StoryEditorOCM
TribinaUDRUGA FRANAK

Donesene dvije presude u slučaju franak; jedna je pravomoćno potvrđena presuda zadarske sutkinje Jadranke Nižić Peroš

Piše UF
22. siječnja 2021. - 10:02

Općinski sud u Rijeci dosudio je 21. siječnja ništetnost CHF ugovora o kreditu Zagrebačke banke. Presudu je donio sudac Damir Vinketa.

Županijski sud u Osijeku presudom Gž-2758/2019 pravomoćno je potvrdio 23. studenoga 2020. presudu Općinskog suda u Zadru za preplaćene kamate iz konvertiranog kredita. Na temelju te pravomoćne presude OTP banka mora uplatiti zajedno sa zateznim kamatama oko 90.000 kuna potrošaču tužitelju te mora platiti još i 11.000 kuna sudskih i odvjetničkih troškova.

Presudu za konvertirani kredit zadarske sutkinje Jadranke Nižić-Peroš pravomoćno je potvrdila osječka sutkinja Jadranka Toša-Berečić. Utvrđeno je slijedeće:

- OTP banka je bez pregovaranja s tužiteljem ugovorila nepoštenu, i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjenjivoj kamatnoj stopi.

- Konverzija CHF u EURO nema utjecaj na utvrđenje ništetnosti iz temeljnog ugovora.

- Revizijom i Rješenjem Rev-2868/18, Vrhovni sud RH utvrdio je da i nakon konverzije potrošač ima pravni interes za utvrđivanje deklaratornih i kondemnatornih zahtjeva iz temeljnog ugovora.

- Uslijed navedenih utvrđenja, tužitelj ima pravo na preplaćene iznose kamata koje se temelje na razlici naplaćenih kamata i kamata kakve su trebale biti naplaćene po početnom otplatnom planu te na pripadajuće zatezne kamate koje teku od dana kada je pojedina razlika u svakome anuitetu nastala.

Riječka presuda je obrazložena na sljedeći način:

- Kolektivno je utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF i promjenjive kamatne stope koje su ugovorene za konkretni tuženi kredit koji je s tužiteljem ugovorila Zagrebačka banka.

- Iznos kredita u francima jest predmet kredita, a promjenjiva kamatna stopa jest cijena kredita, a to su bitni sastojci ugovora.

- Ništetnost bitnih sastojaka uzrokuje ništetnost ugovora, kao što je to već utvrđeno revizijama VSRH Rev-105/02 i Rev-907/02, zatim presudom Suda EU C-118/17, Dunai, a sve je to u skladu s člancima 1021. i 1022. Zakona o obveznim odnosima.

- Na temelju utvrđenja iz svih spomenutih presuda i zakonskih odredaba, konkretni CHF ugovor je ništetan.

25. travanj 2024 09:56