StoryEditorOCM
ViralPOSTPARTUM

Poznate žene iskreno govore o postporođajnim iskustvima i dijele realne slike: pričali smo s Pamelom Ramljak, a splitska liječnica ima savjet za mame

Piše PSD.
2. rujna 2020. - 16:15

Za prvo ikad online izdanje MTV-ovih Video Music Awardsa virtualno pojavljivanje Katy Perry bilo je različito od njenih uobičajenih izdanja na crvenom tepihu i posve u tonu nedavnog poroda. Za sliku u ogledalu nije odjenula ništa više od grudnjaka za dojenje i trudničkih gaćica kojima nije pokušala sakriti svoj trbuh koji je još vidno napuhnut, a za šminku i frizuru zasluge je pripisala iscrpljenosti. Time je pokazala post porođajnu stvarnost i iskrenošću oduševila javnost.

image
Instagram

Poznate mame često na svojim društvenim mrežama dijele fotografije trudnoće i obavještavaju svoje fanove nakon poroda, ali to su većinom idealizirani prikazi koji rijetko odražavaju stvarnost. Popričali smo sa splitskom ginekologinjom o realnosti očekivanja za povratak u stanje prije poroda i pjevačicom Pamelom Ramljak koja je nedavno po drugi put postala majka o pritiscima kroz koje prolaze žene.

Pamela Ramljak je poslije poroda objavila selfie bez šminke i uljepšavanja, a kaže da joj to nije strano niti rezervirano za ovakve prigode.

- Moji pratitelji najvećim dijelom su žene k tome majke koje vole slike stvarnih žena. Zapravo kada objavim fotografije koje bi netko odbacio i ne bi ih smatrao prikladnima za društvene mreže dobijem najviše komentara. Majke mi se javljaju i kažu da nisu oprale kosu tjednima nakon poroda i ja mislim da je to skroz normalno. Nitko ne bi trebao raditi nešto što mu se ne da.

image
Privatni album

Ona je već ranije progovorila o prvom porodu koji je bio jako težak pa je zadovoljna što je drugi prošao puno bolje. Nije mogla dobiti epiduralnu, ali kada ga usporedi s onim prije kaže da je sve super prošlo kako je moglo biti. Nakon što je došla kući oporavila se dosta brzo, ali za to zahvaljuje pomagačima. Suprug joj je uzeo godišnji, a majka je došla na par tjedana živjeti s njima.

- Sretna sam što sam jučer primila zadnju injekciju od kojih mi je cijela koža šarena i puna masnica, ragade, bol, sve je to realnost, ali sve su to muke koje se nekako prođu samo kad su djeca zdrava.

Misli da se previše tereta stavlja na žene. Nove majke gledaju slike djece u haljinicama i mašnicama, a za to nitko nema vremena kad ih se mora 5 puta dnevno presvlačiti jer su se upiškili ili zaprljali, a isto je i s izgledom majki. Drago joj je što primjećuje da njene kolegice stavljaju nesavršene fotke jer je to realno.

Pjevačica je u trudnoći s kćerkicom Marijom dobila samo 10 kila i brzo ih je skinula, ali normalno je da bez obzira na to ženama ostane napuhan trbuh jer je u njemu ipak rastao novi život 9 mjeseci, kaže da je i njezin još uvijek napuhan i da je to uopće ne brine.

image
Privatni album

- Ništa ne valja forsirati, ja sam se vrlo brzo vratila na staru težinu, iako bih voljela da sam zadržala malo kila jer sam postala malaksala. Srećom majka mi je pomagala i kuhala pa sam brzo dobila nekoliko kila, kaže kroz smijeh Pamela.

Dodaje da je dosta toga stvar genetike na koju je teško utjecati, koliko će se tko u trudnoći nadebljati, koliko brzo izgubiti kile i hoće li dobiti strije. A sve to je normalno i prirodno.

- Kod mene vam nema glamura, kuham, čistim, dojim i igram se s trogodišnjakom. Uživam u svakom trenutku jer tako brzo rastu. Marija je još uvijek dobrica, a Antun je duhovit i stalno me nasmijava, povjerava nam se Pamela, a u pozadini čujemo njenog sinčića koji brblja i šali se.

Savjet liječnice

Splitska doktorica s velikim iskustvom objašnjava da je razdoblje babinjača koje traje 42 dana od poroda i za dijete i majku najrizičnije.

- U tom periodu suludo je uopće razmišljati o ičemu drugome osim o što bržem oporavku i djetetu. U tih 6 tjedana žene su pod puno većim rizikom da skupe bolesti na koje inače imaju otpornost, slično kao što imunitet pada tijekom menstruacije, ali još izraženije. Zbog toga je jako opasno izlagati se dijetama, a i nepotrebno jer trudnički trbuh koji ostanje nije uzrokovan viškom masti.

Žene ne bi smjele sebi u početku nametati nikakve restrikcije što se tiče prehrane. Zapravo se ne bi smjele odricati ničega dobroga i samo bi se trebale paziti. Kupanje u moru stoga npr. ne bi preporučila, ali normalna higijena pa i pranje kose je poželjno i njegovo izbjegavanje smatra staromodnim.

Velika većina majki vrati težinu koju je imala prije trudnoće dok su im djeca još mala jer se iscrpljuju pa nema potrebe prisiljavati se na stroge režime, a trudnički trbuh koji im ostaje tijekom prvih tjedana nema razloga skrivati jer ga kao što vidimo ima velik broj žena.

24. travanj 2024 20:19