StoryEditorOCM
TribinaIMAJU I AMANDMAN

Priopćenje Foruma žena SDP-a: Nasilje nad ženama događa se svaki dan i svugdje, a kazne su sramotno male

Piše Zadarski.hr
25. studenog 2021. - 14:09

Priopćenje Foruma žena SDP Zadar povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u sklopu Kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, prenosimo u cijelosti.

Nasilje nad ženama događa se svaki dan i svugdje.

Iako je Istanbulska konvencija ratificirana postoje problemi u provedbi koji proizlaze iz nerazumijevanja rodno uvjetovanog nasilja. Kazne su i dalje sramotno male, skloništa za žene žrtve nasilja ne dobivaju dostatna financijska sredstva, a do pravog odgovora na pitanje koliko smo postigli doći ćemo tek kada pitamo žrtve nasilja. Odgovor je povećan broj žrtava nasilja tijekom pandemije.

Osim fizičkog, seksualnog, psihičkog… nasilja postoji i ono ekonomsko koje za posljedicu ima siromaštvo. Siromaštvo nezaposlenih, prekarnih radnica na minimalcu, jadne mirovine i starost u bijedi.

„Novo “ lice ženskog siromaštva je i menstrualno siromaštvo koje opterećuje više od 50% stanovništva RH, a koje država povećava seksističkim elementom poreznog zakona - poreza od 25% na higijenske uloške i tampone koje plaćaju žene samo zato što su žene.

U RH 12% djevojaka i žena nema dovoljno higijenskih potrepština, a isto toliko si ih uopće ne može priuštiti. Unatoč tome Vlada RH je odbila prijedlog saborske oporbe da se porez od 25% na menstrualne potrepštine smanji na 5%.  Prihvaćanjem prijedloga smanjilo bi se menstrualno siromaštvo, ali i neravnopravnost koja postoji u hrvatskom poreznom sustavu. Stav Vlade RH izraz je dubokog nepoštovanja siromašnih žena, a poruka je jasna i nedvosmislena – žene su građanke drugog reda.  

Vlada će vjerojatno čekati direktive EU koje će naložiti smanjenje PDV sa 25% na 5%. Mi nećemo.

SDP Zadar će u Proračun Grada Zadra za 2022.g. predložiti amandman kojim će se osigurati sredstva za menstrualne potrepštine za sve djevojke u osnovnim školama koje žive u riziku od siromaštva. Dio je to zajedničke borbe za Grad koji poštuje dostojanstvo svih svojih sugrađana i sugrađanki.

Predsjednica Foruma žena SDP Zadar Danijela Vukoša

18. travanj 2024 23:26