StoryEditorOCM
RegionalNAKON ZADRA

Žvrljotina u čast ustaškim izdajicama osvanula u Splitu u režiji Torcide Mejaši. ‘Mural‘ su stavili do istinskih heroja

Piše Saša Ljubičić/SD
11. veljače 2024. - 18:13

Zadrani, ponosni na svoju antifašističku prošlost, dugo dižu glas protiv skandaloznog –nazovi murala, u režiji Tornada, preciznije onih koji se kriju iza te navijačke skupine koja srčano podržava omiljeni košarkaški klub.

Riječ je o portretu vojnika s karakterističnom kacigom i hrvatskim grbom koji počinje prvim bijelim poljem, naslikanom na crnoj pozadini koja simbolizira mračni dio naše prošlosti.

Naravno da nije sporno bijelo polje, koje je, uostalom, i na krovu crkve svetog Marka u Zagrebu, već tamna pozadina i kaciga, šljem, jednak onomu koju su u Drugom svjetskom ratu nosile ustaše, kao i saveznici im nacisti, a koji je aluzija na pripadnike pokreta čiji je poglavnik prodao Dalmaciju svom fašističkom sponzoru Benitu Mussoliniju

image

Sporni mural navijačke skupine Tornado u Zadru

Jure Mišković/Cropix
image

Mural s likom vojnika na Bulevaru u Zadru nekoliko je puta prebojan bijelom bojom, a na kacigi je bilo dodano i srce 

/Cropix
image

Ustaški vojnik koji je poslužio kao ‘model‘ autoru fašističkog murala u Zadru i Splitu 

Daniel Radeta

Odrekao se Ante Pavelić najljepših dijelova Hrvatske, pa proveo genocid nad Srbima, Židovima i Romima u pedesetak koncentracijskih logora, uključujući čak i one za djecu! Ne treba zaboraviti da su pod ustaškom kamom završavali i Hrvati koji su ustali protiv fašističkog terora. 

Da sve bude gore, te se luzere i notorne zločince, bandu i ološ, natpisom "Naša Oluja neće prestati" na vrhu "slike", želi dovesti u ravan s braniteljima iz Domovinskog rata, koji su, za razliku od domaćih izdajnika i pobjegulja ustaša, najgoreg ljudskog taloga, junački oslobodili Hrvatsku. Pobijedili višestruko nadmoćnijeg neprijatelja – JNA i pobunjene Srbe, okupljene pod vodstvom dvaju Milana – Martića i Babića, pa trijumfirali u ratu za modernu, europsku Hrvatsku.  

Žvrljotine

Praktički isti takav "mural" koji se od zadarskog razlikuje tek po potpisu Torcida Mejaši, osvanuo je nedavno u Lovrinačkoj ulici u Splitu.

image

Sporni ‘mural‘ osvanuo je u Lovrinačkoj ulici u Splitu

Paun Paunović/Cropix
image

Sporni ‘mural‘ osvanuo je u Lovrinačkoj ulici u Splitu

Paun Paunović/Cropix
image

Sramotni mural se nalazi odmah do istinskih heroja hrvatske povijesti

Paun Paunović/Cropix

Na tom su mjestu zidovi u visini od par metara iscrtani u čast velikanima iz naše novije povijesti.

Ovjekovječena je tako vukovarska majka paćenica Kata Šoljić, žena koja je u ratu za Hrvatsku izgubila četiri sina. Tu su i čuveni Matoševi stihovi, Mile Dedaković JastrebAnte Starčević... Pokušalo se umjetnički prikazati i obranu Splita od napada JNA i JRM s mora, ali je autor to izveo krajnje amaterski, pa se sve pretvorilo u teški kič.

Uglavnom, prljave, zapuštene zidove, pune kojekakvih žvrljotina, prvo su zamijenili murali na teme Bog, Hrvatska, domovina, a onda je neuk i zločest netko, među domoljube podmetnuo i jednog bijednog, mrkog ustašu. Valjda onog iz divizije koja je s nacistima ratovala protiv Sovjeta na Istočnom frontu i zajedno s njima podvila rep.

HDZ-ova vlast u Zadru žmiri na ovu fašističku podvalu u režiji "navijača". Sad su takvi nazovi navijači, isto napravili i u Splitu. Naime, zlo se, kad se na njega adekvatno ne reagira –multiplicira.

Hrabri Radeta

U Zadru je zbog upozoravanja na nečinjenje lokalnih vlasti kad je u pitanju ustaša kojeg se mučki povezuje s "Olujom", više puta verbalno a onda i fizički napadnut gradski vijećnik i predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta.

image

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a i gradski vijećnik, izložen je verbalnim i fizičkim napadima jer se zalaže za brisanje sramotnog murala na Bulevaru

Jure Mišković/Cropix

 – Za ovo su, kao i autori ovog sramnog "murala", podjednako krivi predsjednik Hrvatske i premijer, koji nisu odmah reagirali i tražili da se isti ukloni. To ohrabruje nacionalistički ostrašćene huligane da nastave raditi što ih je volja. Posebno me žalosti što je ovoga puta u potpisu Torcida jer znamo da je upravo splitski Hajduk pravi simbol borbe protiv toga zla, pa se iskreno nadam da će se Torcida od toga ograditi. Kad se premijera Plenkovića napadne jajima ili kad se netko prošeta u majici s natpisom "Za dom spremni", odmah ga se hapsi, dok u ovom slučaju institucije uopće ne reagiraju. Zato se i u Splitu dogodilo isto – kazao nam je Radeta, jedan od rijetkih koji je imao petlju javno govoriti o govoru mržnje i tražiti da se sramotne crtarije prebrišu.

Na redu su hrabri Splićani. Ima li ih? 

image

Sporni ‘mural‘ osvanuo je u Lovrinačkoj ulici u Splitu

Paun Paunović/Cropix

Kad bih umjesto teksta ispisivao parole, napisao bih to otprilike na ovaj način: "Dolje fašizam! Živjela slobodna, neovisna i demokratska Hrvatska, koja nema i ne smije imati nikakve veze sa sluganskom, zločinačkom, izdajničkom NDH".

Nastavit ću u istom tonu: Splićanke i Splićani, Dalmatinci, "mural" u Lovrinačkoj ulici mora pasti. Ne dozvolimo kukavicama da nas po drugi put bez ispaljenog metka predaju fašistima.

26. travanj 2024 06:43