StoryEditorOCM
Zadar plusMEDALJE IZ NEW YORKA

Dalmacija je jedna od najjačih maslinarskih regija na svijetu, a i Zadar ima svoja ulja za utrku!

Piše Meri Šilović
9. lipnja 2021. - 09:09

Nikad ponosnija, nikad samosvjesnija, nikad sretnija okupila se maslinarska Dalmacija u Vodicama.

K Duvnjacima u uljaru "Sv. Ivan" na slavljeničku feštu sa svih strana Dalmacije stizali su maslinari čija ulja su u New Yorku na najprestižnijem i najvećem svjetskom natjecanju maslinovih ulja osvojila zlatne i srebrne medalje, koji su osvojili toliko odličja da su Dalmaciju lansirali kao najveće otkriće ovogodišnjeg svjetskog šampionata maslinovih ulja. Kao najjaču maslinarsku regiju, velikom svijetu do tada nepoznatu, regiju po osvojenim medaljama jaču i od naše već proslavljene Istre, o čemu ovih dana piše i respektabilni newyorški 'Olive Oil Times'.
Krenuli su na feštu u Vodice maslinari laureati od Kornata do Oklaja, od Komarne kod Ploča do Plastova iza Šibenika, od Hvara do Šolte, od Dugog otoka do zaleđa Zadra i Šibenika, od Pirovca i Vodica do Marine i Rogoznice,… Stigli su gotovo svi čija dalmatinska maslinova ulja su na Manhattanu na New York Olive Oil Competition osvojila zlata i srebra. Oni rijetki koji nisu mogli doći, na Whatsapp grupi stalno su slali poruke podrške.

I Pauk je osvojio zlato

Goran Pauk, sad već bivši župan, je također sa svojim uljem osvojio zlato u New Yorku i prvi je na početku ove lijepe priče dao ruke u sufinanciranju odlaska dalmatinskih maslinara u New York. Na ovu feštu, uvažavajući nove prilike, nije došao, ali je Iris Ukić Kotarac, nova zamjenica novog župana šibensko-kninskog Marka Jelića pred svima obećala nastavak podrške ovoj akciji i maslinarima.
Podsjetimo: Dalmacija je ove godine prvi put organizirano i u većem broju izišla na najveće svjetsko natjecanje maslinovih ulja. Istrani tako rade godinama, i to s velikim uspjehom. Dalmatinski maslinari su do sada vrlo rijetko slali svoja ulja na svjetska natjecanja i posljedica toga je bila fama po Hrvatskoj da dalmatinska maslinova ulja i nisu bog zna što. Tako je bilo sve dok lani mladom uljaru i maslinaru iz Vodica Tomislavu Duvnjaku nije proradio dišpet: ne može to tako.
Pa je nazivao sve dalmatinske maslinare za koje je bio siguran da imaju izvrsna ulja, sam se angažirao oko prikupljanja uzoraka, animirao sad bivšeg župana šibensko-kninskog Gorana Pauka da sufinancira slanje uzoraka u New York, a on pak druge župane da to naprave svojim maslinarima i - eto. Pun pogodak!
Zahvaljujući dalmatinskim uljima, uz istarska, koja su, valja reći, i ove godine zabilježila odličan uspjeh (ali slabiji od dalmatinskih), Hrvatska se na ovogodišnjem svjetskom šampionatu maslinovih ulja NYIOOC plasirala na 4. mjesto, odmah iza svjetskih maslinarskih velesila Italije, Španjolske i Grčke.
I dok ove tri zemlje pokrivaju gotovo cijelu svjetsku proizvodnju maslinova ulja i njihov plasman na prva tri mjesta po nagradama je logičan, mala zemljica Hrvatska čini samo 0,15 posto svjetske proizvodnje maslinova ulja. Ali tako izvrsnog ulja da je njima iza sebe ostavila velike maslinarske zemlje: Francusku, Tunis, Portugal, Tursku, Maroko,…
A na fešti u uljari "Sv. Ivan" u Vodicama je bilo toliko dobrih vibracija, pozitivne energije, oduševljenja zajedničkim uspjehom i nekog novog dalmatinskog zajedništva kakvo ja u svojoj podužoj novinarskoj karijeri nikad nisam vidjela.
Dr. Ivica Vlatković, poznati maslinar, kolumnist našeg časopisa "Maslina", šoltanska ekipa predvođena bračnim parom Burić, Tomislav Duvnjak, ekipa pionira koja je i prije u ime Dalmacije osvajala vrhunske nagrade u New Yorku, ozareni su se družili s novim laureatima. Dogodilo se ono što su godinama sanjali.
Tu su bili i poznati uljari, dobitnici zlata u NY Drago Laća iz Skradina, Ive Miljak iz uljare "Bilaja" iz Marine i Željko Vrsaljko iz Nadina, Damir Buntić je za sve kuhao paštu s nekoliko vrsta gljiva koje sam bere, Tomina supruga Helena i otac Ante držali su u kuhinji situaciju pod kontrolom, bilo je pršuta, sira, kulena, fritula,… Šoltanski načelnik Nikola Karuzić-Cecić se podružio i s novim gradonačelnikom Vodica, kapetanom Antom Cukrovom, maslinar Ante Karaga iz Promine, zlatni u New Yorku, nam je govorio o svojim maslinama pod Dinarom, najsjevernijim u Dalmaciji, …
Široka osmijeha su bili i vrhunski zadarski i šibenski maslinari, među kojima Marin Matešić, Bore Pedić, Tonči Mrša, Stojko i Božo Surać, Davor Antica, Duška Kolar, Milivoj Trcera, Jakov Rinčić s Vrsina kod Marine,…

A stigli su i vinari...

Među najsretnijima su bili pirovački maslinari Krešimir Uroda i Karlo Lazar: „Osvojili smo za Pirovac prve medalje u New Yorku, zlato i srebro!“ Za istim stolom su sjedili predstavnici restorana "Fešta" sa Žuta, koji su osvojili zlato za svoje ulje s Kornata, te šira obitelj Makjanić izvrsnih maslinara iz Dola na Hvaru, i … nemoguće je nabrojiti sve koji su stigli u Vodice.
Bilo je i dobre domaće pisme, klapa odjevena po šibensku pobrinula se za to, a vrhunska vina su donijeli vinari koji su svojim uljima u Velikoj jabuci osvojili srebra i zlata. Tri poznata dalmatinska vinara su se, naime, na ovom velikom natjecanju dokazala i kao izvrsni maslinari. Zlata i srebra su dobila maslinova ulja vinara Damira Štimca iz vinarije "Rizman" s Komarne, Ante Sladića iz Plastova i Nikole Birina iz Vodica. Pa su „tekli potoci“ lijepih maraština i debita, a za kraj najbolje Rizmanovo vino, moćni Plavac Primus.
Višnja Marasović, županijska pročelnica za poljoprivredu i ruralni razvoj Šibensko-kninske županije, umnogome kao i Tomislav Duvnjak zaslužna za ovo povijesno objedinjavanje Dalmacije, uživala je u atmosferi i druženju, a dobro se odmah uklopila i Iris Ukić Kotarac, zamjenica novog župana Marka Jelića.
„Čestitam i oduševljena sam činjenicom da su se dalmatinski maslinari prije svega povezali i da su imali snage biti odvažni i zbog toga nova županijska vlast ne može nego još više ih podržati. Dajem javno obećanje da će se ulaganje nastaviti, da ćemo nastaviti s ovom inicijativom na korist cijele naše Šibensko-kninske županije i na korist cijele regije Dalmacije. Idemo još jače i trebat će nam pomoć svih vas s vašim znanjem i iskustvom. Svi mi u Dalmaciji radimo na tome da ovdje zadržimo svit, da zadržimo proizvodnju i da se brendiramo kao županija i regija“, kazala je dožupanica Iris Ukić Kotarac.
Ante Cukrov, novi načelnik Vodica, kapetan, ali i sam maslinar je nastavio: „Ovi mladi ljudi su meni uzdanice, uživam gledajući ih, učinit ćemo sve da im pomognemo, da ih još dodatno potaknemo. Bit ću našim maslinarima podrška 120 posto.“
„Ovaj uspjeh je naš zajednički i na tome vam svima od srca čestitam, ovo je početak povijesnog ujedinjenja maslinova ulja u Dalmaciji. Krajnji cilj je Dalmaciju dovesti na razinu najbolje maslinarske regije na svijetu, a zatim, zajedno s našom Istrom, Hrvatsku učiniti brendom“, kazao je Tomislav Duvnjak okupljenima, uz opće odobravanje.
Na kraju su se svi dalmatinski „osvajači New Yorka“ skupili za zajedničku fotografiju. A onda je Tomo iznenada razvio transparent „Livaja ostani“, i sve ruke su poletjele u zrak. Ništa bez Hajduka! Kad se Dalmacija ujedini (a to nije ni često ni lako) samo nebo joj je granica. A zakotrljalo se…

A di su dalmatinske županije?

Dok su se dalmatinski maslinari sjajno dokazali na vrhu svijeta, dalmatinske strukture to - nisu ni primijetile! Naime, čim su izišli rezultati New Yorka, istog dana već negdje iza podne TZ Istarske županije je odaslala svim medijima priopćenje u kome piše o „opet velikom uspjehu istarskih ulja u New Yorku“.
I svaka čast turističkoj zajednici Istarske županije, ona je svoj posao promptno i odlično odradila. Uspjeh dalmatinskih ulja je i veći, Dalmacija ima četiri županije, ali ni jedna turistička zajednica ni jedne od četiri dalmatinske županije do dan danas, ni skoro deset dana poslije, nije ni jednom mediju javila ni poslala priopćenje o uspjehu svojih maslinara. E u tome je prava razlika Istre i Dalmacije, po sposobnosti i reakciji „struktura“ Dalmacija još nije ni blizu Istri.

Hrvatska četvrta na svijetu

Ove godine se u New Yorku natjecalo 1171 ekstra djevičansko maslinovo ulje iz 28 zemalja. Iz Hrvatske je na natjecanje stiglo 105 ulja, od toga 53 iz Dalmacije i i 52 iz Istre.
Hrvatska je osvojila ukupno 87 medalja, od toga 67 zlatnih i 20 srebrnih. Po broju osvojenih medalja je četvrta zemlja na globusu.
Više od polovice ukupnog broja hrvatskih nagrada 48 (35 zlatnih i 13 srebrnih) osvojili su dalmatinski maslinari. Istarski maslinari osvojili su 39 nagrada (od toga 32 zlatne i sedam srebrnih).

19. travanj 2024 13:14