Kakav se sve sushi i sashimi pripremaju u svijetu, malo dalje od Japana, matične domovine tih jela, pokazali su u petak navečer dvojica sushi majstora s američkog kontinenta u restoranu hotela Bastion. Naravno sve u okviru Tuna, Sushi&Wine Festivala koji još danas traje u Zadru.
Te pomalo amerikanizirane sushije pripremali su Taro Arai,vlasnik i masterchef kalifornijskog lanca reestorana Mikuni te Seigo Nakamura, vlasnik Aburi restorana u Kanadi, ali i korporacije Tora u Japanu. Svaki od njih ima svoj stil: dok Taro koisti čitav niz umaka i kuharskim brenerom malo sprži smotane sushije, Seigo ih krije na maloj priručnoj grill ploči.
Njihov je višesatni show došlo vidjeti i uživati u ponešto drugačijim smotuljcima od tune i riže došlo vidjeti mnoštvo Zadrana koji su imali flayer besplatno podijeljen toga jutra, ali i gosti koji zbog toga stigli u Zadar iz Dubrovnika ii nekih drugih krajeva Hrvatske.
Došao je i glavni kuhar tuna festivala Toshihiro Nakatsuji, kojeg i samog zanimalo kako suhi rade drugi, ali i glumac Branko Đurić koji je iste večeri nastupio u Zadru.
Kalifornijski i kanadski sushi majstori došli na poziv Jira Kambe, vlasnika i direktora Kali tune koji je logistički i organizacijski iznio dobar dio ovogodišnjeg T,S&W festivala.