StoryEditorOCM
Tribina"SRETNO I BORBENO"

Županijski SDP čestitao novinarima Svjetski dan slobode medija

Piše Zadarski.hr
3. svibnja 2022. - 11:44

Županijski SDP uputio je povodom Svjetskiog dana slobode medija čestitku novinarima koju prenosimo u cijelosti.

 

U 2021. godini na svijetu je ubijeno 55 novinara prema podacima UN-a, dok su 293 pritvorena. Ti ljudi su ubijeni ili zatvoreni jer su radili svoj posao. Upravo zbog toga je na današnji svjetski dan slobode medija važno naglasiti važnost novinarstva kao i borbu za slobodu medija kako na globalnoj, tako i na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Skoro svi u politici, gospodarstvu i pravosuđu se na deklarativnoj razini zalažu za slobodu medija, a svojim djelima često pokazuju da je to isključivo deklarativna podrška. Tomu u prilog idu mnogi primjeri SLAPP tužbi čime se pokušava ušutkati “neposlušni” mediji. Početkom 2020. godine u Hrvatskoj je ukupno bilo aktivno preko 900 tužbi protiv novinara i medija. Nerijetko su one dolazile od poslodavaca uhvaćenih u kaznenim djelima, ali isto tako smo svjedoci čestih tužbi od strane pravosudnih djelatnika, poglavito sudaca, čije su presude od javnog interesa te samim time sklone propitkivanju i kritici.

Pritisci na medije i novinare od strane politike i političara ne dolazi preko tužbi već preko suptilnih ucjena financiranja. Nažalost, mnogi čelnici državnih agencija, poduzeća, gradova, županija i općina si uzimaju za pravo vršiti pritisak na medije, poglavito lokalne, ako se taj mediji financira javnim novcem. Jednom za svagda lokalni čelnici moraju naučiti da financiranje medija javnim novcem ne znači i pravo uređivanja medija. Javni novac je novac svih građanki i građana. I nije problem ako se mediji financiraju javnim novcem, ali taj novac mora biti u svrhu slobodnog i nepristranog izvještavanja. Nažalost, ovaj problem je duboko ukorijenjen.

Javno financiranje medija je poglavito potrebno u današnjim vremenima brzog protoka informacija što za posljedicu ima raširenu pojavu “fake news-a” i senzacionalizma. Javnim novcem se trebaju financirati oni mediji koji ne produciraju “fake news” te koji se aktivno bore protiv takvih pojava. Natjecanje u senzacionalizmu koje je dirigirano tržištem i profitom za posljedicu ima sve veći pritisak vlasnika medija na novinare koji time sve teže poštuju pravila vlastite struke.

Svim novinarkama i novinarima želimo sretan i borben Svjetski dan slobode medija s porukom da sloboda nema i ne smije imati alternativu!

SDP Zadarske županije

03. srpanj 2024 09:47