StoryEditorOCM
SportFESTIVAL VESLANJA

U Jazinama održano 10. izdanje dvoboja osmeraca! Nastupile su 22 posade, evo izvještaja s ove tradicionalne utrke

Piše I. Gjergja
20. kolovoza 2023. - 18:15

Lijepa tradicija koja se nastavlja svojim desetim izdanjem u organizaciji VK Jadrana - veslačkog dvoboja osmeraca, ove je godine okupila u uvali Jazine 22 posade koje su se natjecale na dionici od 500 metara, od početka uvale Jazine do gradskog mosta u Zadru.

Bio je to pravi festival veslanja uz mnoštvo zanimljivih utrka, na kratkoj, sprinterskoj dionici od 500 metara. Održano je ukupno osamnaest utrka, a natjecanje je počelo sa eliminacijskim utrkama u 16.45 sat dok su finala veslana u kasnijem terminu sve do iza 21.00 sat kada se dio utrka veslao pod svjetlima reflektora, što je jedinstvenom u Hrvatskoj. Zadrani i njihovi gosti mogli vidjeti veslanje u najboljem svjetlu, u atraktivnoj disciplini osmerca, a dvoboji su održani u otvorenoj kategoriji, veteranskim kategorijama i kombiniranim mix posadama koje se sastoje od četiri veslačiče i četiri veslača.

Bila je to prilika za okupljanje i mnoštva bivših veslača Jadrana koji su se odazvali na druženje u Veslački dom na Branimirovoj obali.

Zanimljivo je istaknuti da su na regati nastupila u veteranskoj kategoriji i četvorica olimpijaca, među kojima i po prvi puta naš proslavljeni veslač Igor Boraska, dok je najstariji natjecatelj bio Marijan Kalan, rođen 1943. godine.

U otvorenoj kategoriji, najbrža posada na regati bila je ona Veslačkog kluba Jadran, druga je bila posada Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u kojoj su veslala i četvorica bivših veslača Jadrana, dok je treće mjesto osvojila posada Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar. Za VK Jadran su veslali Leon Mikulić, Andreas Vaško, Filip Pedić, Ivan Grancarić, Dominik Cimera, Frane Markulić, Frane Kalcina i Mihovil Bogatić.

U kategoriji veterana C najuspješnija je bila kombinirana posada Veslačkog kluba Jadran i Veslačkog kluba Izola iz Slovenije, drugi su bili veslači Mornara iz Splita dok je treće mjesto zauzeo Veslački klub Zagreb. Kod vetarana D najuspješnija posada bila je ona kombinirana Veslačkog kluba Iktus, Jadran Rijeka, Mladost, Vukovar i Zagreb, drugi su bli veterani Jadrana dok je treće mjesto zauzela još jedna kombinirana posada Neretvanskog gusara, Lie iz Beča, Arga iz Izole te Pirata iz Beča.

Veslale su se još i utrke mix osmeraca gdje je u otvorenoj kategorji najbolji bio Neretvanski gusar iz Metkovića, a u veteranima kombinirana posada Mladosti, Arga iz Izole, Lie i Pirata iz Beča te Neretvanskog gusara.

Još su održane utrke internih dvoboja Jadranovih juniora te ostalih veteranskih kategorija.Uvjeti za veslanje bili su na početku nešto zahtjevniji zbog umjerenog maestrala ali kasnije je vjetar skroz prestao, pa su utrke održane po vrlo dobrim uvjetima za veslanje.

IZ VK Jadrana se zahvaljuju svima koji su pomogli pri organizaciji regate, svim sponzorima i prijateljima veslanja, koji su omogućili da se natjecanje održi na visokom nivou, kao i svih proteklih deset godina.

29. travanj 2024 20:15