StoryEditorOCM
TribinaNEŽELJENI GOSTI

Sumnjate da vam je netko prčkao po mobitelu? Ovo su znakovi po kojima biste to mogli otkriti

Piše MOZAIK SD
27. veljače 2023. - 08:46

Mobitel je mnogima najvažniji uređaj koji stalno nose sa sobom i u njemu imaju važne osobne podatke. Kako s druge strane postoje i oni koji bi do njih rado došli ili ih vidjeli, javljaju se strahovi da se to ne dogodi.

Da ne biste uronili u paranoju ili sumnjičenje, postoje stvari koje možete provjeriti da vidite je li vaša sumnja osnovana.

Provjera internetske povijesti pretraživanja prva je koja bi mogla otkriti neželjenoga gosta. Druga metoda je provjera karusela aplikacija koja pokazuje koje su aplikacije upaljene. Neuobičajeno velika podatkovna potrošnja, koja znači da se netko duže služio vašim mobitelom, ozbiljan je razlog za sumnju, piše Daily Mail.

Ali to je tek početak provjera koje se mogu poduzeti.

image

Hakiranje tuđeg mobitela i preuzimanje tuđeg identiteta može donijeti mnogo ozbiljnih problema (ilustracija)

AFP

Daljnji važni znak upozorenja jest da se poruke koje ste primili pokazuju kao pročitane, a da ih vi niste otvorili. Kako se status pročitanosti ne može vratiti, zbog njih je uljeze u vašem mobitelu lakše uhvatiti na djelu. Praćenje postavki vremena provedenog na internetu može otkriti da je netko bio na mreži ili na društvenim mrežama mimo vas. Primanje čudnih ili uvredljivih tekstualnih poruka koje se referiraju na vaše tobožnje poruke, mogao bi biti znak da vam je mobitel hakiran. Posljednji važni znak je naglo pražnjenje baterije što bi moglo upućivati da vaš smartphone koristi netko drugi, piše Daily Mail.

Ovim provjerama treba pristupiti oprezno i studiozno, a dobro je konzultirati i stručnjake ili teleopratera za daljnje korake. U najtežim slučajevima može se obratiti i policiji.

18. travanj 2024 05:07