StoryEditorOCM
Zadar plus"MALI PITAR"

Kako je simbolična geste Zadranke Ivone na novoizgrađenom rotoru pokrenula nevjerojatni slijed događaja, ovu priču morate pročitati

Piše Matea Magaš
14. prosinca 2022. - 09:41

Malena gesta jedne Zadranke pokrenula stvari u roku od samo jednog dana -  odlučila je ispuniti pomalo tužnu prazninu novog rotora na raskrižju Ulica Andrije Hebranga i bana Josipa Jelačića na Voštarnici, pa je simbolično u njega postavila - mali pitar s kaktusom.

Njezino ime je Ivona i ovo je priča o "malenom pitaru".

- Sjedila sam u kafiću ‘Roma‘ i pila jutarnju kavu. Gledala sam u taj žalosni rotor i pitala se zašto je baš cijeli prekriven asfaltom i zar nisu mogli ostaviti tu malu kružnicu zemlje za neko stablo, grm ili cvijeće. Razmišljala sam o tome kako vjerojatno i drugima smeta to i kako bi bilo svima draže da ipak ima nekakvog zelenila u sredini. Umjesto da sve ostane na mislima odlučila sam makar malo popraviti stvar i nakon kave u obližnjem centru kupila kaktus, uzela iz stana pitar i instalirala ga na rotor. Ako iznenadi i razveseli tri osobe taj dan već sam nešto postigla - započinje priču ova mlada Zadranka čiji je čin obradovao mnoge sugrađane kad je video postao viralan.

- Reakcije ljudi su me stvarno iznenadile nisam očekivala baš toliku pozornost božićnom kaktusu, ali mi je jako drago na pozitivnim reakcijama! Cilj je bio pokazati kako i taj mali pitar kaktusa može napraviti puno ali i ukazati na činjenicu koliko gradu fali zelenila. Posljednjih nekoliko godina u Zadru niču zgrade umjesto stabala. Novoizgrađeni objekti imaju tako malo zelenih površina da je to tragikomično, ali ipak malo više tragično - pojašnjava Ivona te dodaje da se njezin ‘lipi i voljeni mi Zadar pretvara se u sivi beton.‘

- Poluotok je prije na uličnim svjetiljkama imao viseće cvijeće, trg je imao pitare cvijeća, stabala kod Kneževe palače više nema. Uvijek kad otputujem oduševim se stablima po gradovima, uređenim parkovima, raznolikosti vegetacije po urbanim sredinama i poželim da i Zadar popravi taj dio - govori nam Ivona koja se itekako ugodno iznenadila brzom reakcijom Nasada. 

- Ali Grad Zadar je taj koji je prvenstveno odgovoran za uređenje prometnica i baš je žalosno što se u pola milijuna kuna utrošenih u uređenje rotora nije moglo uključiti i malo zelenila. Za kraj volila bi da se malo više razmišlja i djeluje u smjeru zelenijeg Zadra kako bi bio lipše i zdravije mjesto za život - zaključila je Ivona.

 

29. travanj 2024 00:37