StoryEditorOCM
SportKOŠARKAŠKI PLAY OFF

Je li Danijel Jusup ”rigao vatru” na suce? Što se doista događalo u hodnicima Višnjika? trener Zadra na presici dao naslutiti...

Piše Dražen Žura
27. svibnja 2024. - 14:05

Jutro poslije pobjede Zadra protiv Splita, čime je omjer u finalnoj seriji za košarkaškog prvaka Hrvatske poravnat na 1:1, osvanula je priča viđenog u hodnicima Krešinog doma. Iz splitskoga kuta, navodno, trener Zadra, Danijel Jusup je ”rigao vatru” na suce... Da se nešto doista događalo, Jusup je u svojem nastupu na presici dao nasluti, ali ne i predočiti scenarij kakvih je sigurno, nažalost, u svim sportovima, tako i u košarci...

– Mi smo u prvoj utakmici bili lošiji, a ono što mi se nije svidjelo večeras je bilo dosta tenzija na parketu između igrača, to nikako nije dobro, nije dobro za košarku. Svi želimo pobijediti, no sve treba ostati u sportskom duhu. Vidio sam da su igrači Splita baš na svaku odluku reagirali. To mi se ne sviđa jer, kazat ću opet, prvu utakmicu smo igrali na domaćem terenu i nismo ni mi bili sretni s nekim sudačkim odlukama, no Split je bez obzira na to bio bolji protivnik. Očekujem da će isto tako biti i u Splitu – kazao je Jusup, međutim, o repovima u hodniku nije zborio.

Što se pak tiče žutih, oni su kroz istup trenera Slavena Rimca razloge poraza našli u svojim pogreškama i bitno slabijoj predstavi nego što je to bilo u prvom ogledu kad su uspjeli iznenaditi Zadrane i tako uzeti prednost domaćeg parketa. 

Posve mirnim glasom i realno o razlozima poraza kazivao je Slaven Rimac, trener Splita... 

- Rekao sam nakon naše pobjede da očekujem kvalitetniji Zadar u drugoj utakmici, to se pokazalo točnim. Bili su čvršći, bolji, s više raspoloženih igrača. U nekim situacijama kada smo dobili neki momentum, imali smo i pehove da nam lopte ispadne iz ruku, odemo u kontru 1 na 2 i izgubimo loptu, umjesto da dođemo na 8, vratimo se na 12 razlike. Teško je biti non-stop u tom stizanju rezultata, ponestane mentalne čvrstoće. Ovo je play-off serija, nema tu što, oni su bili bolji, okrećemo se trećoj utakmici. Svaka utakmica je priča za sebe, donosi neke stvari, ali mi smo dvadeset godina bez naslova, morali bismo imati više želje – zaključio je Rimac i laganim korakom odšetao prema svlačionici.

Što je pak prema splitskim izvorima, odnosno, svjedocima, iščekivanjem sudaca u hodniku ispred njihove svlačionice želio Jusup teško je odgonetnuti na prvu. Je li tim potezom želio motivirati svoje igrače uoči dva važna ogleda u Splitu? Ili je lopticu pritiska proračunato prenio na momčad s Gripa? 

Moguće je da se i zaletio, ako se stvarno dogodio bliski susret sa sucima, jer novinari ni nakon treninga, kao niti prije ili poslije utakmice ne prolaze pokraj svlačionica, pa tako ne znaju što se događa(lo) u utrobi Višnjika. Na koncu, tu im nije ni mjesto, međutim, u svakom trenutku kad prema nekome pokazuješ svoje nezadovoljstvo, valja to učiniti širom slikom i krenuti od sebe. Ne, to se nije dogodilo i to je razlog zbog kojeg i nastaju repovi. 

A to je ono što košarci ne treba, kao ni činjenica, kako su, prema navodima ljudi iz KK Zadra, u posljednji trenutak iz Hrvatskog košarkaškog saveza promijenili ranije utvrđene termine finalne serije. I onda se dogodilo da mnogi, ne samo u Zadru nego u Hrvatskoj, nisu mogli pratiti finale Eurolige i veliki okršaj Reala i Panathinaikosa!

Ako se želi promovirati košarku u Hrvatskoj, onda se o ovakvim detaljima moralo i mora ubuduće voditi računa. Jer samo je to način kojim će se košarka sljubiti s poklonicima ovoga sporta kako je to bilo nekad.

16. lipanj 2024 18:01