StoryEditorOCM
SportNOVI VELIKI PODVIG

Rođena je na Istu, a sada je preplivala pet od ‘sedam velikih’ maratona: ‘Bilo je jako stresno, zbog mene su zaustavili i brodove u Gibraltaru...‘

Piše PSD.
20. lipnja 2022. - 07:36

Ono kad od Europe do Afrike dođeš - plivajući. Svojoj kolekciji nevjerojatnih plivačkih podviga čudesna Dina Levačić, rođena na otoku Istu,  dodala je još jedan, u subotu je preplivala Gibraltarski tjesnac.

Ili kako je skromna Dina tih 15,5 kilometara dugu, tešku dionicu s jakim morskim strujama, vjetrovima, valovima, vrlo prometan međunarodni plovni put nazvala „odrađenim đirom od Europe do Afrike”. Afrika to je Dinin đir.

Preplivavši tjesnac između Španjolske i Maroka koji spaja Atlantski ocean i Sredozemno more, Levačić u svojoj bogatoj kolekciji sada već ima pet od „Velikih sedam” plivačkih maratona. Ovaj je ipak bio poseban. Šest godina truda stalo je u nešto više od tri sata plivanja.

- Jako stresno je sve ovo skupa bilo i ovim mi je napokon veliki kamen pao sa srca. Koliko je god teško preplivati Gibraltarski tjesnac, najmanje stresa je oko samog plivanja. Ljudi misle da to ide tako da se mjesec dana ranije prijaviš, dođeš tamo, otplivaš tih 15,5 kilometara i to je to, a ovome su prethodile godine priprema, prijava, čekanja, otkazivanja, pauza zbog pandemije... – započela nam je od plivanja gotovo potpuno promuklim glasom svoju priču Levačić.

- Za plivanje ovakve dionice se najmanje tri godine prije treba prijaviti, pa čekaš termin, hoće li tada sve biti u redu s vremenom, uvjetima, hoćeš li uopće moći plivati... Za ovu dionicu prijavila sam se još prije šest godina. Prvotno sam tu trebala plivati 2020., ali je to tada otpalo. Granica je bila zatvorena, korona i državni odnosi su učinili svoje. Lani je također španjolsko-marokanska pomorska granica bila zatvorena. Ove godine se od 1. svibnja otvorila i od tada sam čekala priliku. Kada je konačno došlo zeleno svjetlo od tada sam bila u dogovoru s organizatorima da mi jave kada se očekuje dobro vrijeme da mogu doći i pozvali su nas.

image
Privatni album

Kada je poziv stigao, prije nekoliko dana otputovala je u španjolsku Tarifu. No, i tada je opet čekala jer i dalje se još mnogo stvari moralo poklopiti da bi uopće zaplivala.

- Mora se plivati isključivo po danu, ne smije biti magle, vjetra jačeg od deset čvorova, jakih struja, velikih valova, smije istovremeno u moru biti samo jedan plivač... Baš sve se mora poklopiti. No, iako se u četvrtak kada je plivala skupina Španjolaca činilo da će u subotu uvjeti opet biti idealni, u petak se sve opet promijenilo. I u subotu ujutro smo ponovno čekali. Svakih pet minuta smo provjeravali vremensku prognozu. A onda su me odjednom oko 12.30 pozvali da dođem plivati, malo više od sat prije planiranog starta.

Stres na kvadrat. A sve su dodatno zakuhali problemi s opremom. Nakon što je prethodno na putu do Španjolske ostala bez izgubljenog kufera (ali iskusno je glavnu garnituru opreme imala uz sebe), u žurbi od apartmana do mora su još i zaboravili čepiće za uši.

- Tata je spasio stvar, otrčao je po njih.

A nesretni kufer?

- Još nije došao!

A na moru su kaže uvjeti bili daleko od idealnih. 

- Hvala organizatorima koji su imali vjere u mene. Rekli su mi da ne bi dopustili plivanje nekom manje iskusnom. Prvih sat vremena pritom nisam smjela stati niti sekunde, nisam smjela piti. Takva su pravila zbog jakih struja na tom dijelu, a navikla sam piti svakih 20 minuta. Nadala sam se i da neću imati bliskih susreta s morskim životinjama kojih na tom području ima dosta i zaista ih srećom nije ni bilo ha, ha.

Usprkos uvjetima je ovo bilo i drugo najbolje vrijeme neke plivačice ikada, tri sata i tri minute?

- Iskreno, bilo mi je bitno samo zaplivati. Kada sam došla na pola utrke shvatila sam da će to biti dobro vrijeme i bila sam zadovoljna, ali ni tada se nisam previše time zaokupljala.

image
Privatni album

Od planiranih „Velikih sedam” maratona odradila si prije prolaz Catalina u Kaliforniji, La Manche, kanal Tsugaru u Japanu te prolaz Moloka’i na Havajima. Koliko je preplivati Gibraltar teško u usporedbi s ostalima?

- Svaka dionica ima nešto svoje i teško ih je uspoređivati. Ova je bila iznimno stresna jer sam dugo čekala svoju priliku. Jako je kraća ruta, ali uz jake struje. Valovi su bili možda metar visoki, jak vjetar. Sve u svemu nije bilo jednostavno. Ujedno je ovo i vrlo prometan tjesnac tako da je i zbog toga specifično, ali ipak sav brodski promet se koordinira prema plivaču.

Znači brodovi su čekali da ti otplivaš?

- Imala sam pravo prednosti ha, ha – našalila se Levačić.

Kakvi su sada planovi za dalje? Ostali su ti još Sjeverni kanal između Irske i Velike Britanije te Cookov prolaz na Novom Zelandu?

- Vidjet ću, to su mi još dva preostala cilja. Prvo slijedi malo odmora. U Split stižem u ponedjeljak navečer. Za Cookov prolaz je malo specifično za dobiti termin...

28. travanj 2024 09:27