StoryEditorOCM
ViralSJEĆANJE NA SUSRET

Naš novinar bio je oči u oči s Abramovičem: ‘Izgledao je poput malog od kužine, a ne kao multimilijarder, bio je pun hvale za Jadran

Piše Joško Čelar
7. ožujka 2022. - 12:26

U općoj slici katastrofe koja je zahvatila Ukrajinu nakon ruskog napada na njezinu cjelovitost i suverenost, kao i mjerama što su ih Europska unija, Sjedinjene Američke Države i još neki dijelovi svijeta primijenili da tu katastrofu ublaže i vrate toj zemlji mir i stabilnost, nemalu ulogu odigrali su ruski novčarski magnati, oligarsi, čija je ogromna imovina zajedno s poslovima na Zapadu - blokirana.

Ranije ih je šira javnost poznavala po njihovim ulaganjima, ali još više po bizarnostima, raskoši i putovanjima svijetom. Jedan od vodećih po gotovo svakodnevnoj prisutnosti u globalnoj javnosti jest i Roman Abramovič, nekoć veliki trgovac naftom, a kasnije vlasnik mnogobrojnih kompanija i "Chelsea", glasovitog londonskog nogometnog kluba.

image
Roman Abramovič (prvi zdesna) sa svojom pratnjom uživao je u Skradinu i na slapovima Krke
Joško Čelar

Vjeruje se da je "težak" više od 11 milijarda funta, odnosno oko 99 milijardi kuna, što je za usporedbu, vijednost oko 60 posto prihodovne strane ovogodišnjeg hrvatskog proračuna. Uz "matično" rusko, Abramovič ima i nekoliko vanjskih državljanstava, a koliko se može čuti, u zadnje vrijeme putuje s izraelskom putovnicom.

Prije 21 godinu taj se multimilijarder našao i u hrvatskim vodama sa svojom jahtom - krstaricom "Eclipse", dugom 160 metara. Krstareći Jadranom doplovio je i u Skradin, u tamošnju ACI-jevu marinu. Brzo se za to saznalo, pa smo pohitali onamo.

I uistinu, najprije smo ga sa skupinom njegovih tjelohranitelja zatekli na gradskoj rivi, a onda je s njima pošao u obilazak mjesta. U kratkim hlačama, sivoj majici i s laganim cipelama na nogama. Sličio je više nekom malome od kužine na brodu nego na ono što jest - na milijardera. Nitko mu nije mogao blizu.

Ipak, kad se zaustavio pod zvonikom skradinske crkve i jednom djelatniku marine darovao modru majicu, odlučili smo mu prići. Nitko nas nije omeo, nakon što je Abramovič svom društvu mahnuo rukom.

image
Sutonu na dalmatinskoj ljepotici ne mogu odoljeti ni ruski oligarsi
Joško Čelar

Zametnuli smo razgovor, govorio je engleski, i fotografirali ga. Hvalio je Jadransko more, našu obalu i otoke, fasciniran je bio i posjetom slapovima Krke. Njegova svita samo je gledala. Ostavljao je prijatan dojam, pa nas je pozvao i na piće, za što nismo imali ni trenutak vremena, jer je trebalo poslom žuriti natrag, u Šibenik.

Od Skradinjana smo tada čuli, dijelom i vidjeli, kako su ugostitelji u to vrijeme za moguće goste dubokog džepa priredili sve što su imali. Ribu, školjke, janjetinu, vina i druga blaga. Ali, ekipa je na jednoj terasi, onako s nogu, samo popila pivo!

I za nekoliko minuta kasnije otprašila gliserom na udaljenu jahtu, koja je istoga poslijepodneva "kliznula" Krkom nizvodno, prema otvorenom moru.

27. travanj 2024 19:05