StoryEditorOCM
Zadar plusOSTVARENJE SNOVA

Mladi Zadranin Borna Vitlov upisao je studij glume u Engleskoj: ‘Amerika je zemlja filma. Više se vidim pred filmskim kamerama. Čut ćete još za mene!

Piše Matea Gugić Magaš
26. srpnja 2021. - 15:48

Kad nešto dovoljno jako želiš i kad ti se poslože sve karte, nema te sile na svijetu koja te može zaustaviti u ostvarenju snova. Pravi primjer toga je i 19-godišnji Zadranin Borna Vitlov koji je prije dva tjedna saznao divnu vijest: upao je na glumačku akademiju u Londonu!

Točnije na Solent University u Southamptonu, na odsjek za glumu, Acting and Performance. Od malih je nogu znao što želi: biti na daskama koje život znače ili pred filmskom kamerom, gluma je svakako bila njegov jedini izbor.

- Uvijek sam po kući imitirao ljude, zabavljao sve ukućane, gledao filmove, pratio serije. Prvo je starija sestra upisala dramsku, pa sam ja otišao za njom, onako, da probam. Išao sam tad u peti razred. Jedno smo vrijeme zajedno bili u Kazališnoj udruzi ”Igrajmo se”. Tamo sam proveo četiri godine. U međuvremenu je sestra odustala od glume jer nije prošla audiciju za ”Dramu plus”, Vinka Radovčića. Ja jesam – smije se simpatični Borna, inače bivši učenik Ekonomske škole. U toj ”Drami plus” otkriva sebe i svoju beskrajnu ljubav prema glumi.

image
Borna Vitlov 
Jure Miskovic/Cropix

- To iskustvo kod Vinka mi je neprocjenjivo. Proširili su mi se vidici, napredovao sam iz dana u dan. To što je sve Vinko radio za nas, zaista je nešto posebno. Vjerujem kako ništa slično nema u zemlji za mlađe uzraste. Tad sam, sa 16 godina, počeo intenzivno razmišljati o upisu na akademiju, a želja za odlaskom u inozemstvo došla je prije nekih godinu dana, kad sam krenuo istraživati strane akademije u Engleskoj i Nizozemskoj – prepričava nam Borna te priznaje da bi bez potpore roditelja sve ostalo samo na pustim željama...

- Oni su bili ti koji su stali iza svake moje odluke. Znam da mi žele najbolje, pa su mi u početku, kao što bi vjerojatno svaki roditelj, savjetovali da upišem nešto ”konkretno”, poput ekonomije u kojoj sam bio dobar. No, ipak su me poslušali jer su shvatili da je gluma ono što zaista želim – govori Borna, dok mu majka upada u riječ.

- Ne bi sebi mogla oprostiti da mi ovdje ”vene”, a da znam da nisam napravila sve što sam mogla da mu pomognem. I muž i ja smo se dogovorili da ćemo dati sve od sebe, ako treba dignuti i kredit, samo da mu omogućimo studiranje glume u inozemstvu. Kad je stigla vijest da je upao u Engleskoj, svi smo plakali. To nam je vjetar u leđa jer znamo koliko ozbiljno on to želi – rekla je Bornina majka Vedrana koja je pohvalila sina na ozbiljnosti i dosadašnjem uspjehu.

- Osim što je stvarno dobar u gumi, prije nekoliko je dana postao učenik generacije u srednjoj Ekonomskoj školi. Išao je i na razna natjecanja, a iz poduzetništva je bio drugi u Dalmaciji - kaže mama Vedrana, dok se Borna smješka, naviknut na majčine pohvale.

image
Borna Vitlov 
Jure Miskovic/Cropix

Kako nam je pojasnio, upasti na glumu na strano sveučilište nije ni malo laka stvar:

- Osobito u Engleskoj koja sad više nije dio Europske unije pa je papirologija jedna velika zavrzlama. Prvo sam morao proći državnu maturu s ocjenom 3,5 zatim položiti IELTS, međunarodni standardizirani test iz engleskog s minimalnom ocjenom 7 (najveća je 9), dobiti pismo preporuke od dva profesora iz škole, napisati motivacijsko pismo koje je dosta bitno jer te izdvoji od mase koja je prijavljuje iz cijelog svijeta. Njega sam započeo rečenicom svog omiljenog glumca Will Smitha, „U svojoj sam glavi oduvijek bio najbolji hollywoodski glumac, samo ga vi još niste upoznali” - smije se simpatični Borna te dodaje kako je uz to sve morao poslati i snimke dvije audicije: jedno djelo od Shakespearea, na starom engleskom, te jedno moderno.

- Video je trebao trajati oko tri minute. Rezultate sam čekao dva mjeseca i vjerujte mi, bio sam na iglama cijelo vrijeme. Stalno mi se po glavi motalo što ako ne upadnem... Iako sam se spremio i na taj najgori scenarij, nije mi utjeha bila studij u Hrvatskoj jer znam što mladom glumcu pružaju strana sveučilišta. Sjedio sam na nastavi kad mi je stigao mail od Sveučilišta Solent gdje je pisao „upali ste”. Odmah sam podijelio vijest s cijelim razredom i svi smo se zajedno veselili – prisjeća se Borna kojemu je tad pao kamen sa srca.

Studij traje tri godine i vrlo je skup, no nada se da će dobiti stipendiju te da će pronaći kakav studentski posao. Želja mu je nakon Engleske, nakon završetka studija, otići ”preko bare”.

- Engleska je više orijentirana na kazalište, a zna se, Amerika je zemlja filma. Više se vidim pred tim filmskim kamerama, unatoč tome što je konkurencija ogromna i činjenici da sam tek riba u moru. Ipak, dat ću sve od sebe te uz malo sreće, čut ćete još za mene – zaključio je Borna.

Vjerujemo Borna da hoćemo!

Vinko: Ovo je samo još jedna potvrda mom radu!

Glumačka grupa „Drama plus”, glumca i redatelja Vinka Radovčića, posljednjih godina povećava listu mladih, talentiranih glumaca koji se upisuju kako na domaće, tako i na strane akademije. Za sada lista izgleda ovako: Luka Knez, Domagoj Ikić, Lara Nekić, Laura Čerina, Luka Nešović, Tamara Kovačević, Borna Vitlov.

- Ovo je samo još jedna potvrda da ono što radim, radim dobro. Drago mi je da se sve više djece odlučuje za glumu, no nažalost okolnosti takve da je izvedbenim umjetnostima teško opstati. Mi smo na svu sreću uspjeli! U zadru je puno djece koja se vide kao glumci, a upravo je jedan dječak, koji je dugo kod mene, uspio ostvariti svoj san i otići u London – zaključio je Radovčić.

 

image
Vinko Radovčić
Cropix
Zahvale školi

- Velika zahvala ide i mojoj Ekonomskoj školi i profesorima koji su svaki put imali veliko razumijevanje za mene. Kad mi je trebalo opravdati sate zbog izostanka, zbog spremanja predstave ili satova glume, uvijek su to napravili bez zadrške. To je jedna divna škola, koja te potiče na rad, budi u tebi natjecateljski duh, uči te stvarima koje će ti zaista biti potrebe u životu - napomenuo je Borna te se zahvalio prof. Oliveri Kardum i prof. Ani Pavlinović Dorkin

28. travanj 2024 07:42