StoryEditorOCM
Zadar plusFOTOREPORT

Ispred škole u Arbanasima, dr. Kruno Krstić dobio svoju bistu: dodijeljena i posebna priznanja zbog njegovanja albanskog jezika

Piše M. Magaš
8. svibnja 2023. - 18:30
U osnovnoj skoli Krune Krstica u Arbanasima danas je svecano otkrivena bista dr. Krune Krstica i svecano dodijeljena priznanja u organizaciji Diplomatske misije Mir i prosperitet.Zvonko Pavic/Cropix

Svečano otkrivanje biste dr. Krune Krstića održalo se danas ispred škole u Arbanasima koja nosi njegovo ime. Autor biste je Gani Bajraktari.

Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici kako iz Grada Zadra, predvođeni pročelnikom za školstvo, Josom Nekićem, kao i uvaženim gostima iz Albanije. Naime, osim otkrivanja biste, danas je u školi održana i svečane dodjele priznanja u organizaciji Diplomatske misije Mir i prosperitet (UN,EU,USA).  Radi se o misiji koja podržava održavanje Modela C u školama, točnije albanskog jezika u OŠ Krune Krstića, te su iz toga razloga školi poklonili bistu Krune Krstića.

Stigli su tako veleposlanici Albanije, Riza Podu, Sjeverne Makedonije, Naim Fetai, politički savjetnik predsjednika Kosova i predstavnik pri Svetoj Stolici, Vehbi Miftari, visoki povjerenik i veleposlanik Diplomatske misije Kristo Godji, veleposlanik Diplomatske misije Nezir Lekaj, zamjenik ministra za ljudska prava nacionalnih manjina u Crnoj Gori, Arben Đuret, zastupnica u Hrvatskom saboru za albansku nacionalnu manjinu Ermina Lekaj Prljaskaj, savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova na Kosovu, Ređep Gjergj, gradonačelnik Općine Dećani u Kosovu Bashkim Ramosaj, ravnateljica Diplomatske misije Dylber Dika sa suradnicima, predstavnik Institucije za kulturno nasljeđe Albanaca u Skopju Skender Asani, predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj Esat Čolak.

image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix

- Naša škola s ponosom nosi ime dr. Krune Krstića, hrvatskog leksikografa, lingvista, filozofa, psihologa i povjesničara koji je rođen u Arbanasima 1905. godine. Škola postoji još od 1869. godine, a u ovoj zgradi radi djeluje od 1959. godine. Danas broji 572 učenika, 82 zaposlenika, a ima i jednu područnu školu. Suvremeno je uređena zahvaljujući našem osnivaču, gradu Zadru. Model C albanskog jezika i kulture organiziran je u Osnovnoj školi Krune Krstića od 2014. godine. U ovoj školskoj godini ima 47 polaznika. Organiziran je subotom jer nam dolaze polaznici učenici različitih škola u Zadarskoj županiji. Iznimno je važno da sve nacionalne manjine njeguju svoj jezik i kulturu - istaknula je ravnateljica škole Jasmina Matešić koja je dobila velike pohvale za svoj rad od strane uvažanih albanskih gostiju. 

image

 Jasmina Matesic, ravnateljica OS Krune Krstica.

Zvonko Pavic/Cropix
27. travanj 2024 02:35