Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d., a uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 10. prosinca 2024. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE.
Svjesna činjenice kako gastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva, Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala ovo okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika kako bi se doznali novi trendovi i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije.
Na konferenciji održanoj u okviru 4. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, župan Zadarske županije Božidar Longin i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.
Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započela je pozvanim predavanjem koje je uz cooking show održala Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu. Chefica Filca je održala keynote predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“, a glavni motiv jela koja je ova mlada kuharica pripremala u Zadru bila je višnja maraška. Uslijedio je panel u kojem su sudjelovali Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, a koji su raspravljali o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja.
Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim je program nastavila razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem su sudjelovali dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom je u okviru konferencije predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Uz moderiranje novinarke i PR agentice Matee Magaš, svoje su proizvode predstavila 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica iz Šopota, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. Sadržajan program konferencije uključio je još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem su sudjelovali Zoran Kasum, HD Consulting, Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv. prof. dr.sc. Tomislava Klarina.
Poseban dio programa bio je posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje". Mladi su kuhari i to Stela Vincek, Luka Černušak, Mateo Glavan, Toni Grgić, Bruno Kalmeta, Roko Matulić, Ivan Prenđa, Kristijan Pezelj i Elvis Vrkić uz asistenciju učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremili jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. Sve su sudionike pripremljena jela silno oduševila osobito stoga što su mladi kuhari pokazali i originalnost i kreativnost stvarajući nova jela koristeći namirnice zadarskog kraja. Dodajmo kako su uz jela poslužena vina iz Zadarske županije, a prema odabiru sommeliera Ivana Stiblika.
Završetak konferencije obilježile su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju su održali sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru), zatim KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju je održao doc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju su održali doc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....