StoryEditorOCM
SportNARAVNO- ZBOG VIRUSA

ČEKA NAS PETAK 13. HRVATSKOG NOGOMETA I SABLASNI SPORTSKI VIKEND Prekida se HNL i sva nogometna natjecanja u Hrvatskoj!

Piše SD/SN
12. ožujka 2020. - 20:26
HNS načelno nije htio donositi strože mjere od stožera civilne zaštite koji je prvo dopustio skupove sa tisuću nazočnih, što je u četvrtak smanjio na stotinuTom Dubravec

HNS je zaustavio HNL do 31. ožujka. Nogometni čelnici još su jednom razmotrili zdravstveno-sigurnosnu situaciju u zemlji i objavili da se klupski nogomet stopira do daljnjega. Od Prve HNL, preko nižih razreda do polufinala Kupa.

Središnji državni ured za sport u četvrtak je dao takvu preporuku, a u HNS-u se stajališta mijenjaju iz sata u sat ovisno o razvoju događanja i odlukama viših instanci. Niz liga u Europi je privremeno "na ledu", među njima i neke od najvećih poput Italije i Španjolske. Koronavirus "drma" planetom, nebitni su postali i Messi, Ronaldo i LeBron James...

Izdržat ćemo neko vrijeme bez Petkovića, Čolaka i Jaira.

U Hrvatskoj se službeno nije razmahao, ali kako se krizne mjere zaoštravaju, očito nadležni ocjenjuju da ima sve predispozicije.

HNS ima vrlo aktivan 'korona-tjedan'. U utorak su dopustili da se ligaške utakmice igraju s tisuću gledatelja, u srijedu zatvorili tribine i konstatirali kako će se HNL nastaviti, ali bez navijača, kao događaj zatvorenog tipa sa stotinjak ljudi, da bi u četvrtak prvo stigla najava o petku kao "danu D".

Činilo se da će to biti pravi petak trinaesti, međutim u četvrtak predvečer odluka je već bila napisana:

"Sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za sport o odgodi svih međunarodnih i nacionalnih sportskih natjecanja svih razina, a imajući u vidu preporuke stožera za civilnu zaštitu i novonastalu situaciju u Republici Hrvatskoj, odnosno porast broja zaraženih, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza i nadležna tijela donijeli su odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja u Hrvatskoj - muških, ženskih, malonogometnih, svih liga HNS-a, međužupanijskih i županijskih liga, Hrvatskog kupa, odnosno svih utakmica mladeži, seniora i veterana - do 31. ožujka 2020. godine.

Za treninge se preporuča pridržavanje svih higijenskih i sigurnosnih uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kako bi se odvijali u što sigurnijim uvjetima po zdravlje sportaša."

HNS načelno nije htio donositi strože mjere od stožera civilne zaštite koji je prvo dopustio skupove sa tisuću nazočnih, što je u četvrtak smanjio na stotinu. Međutim, sada želi izbjeći da netko od nogometaša dobije koronavirus. On se može prenijeti i na utakmici, čak i preko lopte. Tada bi se liga i tako morala prekinuti. Na kraju, kad La Liga ili Serie A bude igrane, bit će i HNL. Evidentno je da će UEFA morati preurediti kalendar natjecanja.

Činjenica je da u Hrvatskoj škole i fakulteti uglavnom još rade, da se ljudi voze u tramvajima, autobusima i vlakovima, da i dalje sjede po kafićima, gledajući s te strane, zašto se nogomet ne bi igrao. Opet, intencija je da sve više zemalja prekida sportska događanja, da je čak i NBA blokirao sezonu i da prevladava stav kako sport bez publike nema smisla, čak i kad bi se mogao s bitno manje rizika provoditi iza zatvorenih vrata.

Prvo se treba pobrinuti za zdravlje, potom vratiti na sportska borilišta.

20. travanj 2024 14:27