StoryEditorOCM
Zadar plusMI SMO TVOJ KORAK

Lukoranski 'jarci': "Nas 46 trči za Elizabetu Rančić Bebu, zapravo 49, jer imamo i tri trudnice"

24. travnja 2018. - 20:15
Elizabeta Rančić Beba s obiteljibeba-s-obitelji

– Okupilo nas se 46, no kako će u utrci sudjelovati i tri trudnice, zapravo nas je 49 – rekao nam je smiješeći se Luka Bosnić, prvi čovjek Udruge mladih "Jarac Lukoran" koja je inicirala jednu divnu humanitarnu priču.

I inače vrlo aktivni u organiziranju raznih akcija u svojem malom mjestu na otoku Ugljanu, lukoranski "jarci" ponovno će se ujediniti. Znajući da će peta zadarska utrka "Wings for life" 6. svibnja okupiti zaljubljenike u trčanje s istim ciljem, a to je učiniti ozljede leđne moždine izlječivima, odlučili su se udružiti i trčati za svoju prijateljicu Elizabetu Rančić (47), poznatu po nadimku Beba. Ova je Lukoranka prije deset godina teško stradala u prometnoj nesreći, kad je došlo do puknuća kralježaka C5 i C6 i dijagnosticirana joj je tetraplegija. Beba se nikada nije predala u želji da ponovno stane na noge i predana je treninzima koji je malo-pomalo vode do potpunog oporavka.

– Stanje se poboljšalo, ali preda mnom je još dug put rehabilitacije jer su oporavci u ovakvim slučajevima dugotrajni i neizvjesni. No, moram naglasiti, bez podrške supruga i djece, koji su uvijek uz mene, ne bih bila tu gdje jesam. Oduševila me je inicijativa ovih mladih ljudi, ja ih poznajem, moja je kći članica udruge, no nisam se nadala da će to učiniti za mene – kaže Elizabeta Rančić, koja ne može sakriti koliko ju je razgalila ideja mladih Lukorana. I sama će prvi put sudjelovati u utrci, što je iznimno veseli.

Popunjena sva mjesta

– Elizabeta i njezina obitelj odlično su reagirali. Mi smo odmah podijelili, odnosno prodali smo osiguranih 40 vaučera, a kasnije nam se pridružilo još šest sudionika, uglavnom iz Zadra. Vjerujem kako bi nas se okupilo još, naša se priča pročula i zaprimili smo dosta naknadnih prijava, no sva mjesta za utrku "Wings for life" brzo su popunjena – kazao nam je Bosnić.

Iako su mnogi članovi Udruge "Jarac Lukoran" s Ugljana već sudjelovali u ovoj utrci, prvi će put zajedno organizirano nastupiti, i to pod motom "Mi smo tvoj korak", a ideju za moto, kao i za zajedničke sportske majice, dao im je umjetnik, ilustrator Marin Franić (34).

– Marin je podrijetlom također s otoka i često surađujemo. Odmah je pristao biti dio humanitarne akcije i već nakon desetak minuta osmislio je ilustraciju za majice – kolica s krilima i zajednički moto – doznajemo od Bosnića, kao i to da će majice za sudionike biti besplatne, mali znak pažnje za veliku gestu koja njihovoj sugrađanki može značiti svemir.

Ovo nije prvi put da "jarci" s Ugljana čine dobru stvar, redovito organiziraju dobrovoljno davanje krvi, skupljaju donacije za dječji vrtić, uskoro planiraju i veliku akciju čišćenja uvale i luke Lukoran, a vrlo su aktivni i u organizaciji zabavnih događaja u svojem mjestu, poput nogometnih turnira, fešta i feštica koje njihovo mjesto pod suncem čini živim.

CRVENI GUMB: DONIRAJ!
Biti donator jednako je hvalevrijedno kao i trčanje za one koji ne mogu. Sva mjesta za utrku već su popunjena, no ako odlučite svoj novac usmjeriti u važna istraživanja i kliničke studije o izlječenju leđne moždine, dovoljno je posjetiti službenu stranicu Wings for Life World Run i pritisnuti crveni gumb "Doniraj" te u nekoliko jednostavnih koraka dati svoj doprinos.
03. srpanj 2024 04:05