StoryEditorOCM
Zadar plusPARK PRIRODE VRANSKO JEZERO

Broj posjetitelja sve više raste, a bit će još veći kad se povežu atrakcije, jedna od njih bit će i – električni vlak!

Piše M.K.
20. prosinca 2018. - 19:00
Slika2

Park prirode Vransko jezero u zadnjih nekoliko godina bilježi značajan rast u broju posjetitelja. Primjerice, ukupan broj evidentiranih posjetitelja (osnovne ulaznice, edukativni programi i ribolovne dozvole) u 2017. godini (34.612) je veći za 42 posto s obzirom na 2016. godinu (24.387 posjetitelja), odnosno za 166 posto u usporedbi s 2015. godini (12.998 posjetitelja). Ove je godine Park posjetilo preko 40.000 posjetitelja - kaže dipl. turistički komunikolog Ivana Mandić, stručna suradnica za promidžbu i prezentaciju u Javnoj ustanovi Park prirode Vransko jezero.

- Potrebno je naglasiti da je stvaran broj posjetitelja realno i puno veći, budući da Park evidentira posjetitelje samo u sezoni (od 4. mjeseca do kraja 10. mjeseca) te na 3 posjetiteljske lokacije u Parku (Crkvine-drvena poučna staza, vidikovac Kamenjak i lučica Prosika) dok na ostale lokacije u Parku posjetitelji mogu slobodno ući. Park u zadnjih nekoliko godina znatno više i ulaže u sustav posjećivanja. Tijekom 2015. i 2016. godine obnovljena je kompletna signalizacija u Parku (pješačke, automobilske, edukativne table), izrađen set promotivnih materijala i suvenira, izgrađena je nova poučna drvena staza u Ornitološkom rezervatu, postavljeni su stalci za bicikle te koševi za smeće. Izgrađen je novi šezdesetmetarski pontonski pristan na sjeveroistočnoj obali. U 2017. godini uveden je elektronski sustav prodaje ulaznica i praćenja posjetitelja - kaže Mandić.

Trenutno su u tijeku aktivnosti u sklopu projekta "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero". Projekt je uspješno prošao sve faze provjere te je u listopadu 2017. potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 29.851.461,04 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22.310.046,54 kuna. Za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u najvišem intenzitetu potpore od 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od 18.963.539,55 kuna. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je s njime ugovoreno sufinanciranje u iznosu od 1.622.570,57 kuna. Razdoblje provedbe je od početka obavljanja aktivnosti projekta, odnosno od 26. ožujka 2014. godine kad je započeto s izradom projektne dokumentacije, do završetka obavljanja predmetnih aktivnosti odnosno do 31. prosinca 2021. godine. Partneri na projektu su Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i Udruga LAG Laura.

Svrha odnosno specifični cilj Projekta je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku prirode Vransko jezero, čime se daje izravan doprinos ostvarenju općeg cilja projekta - održivom korištenju odredišta prirodne baštine i održivom društveno gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Projekt će povezati nezavisne atrakcije Parka u integralnu posjetiteljsku cjelinu, nadogradit će se prezentacijsko-obrazovni kapaciteti Parka, obogatiti turistička ponuda Parka, bolje informirati i educirati posjetitelji, zaposlenici Parka i lokalno stanovništvo te će se omogućiti bolje praćenje posjetitelja. Dakle, najvažniji dio ovog Projekta su: uređenje infrastrukture, nabava opreme za posjetitelje te aktivnosti edukacije i interpretacije. Projekt će promovirati obnovljive izvore energije postavljanjem fotonaponskih sustava na lokacijama Kamenjak i Prosika, a iz kojih će se crpiti energija za funkcioniranje ugostiteljskih objekata, dvaju info centara te za punionicu električnih bicikala, solarne brodice, električnog vlaka te električnih automobila posjetitelja – ističe Ivana Mandić.

Kako bi se osigurala vidljivost projekta, u travnju su nabavljene informacijske ploče i naljepnice. Upotpunjen je sadržaj za posjetitelje nabavom opreme kroz travanj i svibanj. Nabavljeno je 5 MTB bicikala, 1 dječja sjedalica za bicikl, 11 kaciga za bicikle, 7 kajaka s pripadajućom opremom od kojih su 2 ribička te oprema za promatranje ptica: 13 dalekozora i durbin s pripadajućom opremom. Novu opremu posjetitelji mogu unajmiti na info centrima Crkvine i Prosika.

Rezultat provedenih aktivnosti (nadogradnja prezentacijsko obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude Parka, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša te informiranje i edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika) dovest će do povećanja privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostave boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku što je i svrha Projekta – zaključuju u Parku prirode Vransko jezero.

 

Promatranje ptica
U suradnji s Udrugom BIOM, partnerom na projektu, ove godine su provedeni treninzi promatranja ptica s ciljem edukacije zaposlenika Parka i zainteresiranih pojedinaca za vodiče za promatranje ptica. Osim navedenog, Udruga BIOM provodi monitoring ptica na području Parka u svrhu utvrđivanja utjecaja turizma na njihove populacije, razradit će i proširiti postojeće programe za promatranje ptica i izraditi vodič kroz biološku raznolikost. Aktivnosti su planirane do kraja 2021. godine.
07. lipanj 2024 13:23