StoryEditorOCM
Sport„RTINA 2023“

Akos Kalmar i Matea Sumajstorčić pobjednici su Međunarodnog plivačkog maratona

Piše I.G.
3. srpnja 2023. - 13:51

Međunarodni plivački maraton “Rtina 2023” u duljini od 10.000 metara (Olimpijskoj disciplini) održan je u nedjelju u životopisnom mjestu Miletići te je na kraju dobio i svoje pobjednike. Što se tiče prva tri mjesta u muškoj konkurenciji najbolji su bili Mađari. Naime, prvi je u uzbudljivom finišu cilj dotaknuo Akos Kalmar u vremenu 1:54:04, a iza njega su stigli Adam Pinter (1:54:14) i Imre Barabas (1:54:17). Sva tri plivača su članovi kluba Balaton Úszó Klub iz Mađarske. Prvi je u cilj dotaknuo Hrvatski predstavnici Maruro Bobanović koji je bio sedmi, a Patrik Eremija deveti.

Kod žena prva je bila Matea Sumajstorčić iz KDPSR Poreč, a isplivala je dionicu u vremenu 2:03:04, da bi nakon nje uplivale Marija Bondarenko (2:06:38) iz Ukrajine i Klara Bošnjak (2:09:36) iz KDP Donat.

Na maratonu je nastupilo 29 natjecatelja od čega 16 plivača i 13 plivačica po sunčanom i mirnom vremenu gdje je temperatura mora 22 C, a zraka 26 C. Inače bilo je plivača iz Mađarske, Slovenije, Makedonije, Italije, Njemačke i Ukrajine

-U ovako jakoj i dobroj konkurenciji bilo je ugodno plivati. Moje kolege iz kluba i ja smo ovdje bili i prošle godine, a i prije nastupa htjeli smo zauzeti ova prva mjesta, što nam je i uspjelo. Ovo je divna staza, ljudi i kraj dolazimo i sljedeće godine, kratko je kazao pobjednik Kalmar.

Maraton u Rtini je organizirala Općina Ražana uz sudjelovanje i pružanje svekolike pomoći KDP Donat Zadar koji je sve aktivnosti izvršio. Njihov predsjednik Dražen Adžić kazao je:

-Zahvala sam svim ljudima iz Općine, no nisu nam neki od plivača koji su trebali biti na Rtini došli radi priprema koje imaju jer se za desetak dana održava Svjetsko prvenstvo u Fukunoki, no zato će uvjeren sam nagodinu konkurencija biti još jača i veći broj natjecatelja na maratonu. Maraton je u svemu uspio, kazao nam je Dražen Adžić inače i prdsjednik Hrvatskog saveza za daljinsko plivanje.

Ovakvo natjecanje mnogo znači za Miletiće i općinu Ražanac pa je načelnik Damir Jordan kazao:

-Ovakve manifestacije ćemo i dalje poticati i održavati jer nam se na neki način i produžuju sezonu. Jako smo zadovoljni jer smo uspjeli učiniti nekoliko sportskih manifestacija i dobre gastro ponude te zadržati goste. Pored toga radimo na poboljšanju infrastrukture. Ovakvi događaji nam puno znače za promociju Općine. Sigurno je da ćemo maraton organizirati i sljedeće godine. Svim sudionicima čestitam na uspjehu.

Rezultati, muškarci:

Akos Kalmar,

Adam Pinter,

Imre Barabas),

Ament Balas,

Gašper Stele Kamnik/Donat,

Evgenij Pop Acev Vardar – Makedonija,

Mauro Bobanović Poreč,

Till Wonhausen SV Delphin Wiesbaden,

Patrik Eremija – Primorje Ri,

Pavao Margetić Donat,

Žene prve tri:

Matea Sumajstorčić iz KDPSR Poreč,

Marija Bondarenko iz Ukrajine,

Klara Bošnjak iz KDP Donat.

29. travanj 2024 23:26