StoryEditorOCM
RegionalSTUDIJSKO PUTOVANJE

Župan primio polaznike Ratne škole Ban Josip Jelačić, najviše vojno-civilna obrazovne institucije u zemlji koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga

Piše Zadarski.hr
5. svibnja 2021. - 17:31

U Zadru su, ponedjeljak, 3. svibnja, boravili polaznici 23. naraštaja ratne škole „Ban Josip Jelačić“ predvođeni načelnikom škole brigadirom Mijom Kožićem , koji u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2020./2021. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ imaju i studijsko putovanje s nastavnim posjetima.

U sklopu posjeta, u koncertnoj dvorani Kneževe palače, primili su ih župan Božidar Longin i zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać sa suradnicima , a predavanje na temu „Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu“ održao je general pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu HV-a.

Ovom prigodom župan Longin upoznao ih je sa sadašnjim trenutkom i strukturi gospodarstva na našem području kao i razvojnim potencijalima naše županije, dok je zamjenik župana ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković dao presjek aktivnosti Stožera u protekle četiri godine. U ime Grada Zadra goste je pozdravila zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać.

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, zajedno s general pukovnikom Mladenom Fuzulom odali su počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu paljenjem svijeća u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima u čemu su im se pridružili i župan Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić sa suradnicima.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

image
Žup Zd
image
Žup Zd

- Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju. Ratna škola je počela s radom 1. prosinca 1998. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP, MVEP, Hrvatske vatrogasne zajednice) te pripadnika stranih obrambenih sustava, poprima međuresorni i međunarodni karakter. Do danas je Ratnu školu završilo 305 polaznika među kojima je 252 polaznika iz Republike Hrvatske i 53 inozemna polaznika - rekao je načelnik Ratne škole brigadir  Mijo Kožić.

Dodao je kako je u tijeku je školovanje XXIII. naraštaja Ratne škole, koju pohađa 17 polaznika od kojih je jedanaest polaznika iz RH te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Crne Gore i Slovenije). 

- Cilj izobrazbe je stjecanje kompetencija (znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti) za usklađivanje i koordiniranje upotrebe svih elemenata nacionalne moći zbog ostvarivanja nacionalnih interesa, i postizanje sinergije svih dionika sustava domovinske sigurnosti u procjeni, prepoznavanju, smanjenju i uklanjanju rizika i prijetnji od važnosti za Republiku Hrvatsku. Polaznici Ratne škole moraju zadovoljiti visoke kriterije, pogotovo ako se uzme u obzir da je završena četvrta razina slijedno-rastuće časničke izobrazbe, strategijska izobrazba jedan od uvjeta za promaknuće u čin generala/admirala Ispunjavanjem temeljnog cilja izobrazbe, kroz provedbu zadaća, polaznici Ratne škole osposobljeni su da nakon što diplomiraju budu spremni preuzeti dužnosti na najvišim razinama u sustavu obrane i nacionalne sigurnosti te stječu kompetencije za preuzimanje visokih zapovjednih i stožernih dužnosti, kako u nacionalnim tako i međunarodnim strukturama - istaknuo je brigadir Kožić dodajući kako su nastavni posjeti u Republici Hrvatskoj važan dio programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim strateškim tvrtkama, kritičnom infrastrukrurom Republike Hrvatske, kulturnim, znanstvenim, političkim, gospodarskim i religijskim.

image
Žup Zd

- Nastavnim posjetom u Zadarskoj županiji i gradu Zadru želimo upoznati polaznike 23 naraštaja s regionalnim središtem Hrvatske za područje Sjeverne Dalmacije, dijela Like i podvelebitskog kanala. Prijemom i obraćanjem želimo omogućiti domaćim i međunarodnim polaznicima da budu što bolje upoznati sa društveno-gospodarskim razvojem, strukturom gospodarstva, korištenju sredstava iz EU fondova, komparativnim prednosti i obilježjima, kao i potencijalima razvoja županije sa trendovima, problemima i razvojnim potrebama županije. Uz to, želimo posjetiti kulturne i povijesne znamenitosti - rekao je brigadir Kožić i zahvalio domaćinima na prijemu.

image
Žup Zd
18. travanj 2024 02:13