StoryEditorOCM
SportOGROMAN NOVAC

Poznato je koliko Zlatko Dalić zarađuje na klupi hrvatske reprezentacije, iznos je puno veći nego što se dosad spominjalo

Piše Dražen Antolić/SN
17. studenog 2022. - 14:11

Zlatko Dalić u jednom je televizijskom intervjuu podsjetio na 2018. godinu kad je nakon ruskog srebra imao lukrativnu ponudu iz Kine gdje je mogao zarađivati i do 10 milijuna eura godišnje. Iako ta informacija nije nikakva senzacija jer već je tada plasirana u medije, potaknula je rasprave hoće li nakon Katara i pet izborničkih godina ostati na kormilu Vatrenih. Ugovor s HNS-om veže ga do kraja Eura 2024. i premda jedino on može dati definitivan odgovor, prilično je izvjesno da – hoće, pišu Sportske novosti.

Dalić je po tom pitanju jedan od najmirnijih izbornika u Dohi. Njegov je posao sigurniji od love u švicarskoj banci. HNS mu neće dati otkaz čak niti da izgubi sve tri utakmice u skupini i neslavno se vrati kući. Nakon što je bio drugi na svijetu, dvaput kao pobjednik prošao kvalifikacije za velika natjecanja te izborio Final Four Lige nacija, lako bi to objasnili kreditom na koji ima pravo. Ako se ne bi sam povukao uslijed kritika koje bi bile neminovne, dobio bi šansu i dalje voditi Vatrene. Mogao bi se iskupiti u Ligi nacija i kvalifikacijama za Euro.

No, Hrvatska i Dalić u Katar nisu došli ni približno s takvim mislima, ambicije i želje su velike i zapravo bi najveća mogućnost da ode s izborničkog mjesta bila da ponovno napravi vrhunski rezultat. Možda bi tada dobio i priželjkivanu ponudu iz liga Petice, budući da mu se u Aziju više ne ide.

Kad je Hrvatska igrala finale Svjetskog prvenstva bila je sredina srpnja i gotovo svi ozbiljniji klubovi imali su riješenu trenersku križaljku za nastupajuću sezonu. Ovaj je termin bitno drugačiji jer taj bi domet napravio u prosincu, pokazao bi se još jednom kao trener koji donosi uspjehe te bi odmah ili tijekom proljeća mogao postati poželjan izbor kod onih koji traže rješenje od ljeta 2023. godine.

U tom bi slučaju ponovno bio na iskušenju kao nakon Rusije – ostati ili otići. HNS bi mu zacijelo ponudio novi ugovor na barem još dvije godine. Dojam je da uživa u izborničkom poslu i da bi ga radio dokle god može. Pa i duže od 2024. godine. Samo poziv kluba čija je klupa pravi izazov to bi kod njega mogla promijeniti.

U Hrvatskoj ne može zaraditi kao u nekim bogatijim zemljama, no biti izbornik prije svega je pitanje časti. Međutim, u međuvremenu su plaće i u HNS-i narasle, kao u mnogim drugim nacionalnim savezima iz Europe o čemu je nedavno govorio direktor UEFA-e za državne federacije Zoran Laković ustvrdivši da "UEFA daje sve više novca, nadala se kako će biti uložen u razvoj i Grassroots, a dižu se plaće izbornika".

No, HNS je sam zaradio, Dalić je sam zaradio rezultatima i koliko god ima za ono što je postigao nije puno. Službenu informaciju iz HNS-a je nemoguće dobiti, neslužbeno plaća izbornika je oko 12 milijuna kuna godišnje bruto. U usporedbi primjerice s Francuzom Rudijem Garcijom, trenerom saudijskog Al-Nassra koji ima 7-8 milijuna eura, to je sitniš, za nas obične smrtnike to je nevjerojatno bogatstvo. No, Al-Nassr ili klub iz Petice nas neće zvati, a Dalića bi mogli, i ponovno bi bio na testu...

24. travanj 2024 02:53