u Salima, a omogućuje posjetiteljima da doznaju sve o otoku i njegovoj najljepšoj uvali, Telaščici, prije nego je posjete morskim putem. Centar nije samo informativni punkt, već omogućuje i interaktivno iskustvo koje spaja prirodne znanosti, povijest te lokalnu kulturu.

image

Grapašćak na Dugom otoku

Filip Brala
image

Grapašćak na Dugom otoku

Filip Brala
image

Grapašćak na Dugom otoku

Filip Brala

U njemu se posjetitelji mogu educirati o ekosustavima Dugog otoka i okolnih morskih područja te raznolikosti njegovog biljnog i životinjskog svijeta. Centar Grpaščak je sagrađen na mjestu nekadašnje vojne utvrde i smještene na visokom i stjenovitom klifu koji je tisućama godina oblikovalo more.

Utvrda Grpašćak rekonstruirana je, adaptirana i opremljena u interpretacijsko-edukacijski centar radi podizanja kvalitete i raznovrsnosti usluge Parka prirode i Dugog otoka, edukacije posjetitelja, a u svrhu razvoja zajednice na principima održivog turizma.

image

Grapašćak na Dugom otoku

Filip Brala
image

Grapašćak na Dugom otoku

Filip Brala

Uvala Telašćica na Dugom otoku je najsigurnija, najljepša i najveća prirodna luka u Jadranskom moru. U njoj se nalazi 25 malih plaža, klifovi koji se uzdižu do 161 metar iznad mora i spuštaju u dubinu do 90 m, te slano jezero. Okružena je s 13 otoka i otočića, a sadrži i šest otočića unutar uvale. Zahvaljući iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, proglašena je Parkom prirode 1988. Interpretacijsko-edukacijski centar Grpaščak posjetiteljima je dodatno približio njezinu ljepotu, ali i ljepotu cijelog Dugog otoka.

image

Grapašćak na Dugom otoku

Filip Brala
27. travanj 2024 08:13