StoryEditorOCM
TribinaZAŠTITA PRVA

Počinje sezona druženja u zatvorenim prostorima, uz ove savjete izbjegnite zarazu: otvorite prozore, ne dijelite hranu, izbjegavajte javni prijevoz...

Piše M. P.
16. listopada 2020. - 19:39

Nakon što smo ljeto proveli uglavnom na otvorenom i sa slutnjom iščekivali jesen, primarno zbog napisa o drugome valu koronavirusa, ali i zbog udaraca na novčanik i pitanja kako ćemo prezimiti, došao je trenutak da uvedemo neke promjene u svakodnevicu. Jer trenutak u kojemu planirana druženja selimo s "vani" na "unutra" stigao je.

A kad ne bude više moguće uživati na štekatima, kad nam kiše poremete planove za druženja s prijateljima na otvorenom, potrebne su preinake. Mjere kojima možemo usporiti širenje zaraze, piše Huffington Post UK.

1. Nosite masku

Kad boravite u zatvorenim prostorima u kojima se ne možete od drugih ljudi distancirati, nosite masku. Naravno da ju nećete staviti ukoliko idete kod rodbine na večeru, ali ne preskačite zaštitu kad je u pitanju boravak u trgovinama, shopping centrima ili javnome prijevozu.

Podsjećamo, maske su odnedavno propisane i u zatvorenim prostorima poput ugostiteljskih objekata - gost prilikom ulaska u kafić, restoran ili bilo koji drugi ugostiteljski objekt, mora staviti masku koju drži dok ne sjedne za stol. Tada je može spustiti, no prilikom svakog udaljavanja od stola, zbog odlaska do toaleta ili na cigaretu, mora je staviti.

Veća okupljanja nikako nisu preporučljiva.

2. Napravite plan sjedenja

Možda zvuči čudno, ali ako planirate pozvati prijatelje u goste, organizirajte plan sjedenja. Pokušajte druženja organizirati u što većim prostorima i pratite koliko se i kako prostor dezinficira.

3. Otvorite prozore

Pobrinite se da je prostorija u kojoj boravite dobro prozračena. BBC kaže da virus prijeti u zatvorenim prostorima, ali se to relativno lako može riješiti. Naime, ako uđete u prostoriju i zrak djeluje ustajalo, te ne čujete ventilaciju ili su svi prozori zatvoreni, onda tu nešto nije u redu. Zato - otvorite prozore.

4. Izbjegavajte javni prijevoz kad je to moguće

Budući da se u javnome prijevozu susrećete s većim brojem potencijalno zaraženih ljudi, bilo bi dobro da, kad to možete, koristite osobni automobil. Još bi bolje bilo da se okrenete aktivnijem načinu života i prijeđete na bicikl.

5. Ne dijelite hranu

Ako zovete ljude u goste, nemojte ni slučajno servirati hranu iz zajedničke zdjele. Čistim rukama podijelite porcije u kuhinji. Isto tako izbjegavajte ikakvu zajedničku hranu u kafićima i restoranima - čak i ako je dijelite s nekim s kim ste u najbližem kontaktu, velike su šanse da vam je servirani kikiriki ili čips ranije poslužen.

6. Pažnja na higijenu

Zamolite goste da nakon svakog korištenja toaleta dezinficiraju školjku i da koriste papirnate ručnike. Prilikom ikakvog rukovanja hranom ili posuđem, potrudite se da je higijena na razini.

7. Preskočite druženja kad se osjećate loše

Nažalost, došli smo u fazu kad se uz svaku grlobolju, svaki kašalj ili opću malaksalost može posumnjati na zarazu koronavirusom. Mjerite temperaturu redovito i pratite simptome - ako se osjećate loše, jednostavno preskočite druženje.

20. travanj 2024 00:53