StoryEditorOCM
SportČESTITKA SA STANOVA

Subašić i Santini: HNK Zadar će nastaviti Vatrenima davati nove Modriće i Livakoviće, ali treba nam podrška za izgradnju nogometne infastrukture

Piše Ivica Gjergja
10. prosinca 2022. - 08:38

Vatreni su na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru još jednom uspjeli doći do polufinala, a reprezentaciju je do novog trijumfa još jednom vodio fantastični Luka Modrić

Na prošlom SP u Rusiji uz Luku Modrića u prvih jedanaest značajan doprinos srebrenom odličju dali su Danijel Subašić i Šime Vrsaljko uz Dominika Livakovića na klupi. Upravo je vratar Dominik Livaković na ovogodišnjem SP u Katru jedan od najzaslužnijih za veliki uspjeh Vatrenih, što je svojevrsni zadarski kontinuitet kad je u pitanju čuvanje reprezentativne mreže. 

Kako ne bi sve ostalo na tome, i na ovoj svjetskoj smotri imamo četvero “zadarske dice“, ako Modriću i Livakoviću pridružimo stoperski dvojac koji čini Martin Erlić, i čudo od igrača, 20-godišnji Joško Gvardiol, koji je stasao u Zagrebu, ali vuče korijene iz Novigrada gdje je provodio djetinjstvo i gdje mu i danas živi obitelj. 

Zadarski kraj je nepresušan bazen talenata, a potvrđuju to i zadnje informacije iz HNK Zadar odakle su potekli ovi proslavljeni Vatreni. Naime, na jesenski selektivni turnir nogometnih središta HNS-a pozvani su mladi nogometaši Zadra Ante Šimović, Petar Klobučar i Josip Bartulović. Selektivni turnir se ovih dana održava u Medulinu u Istri i okuplja najbolje nogometaše mlađih uzrasta, među njima su neka nova ‘zadarska dica’, novi modrići i livakovići. Stoga ne čudi interes investitora za HNK Zadar s obzirom na potencijal “baze” iz koje dolaze igrači. 

image

Krešimir Gojun

 

Paun Paunovic/Cropix

Voditelja škole HNK Zadra, Krešimira Gojuna upitali smo u čemu je tajna uspjeha?

- Ne treba čuditi. Radi se o odličnim dječacima, dobro odgojenima i jako posvećenima radu i treningu. Svoje neupitne sposobnosti razvijaju uz pomoć naših trenera u Školi nogometa, a ima tu još “materijala” – kaže Gojun i dodaje:

- HNK Zadar može imati lijepu budućnost, ali nedostaju nam uvjeti za rad i tu primarno ističem nogometne terene s umjetnom travom i prateće sadržaje koji uključuju rasvjetu i svlačionice s prostorijama za edukaciju. Škola nogometa nije prostorno integrirana, radi se na Višnjiku i na Bagatu, u uvjetima koji su daleko od onih koje bi trebao imati naš klub, jer u ovom trenutku smo na maksimumu i “lupamo u zid“. Više puta smo isticali i tražili, što odgovorni prije progledaju, to će nam biti lakše ostvariti ciljeve na bazi stvaranja kvalitete koja će se u dogledno vrijeme odraziti i na prvu momčad, tvrdi Gojun koji već dvije godine uspješno vodi Školu nogometa.

Na adresu kluba sa Stanova došao je reprezentativni poziv i za talentiranog vratara Luku Miočića, koji je uputio izbornik Sreten Ćuk. Kamp U-15 reprezentacije se održava sredinom prosinca, također u Medulinu, bazi HNS-a za mlađe uzraste. Škola nogometa u Zadru ima tradiciju odličnog rada s vratarima čije temelje je izgradio barba Jakov Pinčić, jedan od najboljih vratara i definitivno najbolji trener vratara u Zadru. Barba Jakov nas je prerano napustio prije više od sedam godina, ali iza njega žive djela u koja spadaju Tomislav Rogić, Danijel Subašić, Tomo Gluić, Krševan Santini, Antonio Ježina, Dominik Livaković i drugi. Neki od njih su još između vratnica, ali dio po uzoru na Jakova Pinčića je svoj put nastavio u trenerskim vodama.

image

Krševan Santini

Emica Elvedji/Cropix/Cropix

Uz HNK Zadar su danas aktivni vratari Krševan Santini - Krše, član uprave kluba, te Danijel Subašić - Suba i Dominik Livaković koji pomažu koliko im obaveze u NK Lokomotiva, HNK Hajduku i GNK Dinamu dozvoljavaju.

Kako na vratarske uspjehe u klubu i reprezentaciji gledaju, upitali smo Subašića i Santinija, s obzirom na to da Livaković u Kataru brani boje Hrvatske.

- Potvrđuje se sve što sam protekle dvije godine izjavljivao vezano za HNK Zadar. Klub smo s najvećim potencijalom u našoj državi i usudio bi se reći da egzistiramo na najtalentiranijem području u ovom dijelu Europe što su prepoznali i investitori. Zaslugom Luke Modrića za Zadar zna cijeli nogometni svijet, a fenomenalne obrane Danijela Subašića u Rusiji i Dominika Livakovića u Katru su vratarskom segmentu dale novu dimenziju. Danas zbog ostavštine barba Jakova Pinčića Hrvatska slavi još jedan veliki uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na velikoj sceni. Kao član uprave zadužen za stručna pitanja s ovog mjesta apeliram u smjeru Grada Zadra, Zadarske županije, Vlade RH da se u što kraćem roku izrade projekti i osiguraju sredstva za unaprjeđenje uvjeta kako bi se osigurao kontinuitet razvoja HNK Zadra koji je svoj novi početak gradi posljednje tri godine, kazao nam je Krševan Santin.

Uz čestitke svom donedavnom kolegi u reprezentaciji Dominiku Livakoviću, apelu za podrškom HNK Zadru se pridružio i Danijel Subašić, heroj na vratima u Rusiji 2018. godine:

image

Danijel Subašić
 

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

- Vratari u Zadru danas rade u uvjetima koji nisu drugačiji od onih od prije 30-ak godina. Iz blata su doslovno izrasla brojna velika vratarska imena. Zadnji primjer upravo gledamo u vrhunskom nastupu Dominika Livakovića koji uz kapetana Luku Modrića čini čvrstu okosnicu naše reprezentacije. Upravo zato očekujem podršku i angažman HNS-a koji bi trebao ići u smjeru ulaganja u uvjete za bolji rad kako bi i u budućnosti nova ‘zadarska dica’ s ponosom nosila hrvatski dres. Nadam se da HNS gleda na HNK Zadar kao nogometnu instituciju od strateškog nacionalnog interesa, jer navedenog su mišljenja Luka Modrić i brojni bivši i sadašnji zadarski nogometaši s kojima sam otvoreno razgovarao. Nekoliko puta sam u razgovorima od odgovornih u krovnoj nacionalnoj nogometnoj organizaciji dobio potvrdu da se Zadar doživljava kao bitnog čimbenika, sad je vrijeme da se s riječi prijeđe na djela, u što ne sumnjam. Važno je naglasiti da stručne kapacitete imamo, treba nam unaprjeđenje na području infrastrukture, koja bi bila u skladu današnjih nogometnih potreba kojim bi se osigurala održivost i podigla kvaliteta na svim razinama, istaknuo je na kraju Danijel Subašić, uz konstataciju da će i dalje pomagati klubu u kojem je stekao afirmaciju.

Sigurno da je pred HNK Zadrom proces preoblikovanja koji bi trebao podrazumijevati ulazak investitora što bi u početnoj fazi značilo ostvarivanje stabilnosti. Grad Zadar definitivno treba braniti interes Škole nogometa koje se sjetimo uvijek kada vidimo zadarske talente u kockastom dresu. HNK Zadar ima kadrove koji posjeduju znanje i senzibilitet te je na dobrom putu da zadarski klupski nogomet vrati tamo gdje pripada, u sam vrh hrvatskog nogometa. Potreban je samo jedan mali korak kako bi se ostvarila sinergija, a njega svi željno očekujemo u 2023. godini.

05. svibanj 2024 18:27