StoryEditorOCM
Zadar plusANA TESKERA ZNA KAKO

Donosimo priču kako je pokrenuta prva zadružna pivovara "Brlog" u Hrvatskoj: Samo s bušilicom i lončinom za kuhanje ajvara nastale su prve ‘Plavuše‘

Piše Mila Puljiz/Universitas
1. prosinca 2021. - 12:51

Ana Teskera diplomirana je inženjerka prehrambene tehnologije na Kemijsko-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Osim što je upraviteljica zadružne pivovare "Brlog", za sebe kaže da je veliki hedonist i avanturist, pa se tako 2016. godine odlučila na odvažan korak pokretanja prve zadružne pivovare u Hrvatskoj, zajedno s Majom Šepetavec. Uspješne poduzetnice do sada su zaposlile osam ljudi, a zadruga broji čak 90 članova iz cijeloga svijeta.

Bivša ste studentica KTF-a, a sada upraviteljica zadružne pivovare "Brlog"? Odakle ideja za pokretanjem pivovare, pretpostavljam da ste veliki ljubitelj piva?

– Naravno. Volim kada je nešto fino, tako sam se dugo bavila i vinima. Bitni su mi okusi, a do otkrića crafta nisam znala koliko pivo može biti ukusno! Onda sam naravno, kao izraženi DIY tip osobe, krenula u avanturu kuhanja piva kod kuće i korak po korak – eto pivovare.

Sve je krenulo pokretanjem crowdfunding kampanje, a sada vodite jedan iznimno uspješan biznis? Recite nam malo više, kako ste pokrenuli proizvodnju, uredili prostor pivovare?

– Pivovaru smo pokrenuli pomoću sredstava prikupljenih u vrlo uspješnoj kampanji skupnog financiranja 2016. godine. Dvije godine kasnije, kroz investicijsku kampanju "Zadruži s Brlogom" prikupili smo oko milijun kuna za opremu kroz doprinose novih članova zadruge – suvlasnika pivovare. Sada nas je 90 iz cijeloga svijeta, a tijekom 2020. smo uložili dodatnih 400 tisuća kuna za preseljenje u centar Zadra i otvaranje kušaonice i trgovine piva i craft proizvoda (vino, kava, likeri). Većinu radova odradili smo mi – suosnivačice i nekolicina zaposlenika i zadrugara.

Vlastitim rukama izgradili smo i sastavili opremu i inventar, ponudili sve to posjetiocima na korištenje i sudjelovanje kroz razna događanja, promocije knjiga, izložbe, svirke, natjecanja... Ukratko, kroz zanatska umijeća s alatom, u kućnoj radinosti, izbrusili smo i mnoga druga umijeća – od pivarstva u profesionalnom sustavu, do izgradnje, prodaje, upravljanja i svega ostalog. I postali društveno poduzeće s pozitivnim utjecajem na društvo i život u Zadru.

Što biste poručili mladim ljudima koji također imaju ideju koju žele realizirati, ali možda ne znaju kako i na koji način?

–​ Rascjepkajte ideju na korake i krenite od prvog. Strpljenje i upornost su sve što vam treba. I naravno, ono zrno hrabrosti da uopće napravite prvi korak, jer poslije idete po inerciji. Meni je prvi korak bio izgovoriti pred poticajnim ljudima da bih ja to uradila. Pa smo pričali i dogovorili što prvo moram smisliti. Zatim smo dogovorili edukaciju za "crowdfunding" (skupno financiranje)... i ostali koraci su već bili inercija.

Na što ste najponosniji od osnutka "Brloga"? Pokrenuli ste i zadrugu koja zainteresiranima omogućava sudjelovanje i investiranje?

– Ponosna sam na ekipu koja se okupila oko zadanog sustava vrijednosti. Veseli što se ljudi daju za ovu ideju, brinu se o tome, nastavljaju dalje. To je baš ispunjavajuće. Zadruga je uvijek u potrazi za novim članovima, a svi zainteresirani mogu nam se javiti e-mailom i raspitati se o detaljima članstva te kako mogu doprinijeti. Ponekad omogućimo entuzijastima da nam se priključe, pogotovo ako mogu pomoći da ideja razvoja ove pogonske platforme za pivo (a možda i nešto drugo) raste. Sve što radimo poravnato je s našim osnovnim vrijednostima: povjerenje, optimizam i društvena odgovornost.

Kako su nastale "Neposlušna" i "Plavuša", odakle ideja, ime?

– "Plavuša" je blonde ale pivo, to je stil svijetlog piva, a prijevodom s engleskog i igrom riječima došlo je do naziva blonda – plavuša. "Neposlušna" je mlađa sestra, crveno pivo, vrlo zahmeljeno i neuobičajeno pitko i šarmantno, pivo s jakom aromatikom posebnih američkih hmeljeva. Okuse je najlakše opisati kroz karaktere samih etiketa: "Plavuša" je najbolja prijateljica, svaki dan je tu, okus slobode i "pivskih citrusa" (hmeljeva).., dok je "Neposlušna" avantura, skok iz aviona, miris livade i cvijeća, impresija.

Od ideje do realizacije

U zgradi 3 fakulteta na splitskom Kampusu održano je predavanje pod naslovom "Od ideje do realizacije – Zadružna pivovara Brlog" koje je održala bivša studentica KTF-a Ana Teskera.

Na predavanju, koje je organizirala Udruga bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta, okupilo se 90-ak studenata, nastavnika, članova i prijatelja Udruge koji su imali priliku uživati u izrazito motivirajućem i pozitivno intoniranom predavanju, u kojem je predavačica Ana ispričala kako je od početne ideje i želje da počasti prijatelje domaćim pivom, krenula u "kuhanje" piva u kućnoj radinosti, što je na kraju rezultiralo pokretanjem prve zadružne pivovare u RH.

Nazočni su imali prilike čuti o crowdfunding kampanji pomoću koje je prikupljen početni kapital za nabavu opreme neophodne za pokretanje proizvodnje. Samo s bušilicom, ogromnim loncem za kuhanje ajvara i setom crijeva, pumpi i sitnih dijelova nastale su prve "Plavuše" (svijetlo pivo zadruge "Brlog").

Ana je istaknula osobine koje su inicijalno važne kod pokretanja vlastitog biznisa: znatiželja, upornost i vjera u sebe. Danas se pogon pivovare nalazi u samom centru Zadra u okviru kojeg je uređena i mala kušaonica piva, u kojoj se osim piva mogu probati i drugi proizvodi zadrugara.

U okviru prigodnog domjenka, nakon predavanja nazočni su imali prilike degustirati i uživati u različitim vrstama piva koje proizvodi pivovara "Brlog", a također i porazgovarati s kolegicom Anom.

25. studeni 2024 22:11