StoryEditorOCM
Sport‘TORETA OPEN WATER‘

Deveti plivački maraton na Silbi, otoku bez automobila i u kristalno čistom moru

Piše Zadarski.hr
28. kolovoza 2023. - 17:55

U subotu i nedjelju, 2. i 3. rujna, na otoku Silbi održava se 9. Toreta Open Water plivački maraton, sportsko događanje u organizaciji KDP Donat iz Zadra i KDP Silba. Ove nas godine u sklopu plivačkog događanja očekuju ACI CRO CUP utrka na 3 000 m, koja je ujedno i utrka Dalmatinskog kupa, štafetna utrka Prvenstva Hrvatske i završnica Zadarske Open Water Lige. Službena prijava na utrke odvija se večeras do 23.59 sati, dok se rekreativci mogu prijaviti netom prije utrke, na licu mjesta.

Plivačko događanje na Silbi omiljeno je među plivačima jer se odvija na otoku bez automobila, u kristalno čistom moru, a uvijek se posjećuje izletnički, s obitelji i prijateljima, koji cijelog dana uživaju i navijaju za svoje plivače. 

Na otok se može doći u petak, s Poluotoka u Zadru, katamaranskim linijama ‘‘Krilo Lux‘‘ u 16 sati (krilo.hr) i ‘‘Princ Zadra‘‘ u 17 sati (miatours.hr), dok je za subotu rezervirana posebna katamaranska linija brodom ‘‘Antonija‘‘ koja u 8 sati kreće s Poluotoka, a vraća se u 17 za Zadar.

Karte za izvanrednu liniju mogu se kupiti od srijede u Agenciji Miatorus na Poluotoku, na adresi Vrata Sv. Krševana, dok se sve ostale karte mogu kupiti online.

U nedjelju je moguć dolazak redovnom linijom u 8.45 sati s Poluotoka katamaranom ‘‘Princ Zadra‘‘ (miatours.hr), a povratak u poslijepodnevnim satima, istom katamaranskom linijom u 17.25 sati ili trajektnom linijom u 19.00 sati (jadrolinija.hr). Preporuča se kupnja povratnih karata jer se za poslijepodnevnu katamaransku liniju ‘‘Princ Zadra‘‘ u 17.25 sati očekuje navala. 

Sve informacije o programu, brodskim linijama, smještajnim kapacitetima i parkingu mogu se pronaći na FB stranici Klub daljinskog plivanja ‘‘Silba‘‘, na kdpdonat.hr/silba-2023-program/ ili putem broja telefona +385912346254 (Paula).

Klub daljinskog plivanja ‘‘Silba‘‘ u 2023. godini niže natjecateljske i organizacijske uspjehe

Klub daljinskog plivanja ‘‘Silba‘‘ osnovan je krajem 2021. godine, a u drugoj natjecateljskoj sezoni od osnutka primio je više od 10 medalja na natjecanjima daljinskog plivanja i u ACI CRO CUP kupu. Mlade plivačice Tia Batinić (2008.), Marta Sorić (2008.), Cvita Sorić (2008.) i Klara Juras (2003.) nastupile su na plivačkim maratonima u Vinišću, Tisnom, Zadru, Dubrovniku i Podstrani. Klub daljinskog plivanja ‘‘Silba‘‘, iako najmlađi, jedini je klub daljinskog plivanja u Hrvatskoj koji je za svoje aktivnosti (u sklopu plivačkog natjecanja ‘‘Toreta Open Water 2023.‘‘) ostvario potporu Ministarstva turizma i sporta. 

Osim podrške Ministarstva turizma i sporta, financijsku podršku sportskim aktivnostima daje i Turistička zajednica mjesta Silba te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u sklopu ljetnog programa ‘‘Silba Vibra 2023.‘‘, čiji je nositelj Izvorna folklorna skupina ‘‘Silba‘‘, a partneri KDP Silba i Društvo ‘‘Samotvorac‘‘. 

27. travanj 2024 16:42