StoryEditorOCM
SportZADAR OPEN

"Postajemo teniska hit destinacija, slika ATP Challangera iz Petrčana išla je u svijet"

Piše Dražen Žura
30. ožujka 2021. - 13:16

Nikad dosad u jednoj kalendarskoj godini nije bilo toliko ATP Challenger turnira u Hrvatskoj kao ove sezone, a kad im se pribroje ITF Futuresi, našim tenisačima i tenisačicama pruža se sjajna prilika da u domaćem ambijentu, bez dodatnih troškova putovanja, osvoje bodove za ATP ili WTA listu.

- Krajem prošle godine Upravni odbor HTS-a donio je odluku da se što više angažiramo oko profesionalnih turnira. Nikad prije HTS nije bio organizator Challengera, a bez obzira što imamo veliko iskustvo iz izuzetno zahtjevnih organizacija Davis Cupa, ovo je bilo drugačije. Međutim, sve je bilo odrađeno odlično, uz pohvale ATP supervisora Massima Morellija - kazao je izvršni direktor HTS-a Vladimir Jovanoski.

- Serija profesionalnih turnira, pod nazivom “Croatian Professional Tennis Tournaments”, počela je prije tri tjedna prvim od tri turnira iz niza Istarske rivijere, koja se neprekidno održava već gotovo pola stoljeća. To je bila prva šansa da se našim mladim tenisačima, od kojih su većina još juniori, da mogućnost da zahvaljujući pozivnicama uđu u profesionalni tenis. Jedan od onih koji je iskoristio priliku i osvojio prvi bod za ATP listu bio je 16-godišnji Mili Poljičak, koji je dobio pozivnicu i za zadarski Challenger.

- Drago nam je da smo dali šansu našim tenisačima, a posebno ju je iskoristio baš mladi Zadranin Frane Ninčević, koji će zahvaljujući bodovima sa Zadar Opena značajno skočiti na rang listi. Uz to, braća Sabanov su polufinalom u parovima napravili još jedan dobar rezultat. Od igrača iz inozemstva imali smo neke koji su već ostvarivali pobjede na ATP turnirima, tako da možemo biti zadovoljni i činjenicom da su naši igrači stekli iskustvo i dobili šansu, ali i kvalitetom tenisa. Nadam se da je ovo početak duge tradicije, jer ovakva natjecanja su nam itekako potrebna - rekao je direktor turnira Toni Dujmenović inače predsjednik TK Borik koji je uz HTS organizator Zadar Opena.

Dakako, neizbježno je pitanje otkud novac za organizaciju toliko turnira. Samo za nagradne fondove na više od deset turnira bit će potrošeno više od 300.000 dolara.

- Financiranje je iz nekoliko izvora. Dio pokrivaju HTS-ovi sponzori, dio Ministarstvo turizma i sporta, dio lokalni sponzori i sredine u kojima se turniri organiziraju. Mislim da svi pronalaze svoj interes, a u današnjem svijetu društvenih mreža, koje su neizostavno sredstvo komunikacije, imali smo zapažene objave. ATP je na svojoj stranici dao veliki pregled turnira, s izuzetno atraktivnim fotografijama Falkensteiner Resorta Punta Skala, igrači su objavljivali fotografije na društvenim mrežama, mediji su nam dali značajan prostor… Sve to ide uz ovakve turnire – kazao je Jovanoski.

U aktualnoj situaciji vezano uz epidemiološke mjere organizacija je bila još zahtjevnija. Napravljeno je više od 200 PCR testova igrača, trenera i turnirskog osoblja. Publike nije bilo, što je sigurno umanjilo doživljaj, no to će još neko vrijeme, čini se, biti realnost na sportskim priredbama. Međutim, tijekom cijelog turnira bio je osiguran video stream sa sva tri igrališta, uz dostupnost gledateljima bilo gdje na svijetu (k tome, snimke svih mečeva mogu se pronaći na internetskoj stranici HTS-a op.p.), a od petka je turnir bio u programu Sportske televizije.

- Mislim da mnogi koji nisu u sportu nisu potpuno svjesni koliki je doseg video streama s ovakvih natjecanja. On se doslovno gleda svuda, ‘od Amerike do Australije’. Siguran sam da će i za Falkensteiner biti vrlo pozitivnih reakcija, jer su kadrovi s turnira bili vrlo atraktivni - dodao je Dujmenović.

Igrači su tijekom turnira bili smješteni u hotelu Iadera s pet zvjezdica, što za ovakav rang turnira nije uobičajeno. No takva odluka nije bila slučajna, a igrači su bili prezadovoljni time što se hotel nalazi na samo nekoliko koraka od igrališta, jer zbog toga nema gubljenja vremena na prijevoz. U epidemiološkom kontekstu to je također bilo važno, jer se značajno smanjio kontakt igrača s “vanjskim svijetom” dok su bili u turniru.

- Mnogi turniri ovog ranga u svijetu se zbog aktualne epidemiološke situacije otkazuju. Mi smo poštovali sve smjernice i prilagodili se uvjetima. Napravili smo turnir koji je imao svoj posebni “štih”, a igračima su se recimo jako svidjeli trofeji za pobjednike i finaliste koji su napravljeni od benkovačkog kamena. Također, izuzetno dobar odjek imala je akcija ‘Zasadi stablo, ne budi panj’, u kojoj je su natjecatelji i sudionici u resortu posadili pedeset stabala maslina, čime smo se priključili ‘zelenoj’ inicijativi. Suci su dobili priliku u Hrvatskoj suditi mečeve na profesionalnoj razini turnira, što nam je također bitno. Sve u svemu, iza nas je uspješan tjedan, a tek smo krenuli – zaključio je Jovanoski. ∙

25. travanj 2024 06:30