StoryEditorOCM
TribinaSVETI FILIP I JAKOV

Potpisan ugovor o prijenosu vlasništva za zemljište na kojemu će se graditi 24 POS-ova stana. Na Rabatinu će niknuti još 60 stambenih objekata

Piše Zadarski.hr
29. ožujka 2021. - 13:14

Iz Općine Sv. Filip i Jakov smo dobili priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

U Sv. Filip i Jakovu je potpisan ugovora o prijenosu vlasništva zemljišta za POS stanove koji će se graditi na Rabatinu u Sv. Filip i Jakovu. Potpisivanju su prisustvovali predstavnici APN-a direktor Dragan Hristov, Nada Petrović i Josipa Tokić te predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov na čelu s načelnikom Zoranom Pelicarićem. Potpisali su Ugovor o prijenosu prava vlasništva zemljišta APN-u, kako bi se nastavilo s aktivnostima vezanim uz realizaciju provedbenog programa društveno poticane stanogradnje (POS).

-Kako bi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama mogla pristupiti realizaciji Programa društveno poticane stanogradnje na području Općine Sv. Filip i Jakov, bilo je potrebno da se APN-u prenese u vlasništvo građevinsko zemljište koje smo bili obvezni osigurati. Tome je prethodio Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba, ukupne vrijednosti od 248.625 kuna s PDV-om u skladu s provedenim otvorenim postupkom javna nabave, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Podsjetimo, do sada je Općina Sv. Filip i Jakov osigurala zemljište za gradnju, izgradila potrebnu infrastrukturu, riješila građevinske dozvole, izradila projektnu dokumentaciju te organizirala prezentaciju programa gradnje, a nakon što je utvrđeno da postoji dovoljan interes za kupnju stanova, formirana je Lista reda prvenstva za kupnju stana iz Programa POS-a.

-Općina Sv. Filip i Jakov provodi program izgradnje stanova po Programu društveno poticajne izgradnje prvenstveno s ciljem zadovoljavanja stambenih potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima, a ovaj veliki projekt uskoro ulazi u svoju završnicu jer je Općina nedavno uspjela ishoditi četiri potrebne građevinske dozvole te je danas potpisala Ugovor o prijenosu vlasništva koji je jedan od zadnjih koraka o uvom velikom projektu, rekao je načelnik Zoran Pelicarić.

Iz APN-a su poručili:

-Lijepo je vidjeti da je Općina Sv. Filip i Jakov prepoznala ovakav način rješavanja stambenog pitanja svojih stanovnika, jer se program društveno poticane stanogradnje zaista pokazao izvrsnom platformom za sprječavanje iseljavanja i poboljšanja kvalitete stanovanja, a što mu je u konačnici i jedna od primarnih zadaća.

-Ovo je jedna lijepa priča koja je odlično zamišljena, i za čiju je realizaciju uloženo mnogo truda. Moramo naglasiti da smo u općini Sv. Filip i Jakov pronašli kvalitetnog suinvestitora, jer su uspjeli u manje od godinu dana donijeti uvjete, mjerila i kriterije kako bi ovaj projekt zaživio, kažu iz APN-a.

Početak radova, rekla je pomoćnica direktora Josipa Tokić, ako sve prođe po planu, očekuje se tijekom kolovoza ove godine.

Načelnik Pelicarić naglasio je da će u suradnji s Agencijom koordinirati sve daljnje korake da se što prije krene u završnicu ovog projekta koji će omogućiti mladim ljudima poboljšanje kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima.

-S veseljem pozdravljam sve koji su omogučili realizaciju ove lijepe priče o poticajnoj stanogradnji u Sv. Filipu i Jakovu. Izrazito me veseli što smo mi kao jedna mala općina dobili priliku za izgradnju stanova za mlade, izjavio je načelnik općine Sv. Filip i Jakov te dodao:

-Kroz POS-ov program Rabatin Općina je osigurala svu projektnu dokumentaciju te je u vrijednosti od 7 milijuna kuna omogučila svu potrebitu infrastrukturu, puteve, priključak na kanalizaciju, vodu i struju, a sad se nakon potpisivanja ugovora i svega postignutog uskoro očekuje i objavljivanje natječaja za sami početak radova na četiri zgrade.

Jedan od koraka demografske obnove

Infrastrukturni radovi na Rabatinu podrazumijevali su u prvoj fazi izgradnju vodovoda, kanalizacije i 2 km formiranja bijelih puteva. Nakon prve faze odmah se krenulo s drugom fazom ovog projekta što je uključivalo struju te za Osnovnu školu Sv. Filip i Jakov priključak na kanalizaciju. Širokopojasni internet koji je preduvjet, te postavljanje asfalta, nogostupa i rasvjete očekuju se u trećoj fazi kada bude izgrađeno oko 40 posto objekata.

-Kako je Općina osigurala sve potrebno, cijena stana po metru četvornom bit će do 1.100 eura a na Rabatinu će se osim 24 POS-ova stana graditi i 60 stambenih objekata. U konačnici će se trebati izgraditi i jedna trafostanica, a procijenjena vrijednost izgradnje cijelokupne infrastrukture skupa s trafostanicom iznosi 20 milijuna kuna, rekao je načelnik Pelicarić.

Na temelju Odluke i Ugovora o darovanju, raspisan je javni natječaj za prodaju darovanih zemljišta, sve sukladno zakonima RH kao i općim aktima Općine Sv. Filip i Jakov. Riječ je o 60 parcela za izgradnju obiteljskih kuća koje je u konačnici oko 80 posto kupilo domicilno stanovništvo, dok je oko 20 posto kupaca s područja cijele RH.

-Kao mjeru poticaja, Općinsko vijeće je donijelo i Odluku o oslobađanju žitelja Općine Sv. Filip i Jakov od plaćanja komunalnog doprinosa do 80 posto za prvu nekretninu, ovisno o broju godina prijavljenog prebivališta na području Općine Sv. Filip i Jakov, ističe Pelicarić.

Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov te nakon potpisivanja Ugovora o prijenosu vlasništva za zemljište čini se da je početak izgradnje POS stanova jako blizu. Na natječaj za 24 POS-ova stana na Rabatinu javilo se 70 kandidata, konačna lista broji 57 kandidata, a osim projektnog zadatka s 4 stambene zgrade, u svakoj po 6 stanova, preko puta na Rabatinu u budućnosti se planira i graditi novi dječji vrtić, vatrogasni dom, nova općinska zgrada i centar izvrsnosti.

Općina Sveti Filip i Jakov

18. travanj 2024 04:49