StoryEditorOCM
SportPOBJEDNIK KUPA 

Jug na Višnjiku najprije prosuo vodstvo pa obranio titulu na peterce, skoro im presudio Fatović, ali 70. trofej stiže u Gruž

Piše Tonči Vlašić
2. prosinca 2023. - 22:12

Jug AO – Jadran 15:14 nakon peteraca/9:9

ZADAR Bazen na Višnjiku. Gledatelja 700. Suci: Dragan Štampalija i Andrej Franulović, delegati: Milioj Bebić i Luko Vuletić.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić, Prkoča, Djerković, Lazić, Joković (2), Burđelez, Daube (4), Cabanas (1), Kržić, Burić (1), Grgurević (1), Žuvela, Jurišić, Mozara. Trener: Vjeko Kobešćak

JADRAN SPLIT: Anić, Čagalj, Marinić Kragić, Biljaka, Butić, Pejković, Bukić, Kharkov (1), Radović, Vrlić (1), Fatović (7), Dužević, Marcelić, Gruwell. Trener: Jure Marelja.

Igrač više: Jug AO, Jadran Split

Peterci: Jug AO 2/1, Jadran Split 1/1

Četvrtine: 5:1, 3:3, 1:4, 0:1 - peterci 5:4

Peterci su odlučivali o pobjedniku kupa. Slavi Jug. U polufinalu je a isti način dobio Solaris, sad Jadrana. I opet 15:14. Obranio je ‘kantu‘. Osvojio 70. trofej u povijesti! Jadran je ostao na jednom trofeju kupa nakon sog petog finala, Jugaši su 16. put osvojili ovaj trofej. 

Loren Fatović je prvi pucao i pogodio, Marku Žuveli peterac skida Mate Anić. Zatim Konstantin Kharkov nije uspio pogoditi, 1:1 Maro Joković.Zvonimir Butić je siguran, Rino Burić također. Četvrta serija? Luka Bukić pogađa, Marelja mijeja ratara, Ivan Marcelić je stao a vrata. Hannes Daube 3:3. Peta serija? Zadnja? Jerko Marinić Kragić pogađa. ije zadnja, pogodio je i Franko Lazić. 

Kreće novi krug, Popadić je imao loptu na ruci, ali je Fatović opet uspješan. Žuela je ovaj put uspio - 5:5. Nova serija. Promašio je opet Kharkov. Joković pogađa!    

Pogriješili su i jedni i drugi, Jadran u prva dva napada, Jug u prvom, ne i u drugom u kojem je izborio igrača više, kojeg je iskoristio Hannes Daube. Ivan Marcelić, koji je počeo utakmicu na vratima prvaka, nije uspio zaustaviti taj udarac, ali jest u idućem napadu Jugaša kad je s krila tukao Rino Burić, međutim, Goran Grgurević je pokupio odbijanac, te ga spremio u mrežu. Bio je Marcelić na udarcu, ali – 2:0. I onda novi napad Jugaša, i novi pogodak Daubea. Amerikanac je je skinuo paučinu iz gornjeg lijevog kuta gola Marcelića, a nakon toga je realizirao i peterac – 4:0 nakon 4 minute i 17 sekundi igre!

Zatim sjajan Popadić, svom vjenčanom kumu Lorenu Fatoviću je skinuo udarac. Marcelić je na drugoj strani uspio drugi put zaustaviti Burića. Nakon 5 minuta i 43 sekunde igre treća je za Fatovića bila sreća – prvi pogodak splitske momčadi.

Maro Joković je s igračem više vratio Juga na plus 4 (5:1, minuta i 50 do kraja prve četvrtine). Bio je to rezultat prve četvrtine.

Druga četvrtina – peterac za Jug, je li obrana Marcelića, zaustavio je Daubea, povratak Jadrana? Prvak je imao potom igrača više, ali je poklonio loptu Jugašima, koji su nakon toga otišli na plus pet. Daube nije potonuo, kako je naciljao iz daljine donji lijevi kut gola Marcelića (6:1).

Potom mijenja vratara Jure Marelja, trener Jadrana. U 11. minuti je na vrata stao Mate Anić. Jug je potom propustio priliku s igračem više otići na plus šest, Jadran je preko Josipa Vrlića stigao na minus četiri. Sergi Cabanas vraća na plus pet (7:2), Luka Bukić proigrava Fatovića za minus četiri (3:7). Joković ne uspijeva s igračem više, Fatović svojim trećim pogotkom dovodi Jadran na minus tri (4:7, pospremio je odbijanac u mrežu).

Zatim se pljeskalo Buriću, koji je maestralno odigrao centra. Nema tko mu nije bio ‘nad glavom‘. Uspio je između svih njih poslati loptu u mrežu. Jadran zatim nije uspio, Bukić je isključen, Lazić sam, ali Jerko Marinić Kragić je spasio prvaka. Isti nije uspio u napadu, te je opet Jug imao priliku vratiti se na plus pet. Nije uspio, ali je imao sreću da Jadran sa zvukom sirene ne stigne na tri zaostatka.  

Nastavak? Što je promašio Marino Čagalj, sam je bio ispred Popadića, ali je tukao preko gola. Potom, što je obranio Popadić, Matias Biljaka je bio udaljen dva metra. Ipak, u nastavku napada tko će kome, ako neće svoj svome – Fatović, te je Jadran na minus tri (5:8, 5:51 do kraja treće). Idući napad opet Fatović, ali sad brani Popadić. Na drugoj strani Žuvela je izborio igrača više, uposlio usamljenog Burića, ali oglasio se sudac Dragan Štampalija – dva metra. Lopta za Jadran, koji je potom imao igrača više.  Jadran ništa, a zatim dvije situacije, ako Jug izgubi, plakat će zbog toga. Sam Cabanas, pa nakon prekršaja u napadu Jadrana, sam Kržić, ali Anić je čudo. I onda pogodak Jadrana. Opet Fatović (6:8) nakon čega je grmio Vjeko Kobešćak na svoje.  

Jug se oglasio nakon minute odmora. Joković se digao nakon prekršaja na njemu iz daljine, te ‘probio‘ Anića (minuta i 35 do kraja treće, 9:6). Konstantin Kharkov je na drugoj strani sjajno potegao s krila (7:9). Zatim, opet Anić kad je Grgurević pokušao šraubom. Na drugoj strani Vrlić ja zaradio peterac, Fatović postiže svoj šesti pogodak te je 22 sekunde prije kraja treće Jadran na pogodak zaostatka. Anić brani udarac Burića.

Zadnja četvrtina? Prvo sedmi pogodak Fatovića – 9:9! Popadić je spriječio Vrlića da dovede Jadran u vodstvo, u nastavku napada s igračem više nije dobro potegao Kharkov. Zatim Jug ne koristi igrača više, potom i Jadran, koji se obranio idući napad, te s loptom uplivao u posljednje četiri minute. Imao je drugu priliku nakon obrane Popadića, ali je Antonio Dužević napravio prekršaj u napadu. Anić ne dozvoljava Jugašima pogodak, još su dvije minute do kraja. Vrlić je izborio igrača više, ali Popadić ne dozvoljava pogodak Mariniću Kragiću.

Jug je minutu i 3 sekunde prije kraja izborio igrača više, isključen je Bukić. Kobešćak je pozvao minutu dogovora. Žuvela je promašio zicer. Jadran je 45 sekundi do kraja zatražio minutu dogovora. Jadran je imao igrača više, ali Fatović nije uspio, točnije Popadić je obranio. Peterci! Jugu su bili za pet, ne Jadranu! Fenomenalni Fatović je MVP kupa, ali ne slavi. Slave njegovi dojučerašnji suigrači koje je prošle sezone predodio do tri trofeja. Da, Maro Joković, koji je odlučio, osvojio je 45. trofej!

image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
29. travanj 2024 16:49