StoryEditorOCM
Zadar plusODLUKA VIJEĆA TZGZ

‘Kino Zoni‘ 40.000 kuna; Mario Paleka: Šaljemo poruku o važnosti kinoteke; Voditelj Andrej Fric: Zadru treba stalni prostor za prikazivanje filmova

Piše L.Burčul
3. ožujka 2022. - 18:51

„Friškom“ odlukom Vijeća Turističke zajednice Grada Zadra (TZGZ) je Centru nezavisne kulture, odnosno zadarskoj „Kino Zoni“, dodijeljeno 40.000 kuna potpore.

- To je značajan iznos kojim želimo poslati poruku da je za Zadar izuzetno važan sadržaj kakav „Kino Zona“ daje gradu. Imat će našu maksimalnu podršku. Do sada ih nismo sufinancirali, ovo je prva godina, ali imat će našu kontinuiranu potporu – kazao nam je u četvrtak direktor TZGZ Mario Paleka.

Godinama prije formiranja Centra nezavisne kulture, odnosno „Kino Zone“, u Zadru do 2019. nije postojao prostor u kojem bi se prikazivali europski filmovi, dokumentarni filmovi, kratki, animirani, art-filmovi… Zadar ima komercijalno kino, ali kinoteka je do pojave Kino Zone bila tek želja velikog broja građana.

- Ne možemo se ni sada još zvati kinotekom, poput splitskih „Zlatnih vrata“. Udruga smo, snalazimo se – kaže Andrej Fric koji je, uz producenta Ivicu Perinovića i umjetničkog savjetnika Marija Županovića, voditelj „Kino Zone“.

image
Ljetna pozornica Kino Zone
Cropix

Svake se godine javljaju na gradske i županijske natječaje za programe u kulturi, kao i na HAVC, tako da sredstva nisu sigurna, kao ni prostor u kojem se filmovi prikazuju. Ljeti su na Poljani Branka Stojakovića, ali kroz godinu plaćaju najam ili Koncertnom uredu ili Kazalištu lutaka, gdje se održavaju projekcije. Plaćaju i distributera, tisak ulaznica, plakate, oglase… „Kino Zonu“ su, osobito u ljetnim mjesecima, spašavali volonteri. Treba li Zadru kinoteka, stalno mjesto prikazivanja nekomercijalnih filmova i ljudi koji su plaćeni da vode taj posao?

- Nikad nije došlo u pitanje da li će „Kino Zona“ u Zadru  opstati. Ona je i nastala na naš poticaj, točnije, dali smo u startu podršku takvom projektu čiji su sadržaji apsolutno potrebni gradu. Kakva je budućnost „Kino zone“? Treba razlikovati pojam prostora i sadržaja. S ozbiljnijim sadržajima projekcijama je mjesto u polivalentnoj dvorani u Providurovoj palači, koja ima 150 mjesta, a kao dobru bazu za „Kino Zonu“ mi vidimo prostor Centra za mlade – kazala je Dina Bušić, pročelnica gradskog Odjela za kulturu.

image
Pročelnica gradskog Odjela za kulturu Dina Bušić
Luka Gerlanc/Cropix

Multimedijalna dvorana u Providurovoj jedina je u Zadru opremljena DCP projektorom, kakvi se koriste u klasičnim kino dvoranama.

- S tim projektorom bilo koji film možemo nabaviti i prikazati; za sada smo „osuđeni“ na mp4 format. Za funkcioniranje „Kino Zone“ kao buduće kinoteke potreban je prostor; da negdje postoji „malo kino“ na koje građani trajno mogu računati. Također, potrebna su financijska sredstva kako bismo mogli funkcionirati kao kinoteka. Filmovi se, na tako postavljenoj osnovi sigurnih prihoda i prostora, onda prikazuju češće. Mi smo u situaciji da možemo prikazivati po jedan film tjedno; ako netko tada ne može doći, nema mogućnost film vidjeti u nekom drugom terminu. Te osnove bi nam otvorile put ka potpunoj sigurnosti funkcioniranja – kazao je Andrej Fric.

Na poslovima oko projekcije filmova, osim trojice voditelja, sudjeluje još 11 ljudi, ne računajući volontere.

- Samo jedna osoba je zaposlena, na pola radnog vremena, to je sve. Lanjsku godinu ne bismo preživjeli bez volontera – kazao je Fric, spominjući suradnju „Kino Zone“ i srednjoškolaca u Zadru, kao i tematske rasprave s gostima koje se organiziraju nakon prikazivanja nekih filmova.  

U organizaciji „Kino Zone“ u Zadru je samo u 2021. godini prikazano 69 dugometražnih, te 42 kratkometražna filma.

02. svibanj 2024 10:30