StoryEditorOCM
TribinaREAGIRANJE

Marjana Botić o CGO-u: "Dugogodišnjim aktivistima besramna je uvreda zdravog razuma građana i pokazatelj na što je sve spremna vladajuća stranka"

Piše Zadarski.hr
29. ožujka 2021. - 17:23

Priopćenje Marjana Botić prenosimo u cijelosti.

"Gledam ovih dana gradonačelnika Dukića di sa smiješkom najavljuje dvogodišnje a vjerojatno i duže bacanje tona i tona neobrađenog smeća cijele Zadarske županije „dok ne napravimo moderan CGO“ u kavu (raspuklinu nastalu kopanjem boksita), kraj Obrovca, smještenu u krški teren niti 1300 metara udaljenog od Berberova buka gdje je izvor vode za cijelu Zadarsku županiju što je notorni ekocid i potpuno nesnalaženje aktualne vlasti, pa ne mogu nego reagirati:

„Ovaj CGO ( Centar za gospodarenje otpadom - sa tehnologijom MBO obrade smeća op.a.) je simbol tehnološkog i financijskog kolapsa središnjeg županijskog odlagališta otpada. Problema u Županiji ima mnogo, no po nama je upravo ovo gorući, onaj kojeg se hitno treba početi rješavati. Ono što je također indikativno, ovaj CGO je jedini ozbiljni projekt ove vlasti. Vidimo kako je završio. Županiji treba promjena, trebaju joj nova snaga, novi impuls!“

Ako ste pomislili kako  u prethodnom odlomku citiram kolege iz koalicije Srcem za Zadar sa nedavne posjete SDPa, AM, HSSa, Centra i Glasa neusklađenom odlagalištu otpada Diklo ili izvadak nekog od mojih brojnih priopćenja protiv CGO Biljane Donje i njegove MBO tehnologije obrade smeća; mogli bi biti u pravu!

 Jer ja jesam dugogodišnja protivnica ovakvog CGO koji nam HDZ nameće u Zadarskoj županiji i nudim uporno godinama drugačije tehnološko i organizacijsko rješenje za gospodarenje otpadom: primarna selekcija, sortirnice, kompostane, in situ rješenja za saniranje Dikla, zero waste koncept baziran na kružnoj ekonomiji.

Međutim  prvi dio ovog teksta nije moj, to su doslovno citirane rečenice Olega Butkovića, aktualnog ministra mora, prometa i infrastrukture! Te riječi o CGO-u sa MBO tehnologijom u vlas jednakoj ovoj u Biljanima donjim, Ministar je izgovorio prošli tjedan na otvaranju predizborne  kampanje svoje stanke za Primorsku Goransku županiju, a gdje su za početak kampanje izabrali baš taj CGO (Marišćinu) „jer se pokazao kao tehnološki i financijski kolaps“!!!

Znači taj tehnološki i financijski potvrđeni kolaps je katastrofa za Rijeku i matičnu Butkovićevu županiju, ali je ovdje za Zadar  i „utvrdu HDZ a“ kako nazivaju Zadarsku županiju, taj „tehnološki i financijski kolaps“  je navodno spasonosno rješenje gospodarenja otpadom kojeg isti ti ministri, državni tajnici, župan i gradonačelnik hvale i uzdižu kao nešto što će riješiti otpad, a Diklo smeća i smrada?!

Ovakvo licemjerje previše je čak i za poslovično lažljivu vladajuću stranku. Nama dugogodišnjim aktivistima je besramna uvreda zdravog razuma građana i pokazatelj na što je sve spremna vladajuća stranka da bi i dalje mogla korumpirati vlast u hrvatskom društvu.

Kad tome dodamo da nas je premijer Plenković član te stranke danas uvrijedio nazvavši nas „talogom društvenih mreža“ zbog podrške predsjedniku Milanoviću kojem možemo spočitnuti ovo i ono, ali je dosljedan i njegovi ministri nisu u Zadarskoj govorili jedno, a o istoj stvari potpuno suprotno u Primorsko Goranskoj županiji, pa mi nećete zamjeriti što ću premijera Plenkovića upozoriti koliko je njegova stranka  lažljiva, korumpirana i zločinačka udruga kojoj je jedini cilj zadržavanje na vlasti, bez obzira na štete koje svojom nesposobnošću i lažljivošću rade, tako što ću ga parafrazirati i nazvati ih onim što jesu: „talog društva“.

Jer ovako manipulativno, nečasno, potpuno oprečno govorenje o istoj važnoj stvari ali samo u drugoj županiji, može se opravdati samo potpunim organizacijski i  psihičkim padom na dno društva, rastrojstvom vodstva (radi se o ministrima i Premijeru) suočenog sa posljedicama njihovih politika i osobnim odgovornostima ukoliko građani ovog proljeća izađu u velikom broju na izbore i povrate vlast iz njihovih pogubljenih, ljepljivih ruku nazad u ruke građana. Vjerujem da hoće jer su očito građani svjesniji svoje odgovornosti za zajednicu od Plenkovića i njegovih ministara kojima je moral ali i zdravlje sugrađana zadnja rupa na svirali. Glavno da se oni igraju vlasti… neuspješno, ali zato vrlo štetno. Opasno za okoliš i zdravlje ljudi. A nije dobro ni za moral. Dapače. Pa spasite se više ljudi…"

16. travanj 2024 15:01