StoryEditorOCM
SportEURO 2024.

Hoće li Hrvatska imati sreće u ždrijebu? Svakako bi valjalo izbjeći Talijane i Srbe, evo tko sve prijeti ‘kockastima‘

Piše Frane Vulas
2. prosinca 2023. - 17:35

Večeras će Hrvatska doznati protivnike u grupnoj fazi Eura kojem je od 14. lipnja do 14. srpnja iduće godine domaćin Njemačka. Ždrijeb skupina održat će se u Hamburgu s početkom u 18 sati (prijenos HTV2).

Ždrijeb će se održati u ‘Elbphilharmonie‘, impresivnoj 108 metara visokoj zgradi u kojoj je koncertna dvorana smještenoj na obali rijeke Elbe. Hamburg je jedan od deset gradova domaćina Eura, uz Berlin, Dortmund, München, Köln, Stuttgart, Leipzig, Frankfurt, Gelsenkirchen i Düsseldorf.

Na završnom turniru nastupit će 24 reprezentacije. Imena 21 sudionika već su poznata, a play off (na osnovu rezultata u Ligi nacija) u ožujku dat će nam još tri sastava. Momčadi će biti podijeljene u šest skupina po četiri reprezentacije. Uoči ždrijeba reprezentacije su podijeljene u četiri pota nositelja, a sastavljeni su na osnovu rezultata u kvalifikacijama za Euro. Hrvatska je zbog drugog mjesta u kvalifikacijskoj skupini u trećem potu nositelja, zajedno s Nizozemskom, Škotskom, Slovenijom, Slovačkom i Češkom s kojima se neće moći susresti u skupini.

U prvom potu su uz domaćina Njemačku još i Portugal, Francuska, Španjolska, Belgija i Engleska. Iz tog pota svakako bi valjalo izbjeći svjetskog viceprvaka Francusku kao i Englesku. Te dvije reprezentacije po kladionicama su glavni favoriti Eura. Ujedno protiv Francuske imamo samo jednu pobjedu u ukupno deset međusobnih susreta, onu posljednju u Ligi nacija u Parizu. Od Španjolske smo poraženi u finalu Lige nacija u lipnju u Rotterdamu nakon izvođenja jedanaesteraca, a s Belgijom smo imali dosta problema na Svjetskom prvenstvu u Kataru (sretnih 0:0 u grupnoj fazi nakon što se Romelu Lukaku propisno ispromašivao).

image

Reprezentativci Italije Enrico Chiesa i Jorginho

AFP

Španjolska i Portugal nam ni stilom igre tradicionalno ne odgovaraju. Ujedno Portugal nikad nismo svladali u sedam pokušaja, a skor nam je očajan, jedan remi i šest poraza. Portugal je jedina momčad koja je u kvalifikacijama imala stopostotan učinak, svih deset pobjeda. Englezi u ofenzivnom dijelu imaju brzanca Bukaya Saku i nezaustavljivog Harryja Kanea. Njemačka je u velikoj rezultatskoj krizi, ali svejedno imaju kvalitetu i domaćini su Eura. U prvom potu jednostavno nema lakših protivnika, ali ako se već mora birati u zadnje vrijeme ipak najlošije izgleda Njemačka. Međutim, do završnog turnira je ostalo još pola godine i sve se u međuvremenu može potpuno promijeniti.

U drugom potu su Mađarska, Turska, Rumunjska, Danska, Albanija i Austrija, U ovom društvu je na papiru najjača Danska, polufinalist prošlog Eura. Međutim, poraze smo posljednjih godina doživljavali u službenim susretima od Mađarske, Austrije, nedavno i Turske. Možda bi nam najmanje teški rivali na papiru bili Rumunjska ili Albanija.

U posljednjem četvrtom potu su Italija, Srbija, Švicarska, pobjednik play-offa A, pobjednik play-offa B te pobjednik play-offa C. Dakle, možemo iz četvrtog pota dobiti jednog ili tri potencijalna protivnika. Svakako bi valjalo izbjeći europskog prvaka Italiju, a po mogućnosti i Srbiju i Švicarsku. Doduše, ‘Azzurri‘ su preskočili Mundijal u Kataru (kao i onaj četiri godine ranije u Rusiji). S druge strane s Italijom imamo i ukupno pozitivan međusobni skor, u devet međusobnih susreta samo smo jednom poraženi (uz tri pobjeda i pet remija).

image

Napadač Srbije i Juventusa Dušan Vlahović

AFP

Srbija ima kvalitetne igrače, a utakmica na Euru sa susjedima bi bila mnogo više od nogometa. Kao i veliki sigurnosni izazov zbog toga što će obje reprezentacije imati desetine tisuća svojih navijača na turniru, zbog blizine i brojne emigracije.

Iz četvrtog pota vjerojatno bi najbolje bilo izvući pobjednika play offa C. U tom se dijelu dodatnih kvalifikacija u polufinalu sastaju Gruzija i Luksemburg te Grčka i Kazahstan. Ključno je iz ovog pota izvući što lakšeg protivnika zbog toga što će dvije najbolje reprezentacije iz svake od skupina te još četiri najbolja trećeplasirana sastava izboriti plasman u osminu finala.

Već je poznato kako je Njemačka kao domaćin završnog turnira u skupini A, a svoje će susrete igrati u Münchenu, Stuttgartu i Frankfurtu. Polufinala će se igrati u Dortmundu i Münchenu, a finale u Berlinu.

Ovaj turnir mogao bi biti oproštaj od reprezentacije za kapetana Luku Modrića (38), ali je i izbornik Zlatko Dalić dao nagovijestiti da bi nakon Njemačke mogao završiti svoj boravak na klupi ‘kockastih‘.

image

Izbornik reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić

Goran Mehkek/Cropix
03. svibanj 2024 21:32