StoryEditorOCM
SportPRVA NA TRAVI

Carlos Alcaraz je pobjednik Wimbledona! Mladi Španjolac je svrgnuo Đokovića s trona, nakon skoro pet sati epske borbe

Piše Iva Majić
16. srpnja 2023. - 20:30

Carlos Alcaraz, osvojio je drugi Grand Slam u karijeri. Španjolac je u svom prvom finalu Wimbledona sa 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4, svladao Novaka Đokovića. Tako je 20-godišnji Alcaraz nakon premijerne titule na US Openu prošle godine, stigao i do naslova na travi, a srpski tenisač će 24. Grand Slam titulu u karijeri tražiti na sljedećem turniru. Bilo je to finale dostojno Wimbledona, u pet setova i nevjerojatnih skoro pet sati borbe.

A i povijesni trenutak, jer dečko od 20 godina, kojega smo prije manje od godinu dana gledali u Umagu, i koji je u rujnu, nakon osvajanja US Opena, postao najmlađi broj jedan u povijesti ATP ljestvice, srušio je nestvarnu dominaciju Novaka Đokovića na najvećem teniskom turniru.

Početak nije krenuo najbolje za Španjolca. Đoković je u prvom setu pregazio 20-godišnji Alcaraza sa 6:1. Međutim, nakon izrazitog lošeg starta, prvi nositelj turnira se probudio i uzvratio sa 7:6 u drugom setu. Ovim je ujedno i prekinuo čudesan niz Srbina od 15. uzastopno dobivenih tie-breakova na Grand Slam turnirima. 

U trećem setu Alcaraz je slavio sa 6:1, a nevjerojatni peti gem trajao je čak 26 minuta. Na Đokovićevom servisu došlo je do čak 13 deuceva, a Španjolac je na kraju napravio break. "Ovo mora biti najdulji gem u povijesti Wimbledona, ovo nikad nisam vidio", rekao je legendarni John McEnroe, u prijenosu meča.  

Alcaraz je četvrti set krenuo prvi na servisu, a iako je Đoković imao 0:30, Španjolac je nanizao četiri poena za vodstvo od 1:0. Izgledalo je tada kako će napraviti i break u drugom gemu, jer je vodio 15:40, ali Đoković se izvukao iz vrlo teške situacije i izjednačio na 1:1. Međutim, ne samo da je Đoković uspio obraniti svoj servis, pronašao je nevjerojatnu snagu za pobjedu od 6:3 u ovom setu, i odveo finale u peti čin.

U zadnjem, odlučujućem setu, Đoković nije mogao parirati Španjolcu. Alcaraz je oduzeo servis Đokoviću za 2:1 i zadržao "break" do kraja za veliku pobjedu nad 16 godina starijim suparnikom.

Đoković nije uspio doći do 24. Grand Slam titule, te je propustio izjednačiti apsolutni teniski rekord, jer je 24 grand-slama osvojila Margaret Court, u rasponu od 1960. do 1973. godine. Đoković se nije uspio izjednačiti ni po broju naslova u Wimbledonu s Rogerom Federerom, koji ima osam naslova, dok je trenutni drugi tenisač svijeta ostao na sedam.

Alcaraz (20) je postao i najmlađi pobjednik Wimbledona još od 1986. godine, kada je trofej podignuo tada 18-godišnji Boris Becker. Španjolac je ovim trijumfom samo potvrdio broj jedan na ljestvici i najavio kako su teniski tereni dobili novo veliko ime. Dva finala, dvije Grand Slam titule. Savršeni učinak, a kako je krenuo, pitanje je gdje će se zaustaviti.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image

TOPSHOT - Spain‘s Carlos Alcaraz kicks the ball as he celebrates beating Serbia‘s Novak Djokovic during their men‘s singles final tennis match on the last day of the 2023 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 16, 2023. (Photo by Adrian DENNIS/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE

Adrian Dennis/Afp
03. svibanj 2024 16:10