StoryEditorOCM
TribinaPROJEKT REVIVAL

Spoj adrenalina i povijesti u novoj turističkoj ruti: Buggy vozilima po zadarskim bunkerima prvi se provozali gradski pročelnici, voditelji...

Piše Zadarski.hr
31. ožujka 2021. - 14:06

Nakon uređenja i revitalizacije Bedema koji su značajan fortifikacijski sustav samog središta grada Zadra, uskoro kreću radovi na rekonstrukciji vojnih fortifikacija – jednog bunkera na Vidikovcu. Odabrani bunker i pripadajući krajolik koji će se prvi preurediti u okviru projekta Revival, postat će multifunkcionalni, prezentacijski izložbeni prostor za manja događanja s interaktivnim video zidom gdje će zainteresirani dobiti sve informacije o sustavu bunkera po cijelom gradu, kao svojevrsnoj polazišnoj točki za novu turističku turu.

Projektom se nastoji lokalnom stanovništvu kao i turistima, na siguran način, učiniti dostupnim trenutno zapuštene građevine i bunkere koji predstavljaju važan oblik kulturne baštine sa značajnim ekonomskim i kulturnim potencijalom te ih promovirati kroz zajedničku turističku rutu.

Probnu turističku turu po bunkerima u vrlo atraktivnim „Buggy vozilima“ prvi su imali priliku proći Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport, Ante Ćurković – pročelnik Upravnog odjela za EU fondove, Tomislav Korona – pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, Mario Paleka - direktor TZ grada Zadra, Anamaria Sorić - voditeljica projekta ''REVIVAL'' iz Upravnog odjela za EU fondove, Marino Perović - administrativni voditelj projekata "REVIVAL" iz Sveučilištu u Zadru, Iva Bencun - vlasnica putničke agencije Feral-Tours i vanjski stručni suradnik na projektu REVIVAL, Robert Kralj - vlasnik tvrtke King j.d.o.o. koji pruža najam buggy vozila kao i Ivica Škriljevečki – turistički vodič.

Skraćena ruta, u trajanju od jednog sata, vozila se od odabranog bunkera na Vidikovcu, preko Musapstana, Crnog, Križa i Dračevca, te završila odakle se i krenulo, na Vidikovcu. Off road vožnja od bunkera do bunkera, uz sve što ona donosi (vodu, šumu, makadam) sudionicima je uz zanimljivosti iz povijesti ovog kraja dala priliku da istraže okolicu, razgledaju prirodu i dožive avanturu.

U Zadru ima preko 250 bunkera te predstavljaju veliki dio povijesti grada, a ujedno čine i dodatak fortifikacijama koje potječu još iz antičkih vremena, srednjeg vijeka, renesanse, te prve polovine 20. stoljeća. Ovi su bunkeri značajni i zbog svoje velike uloge u obrani Zadra tijekom Domovinskog rata, dok u budućnosti njihov značaj i raznolikost prepoznajemo kroz osmišljavanje sadržaja za lokalno stanovništvo kao i razvoj nove turističke ponude. Cilj projekta je poboljšati sustav zaštite i upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom na održiv i prostorno uravnotežen način.

U projekt REVIVAL (Interreg Hrvatska – Italija) uključeno je Sveučilište u Zadru, hrvatski gradovi Zadar, Rijeka i Split te talijanski gradovi Forli, Campobasso, Cesenatico i Pesaro koji su iz trenutno zapuštenih prostora a koji predstavljaju izvanredne primjere industrijske arheologije, racionalističke i modernističke arhitekture izgrađenih kroz 20 st. odabrali građevine i bunkere koje će oživjeti kroz projekt te uklopiti u međunarodnu kulturnu rutu pod sloganom „Oživimo ih ponovo“ Revitalizacija i ponovna upotreba izgubljene baštine 20. stoljeća.

16. travanj 2024 19:32