StoryEditorOCM
SportNJEMAČKI MEDIJI

Odlučujuća utakmica protiv Škotske: ‘Ostaje samo nada zvana Luka Modrić, možda i najbolji hrvatski nogometaš u povijesti‘

Piše PSD
22. lipnja 2021. - 14:35

Stvari postaju sve jasnije. Među sudionicima osmine finala na Europskom prvenstvu (EP) u nogometu je, za sada, šest prvoplasiranih, odnosno drugoplasiranih momčadi po skupinama, a tu je još i pet reprezentacija čiji je nastup u idućoj fazi natjecanja siguran.

Iako u ponedjeljak nisu uopće nastupali na EURU 2020, svjetski prvaci Francuzi, Englezi, Šveđani i Švicarci su osigurali plasman u 1/8-finala prvog paneuropskog turnira. Ta je petorka profitirala od ishoda susreta u skupinama B i C – odnosno činjenice da su trećeplasirane momčadi iz tih skupina nakon grupne faze natjecanja uspjele osvojiti samo po tri boda. Radi se o Finskoj i Ukrajini, piše Deutsche Welle

Trećeplasirani u osmini finala

Švicarci su tako postali jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz šest skupina koje imaju pravo nastupa u idućoj fazi natjecanja. Engleska, Češka, Švedska i Francuska doduše tek moraju apsolvirati svoj posljednji, treći meč u skupini – ali i prije zadnje utakmice na svom kontu imaju po četiri boda, što znači da, bez obzira kako završile te utakmice, oni ne mogu ni teoretski pasti na 4. mjesto u skupini, tj. na koncu biti slabije plasirani od Finske i Ukrajine, koje su osvojile po tri boda u tri meča.

Pobjednici skupina A, B i C (Italija, Belgija, Nizozemska) su sigurni sudionici osmine finala, baš kao i drugoplasirane reprezentacije Wales, Austrija i Danska, koja je sinoć u iznimno emocionalnoj utakmici uvjerljivo slavila protiv Rusije (4:1). Nakon završetka natjecanja po skupinama A, B i C, za sada je jasno da su s EURA 2020 definitivno ispale momčadi Turske, Rusije i S. Makedonije.

Utakmica odluke za „Vatrene"

A hoće li Hrvatska nakon ogleda sa Škotskom biti među sudionicima osmine finala? Ili će aktualni viceprvaci svijeta „okruniti" dosta blijed nastup na EURU 2020 ispadanjem već u prvoj fazi natjecanja? U prvih 180 minuta na Wembleyu i Hampden Parku nogometni stručnjaci uočili su puno problema u redovima „Vatrenih", i u njemačkom tisku je objavljeno nekoliko analiza o mogućim razlozima neuvjerljivih igara Hrvatske.

„Ostaje samo nada zvana Luka Modrić", piše tako Süddeutsche Zeitung (SZ). Možda i najbolji hrvatski nogometaš (naslovna fotografija) u povijesti, kako ga naziva ovaj minhenski list, jednostavno se izdvaja na terenu – svojim kvalitetama. „Drama" za viceprvaka svijeta iz Rusije je činjenica da ga svi mjere po uspjehu iz 2018., piše SZ: „Hrvatska više nije nikakvo iznenađenje, a nakon prve dvije utakmice i samo jednog osvojenog boda izgleda kao jedan od većih gubitnika grupne faze". Posljednja šansa za opstanak na turniru je meč protiv Škotske, ali da bi se u tome uspjelo „svi moraju imati isti cilj", piše njemački list. I zaključuje da iskusniji reprezentativci nisu bili baš zadovoljni nekim potezima izbornika Zlatka Dalića – konkretno se navodi nominacija nekih mlađih igrača, „što nije unijelo svježi elan u momčad, već samo razljutilo etablirane snage".

„Svatko sad trči za sebe"

„Vidljiva je unutarnja nesloga, koja pomalo podsjeća na njemačku reprezentaciju iz 2018.", piše minhenski dnevnik. I dodaje: „Ali čak ni kod razočaravajućih nastupa njemačke ekipe na SP -u 2018. problemi na terenu nisu bili tako očiti kao u prve dvije utakmice Hrvatske: i protiv Engleske i protiv Češke nije funkcionirala komunikacije između pojedinih dijelova momčadi, često bi krenula ofenziva, a da vezni red nije krenuo prema naprijed, a protivnici su mogli iskoristiti te rupe. Prije tri godine svi su trčali jedni za druge, a sad svatko za sebe", zaključuje Süddeutsche Zeitung.

24. travanj 2024 01:16