Odrastajući uz obiteljski restoran Anita Karaman, splitska arhitektica, nije, kako sama kaže, imala puno izbora kada je u pitanju prepoznavanje važnosti dobre hrane.
Za štednjak se, priznaje, odvažila stati tek kada se, kao studentica odselila iz roditeljskog doma, što su njeni kolege pozdravile s odobravanjem, ohrabrivši ju da zakorači u blogosferu, gdje je reputaciju izgradila pod imenom ˝Možeš se udati˝.
Omiljena su joj jela ˝na žlicu˝, pripremljena od sezonskih namirnica, a pogotovo ona ˝iz mamine i tetine kuhinje˝ od kojih je usvojila i stav koji promovira kroz svoje recepte.
- Vjerujem da svatko posebno mora odgovorno pristupiti kupovanju i trošenju hrane, paziti na viškove i izbjegavati pod svaku cijenu bacanje hrane.
To je stvar zdravog razuma, dobrog odgoja i svijesti o svijetu u kojem živimo. Zbog toga često ‘recikliram’ namirnice i, uz par dodataka, ostatke prekrojim u sasvim novo jelo - otkriva naša sugovornica, nudeći prijedlog brzog i pamentnog menija za Uskrsni ponedjeljak.
SALATA OD JAJA, GRAHA I ŠUNKE S PESTOM NA PREPEČENOJ SIRNICI
Višak pisanica i kuhane ili pečene šunke lako je uklopiti u hladne salate koje mogu postati cjeloviti ručak za dane nakon Uskrsa.
Dodajte im kuhane žitarice, grahorice i sezonsko povrće po želji. Moja salata zaokružena je bijelim grahom koji joj daje volumen i osvježena pestom od kopra, peršina, pinjola i limuna.
Sastojci (za 2 porcije)
- 50 g kuhane ili pečene šunke
- 3-4 kuhana jaja
- 1 mala konzerva bijelog (cannellini) graha
- 2 mlade kapulice
- 3-4 rotkvice
- 2 žlice grčkog jogurta
- sol, svježe mljeveni papar
Za pesto:
- 2 žlice preprženih pinjola ili sjeckanih badema
- 1 mali režanj češnjaka
- prstohvat soli
- pola vezice peršina i vezica kopra
- sok i korica jednog limuna
- maslinovo ulje
Priprema:
Izradite pesto tako da u mužaru ili sjeckalici usitnite sve sastojke. Ako radite u mužaru, prvo tucite češnjak s prstohvatom soli, pa dodajte pinjole, a zatim malo po malo nasjeckano začinsko bilje, sok i koricu limuna, te toliko maslinova ulja da pesto ne bude previše gust.
U zdjeli pomiješajte grah, narezana jaja, te sitno nasjeckanu šunku, mladu kapulicu i rotkvice. Lagano posolite, popaprite i dodajte dvije žlice pripremljenog pesta. Sve pomiješajte i dovršite hrpicama grčkog jogurta, te s još nekoliko kapi maslinova ulja.
PUDING OD SIRNICE
Ovaj slatki složenac predivan je način da oživite odstajalu sirnicu u profinjenom, bogatom desertu, sa sastojcima koje uvijek imate u smočnici.
Jelo možete pripremiti od ostataka bilo kojeg peciva s uskršnjeg stola, poput pletenice, brioša ili kruha.
Sastojci (6 porcija):
- 200 g sirnice stare 3-4 dana (otprilike pola sirnice)
- maslac, omekšan na sobnoj temperaturi
- marmelada od marelica
- 3 žlice grožđica
- 2 žumanjka i 2 jaja
- 40 g smeđeg šećera
- 2 vanilin-šećera
- žličica cimeta
- ribana korica naranče
- 3 dl mlijeka
- 3 dl slatkog vrhnja
- 3 žlice likera po želji (npr. Maraschino)
Priprema:
Grožđice kratko natopite u vrućoj vodi pa ocijedite. Sirnicu narežite na šnite i premažite tankim slojem maslaca i marmelade. Jaja, žumanjke, smeđi šećer i vanilin šećer izmiksajte, zatim dodajte mlijeko, vrhnje, cimet, koricu naranče, liker i grožđice, pa kratko pomiješajte da se sve poveže.
Dublju vatrostalnu posudu premažite maslacem, pa u nju složite komade sirnice tako da se malo preklapaju. Prelijte ih pripremljenom smjesom pa pustite pola sata da sirnica nabubri.
Zagrijte pećnicu na 180°C, a prije stavljanja pećnicu, površinu pudinga pospite s još malo smeđeg šećera.
Pecite u parnoj kupelji 50-60 minuta, a prije posluživanje pustite da puding odstoji 15 min. Vadite ga velikom žlicom i poslužite u dublje posudice.