StoryEditorOCM
ViralOPUSTI SE...

Mini serije za veliki odmor nakon sunca i mora: donosimo vam devet žanrovski različitih prijedloga koje se isplati pogledati

Piše Ana Franić
22. srpnja 2020. - 18:29

Pošteno smo zakoračili u ljeto i počinje vrijeme godišnjih odmora. Odmaranje i kupanje samo su neke od aktivnosti kojima se veselimo tijekom slobodnih dana. Za odmor u hladu donosimo vam listu od devet mini serija koje vrijedi pogledati, a kako ne biste cijeli godišnji proveli pred ekranom, izabrali smo žanrovski različite serije koje nemaju više od deset epizoda, piše Slobodna Dalmacija.

'UNORTHODOX'

"Unorthodox", mini serija od četiri nastavka nastala prema memoarima Debore Feldman, donosi vrlo interesantnu priču o odrastanju u ortodoksnoj zajednici Hasidi židova u newyorškom Brooklynu, potom preseljenju u Njemačku i bijegu od ugovorenog braka. Serija prati priču mlade djevojke Esther Shapiro, koju je utjelovila izraelska glumica Shira Hass. Esther želi promijeniti svoj život i u tom procesu nailazi na brojne izazove, prepreke i zamke te kao takva pokazuje veliku snagu i želju za borbom. Problematika serije zapravo leži u odnosima unutar židovske zajednice, konzervativnim pravilima i stavovima, ali i položaju žena u takvom društvu.

image
'Unorthodox'
IMDB


'ALIAS GRACE'

Još jedna Netflixova serija koja je oduševila gledatelje je "Alias Grace". Riječ je o mini seriji od šest epizoda, a snimljena je prema istoimenom romanu Margaret Atwood, koja također potpisuje i roman "Sluškinjina priča". Serija se temelji prema istinitoj priči o Grace Marks koja je bila služavka i emigrantkinja iz Irske, a u zatvoru je završila 1843. godine zbog optužbe za ubojstvo svojega poslodavca Thomasa Kinneara. Grace je tvrdila da se događaja ne sjeća, ali joj činjenice i dokazi nisu išle u korist. Deset godina nakon samog događaja dolazi dr. Simon Jordan koji joj pokušava pomoći prisjetiti se svega.

image
'Alias Grace'


'GOOD OMENS'

Anđeo Aziraphale i demon Crowley uživaju u svojim životnim avanturama na zemlji. No, vojske Raja i pakla spremaju se za konačni obračun koji bi potencijalno mogao izbrisati čovječanstvo s lica planete. Aziraphale i Crowley, ovog puta, moraju svoje razlike staviti sa strane i ujediniti snage kako bi spriječili rat. Mini-serija sastoji se od šest epizoda.

image
'Good Omens'


'BAND OF BROTHERS'

"Band of Brothers" je mini-serija od deset epizoda, nastala još 2001., a vrlo brzo postala je klasik kada su u pitanju mini-serije. Rezultat je ovo suradnje producenata Stevena Spielberga i Toma Hanksa. Mini-serija prati elitnu postrojbu zračne divizije američke vojske od početnih treninga u SAD-u do kraja Drugog svjetskog rata. Kao i svaka Spielbergova produkcija, "Band of Brothers" ima sjajne specijalne efekte, ali i glumce poput Damiena Lewisa, Rona Livingstona, Davida Schwimmera i Simona Pegga.

image
'Band of Brothers'


'UNBELIEVABLE'

Ova je serija nastala prema stvarnom događaju, a bazira se na Pulitzerom nagrađenom praćenju stvarnog slučaja "Nevjerojatna priča o silovanju", koji su napisali Ken Armstrong i T. Christian Miller. Marie Adler koju utjelovljuje Kaitlyn Dever, 2008. godine policiji je prijavila seksualno zlostavljanje, ali tek onda kreće mučenje za nju i u konačnici ona povuče prijavu i optuže je da laže. U isto vrijeme u Coloradu se odvijaju slični zločini, a istražuju ih dvije detektivke Karen Duvall (Merritt Wever) i Grace Rasmussen (Toni Collette). U početku nisu bile upoznate sa slučajem Marie Adler, ali dugotrajnim i predanim radom povežu sve slične slučajeve i na kraju 2014. godine u potpunosti poslože sve kockice i razriješe slučaj.

image
'Unbelievable'


'INTO THE WEST'

Za sve ljubitelje vesterna, preporučujemo da pogledate Spielbergovu mini-seriju "Into the West", koja je 2006. godine nominirana za 16 Emmy nagrada. Radnja serije je američka ekspanzija na dalekom zapadu, 1820. godine. Priča je ispričana iz perspektive dvije vrlo različite obitelji kojima su se putevi isprepleli, iako dolaze iz različitih mjesta. Riječ je o bijeloj američkoj obitelji i obitelji Indijanca.

image
'Into the West'


'THE NIGHT MANAGER'

Glumačka postava, Tom Hiddleston, Hugh Laurie i Olivia Colman, dobar su razlog da odlučite uz njih provesti barem dio svog godišnjeg odmora. Uloga bivšeg britanskog vojnika Jonathana Pinea pripala je Tomu Hiddlestonu. Jonathana regrutira tajna agentica Burr koju glumi Olivia Colman. Glavni zadatak Jonathana je da prati vladajuće krugove Londona i Washingtona, gdje se navodno krije veza između obavještajne službe i nelegalne prodaje oružja. Kako bi ušao u krug krijumčara pod vodstvom Richarda Onslowa Ropera (Hugh Laurie), Jonathan i sam postaje kriminalac.

image
'The Night Manager'


'WHEN THEY SEE US'

Riječ je o dramatičnoj mini-seriji koja se temelji na stvarnim događajima. Serija ima četiri epizode te prikazuje što se dogodilo kobne 1989. godine. Radnja prati četiri afroamerička i jednog latino američkog tinejdžera koji su lažno optuženi i osuđeni za silovanje žene u Central Parku u New Yorku. Iako nema nikakvih dokaza, grupa tinejdžera je optužena za zločin koji nisu počinili te svaki dobije kaznu od 15 godina zatvora.

image
'When They See Us'


'A VERY ENGLISH SCANDAL'

Jeremy Thorpe, član britanskog parlamenta, kojeg utjelovljuje Hugh Grant, spreman je učini sve, pa čak i počiniti zločin kako njegov ljubavni odnos s mladim modelom Normanom Scottom ne bi dospio u javnost. Priča je kulminirala 1979. godine kada je Jeremy završio na sudu zbog urote i pokušaja ubojstva Normana. Želio ga se riješiti iz svojega života kako bi mogao postati britanski premijer.

image
'A Very English Scandal'
19. travanj 2024 12:01