StoryEditorOCM
Regional30. ROĐENDAN

Župan Longin: Od županije teško stradale u Domovinskom ratu uspjeli smo postati jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj, rastemo velikom brzinom!

Piše Promo/Zadarski.hr
13. travnja 2023. - 16:16

U subotu, 15. travnja, počinje program obilježavanja Županijskih dana koji će trajati do 29. travnja. U brojnim općinama i gradovima u Zadarskoj županiji organizira se bogat program koji uključuje sportske, kulturne, gastro i ekološke manifestacije.

Na sam Dan Zadarske županije, koja ove godine slavi 30 godina postojanja, u nedjelju, 16. travnja, u 11 sati u  katedrali Sv. Stošije bit će služena sveta misa, a svečana sjednica Županijske skupštine održat će se u utorak, 18. travnja, u multifunkcionalnoj dvorani Ventus u Punta Skali s početkom u 11 sati. Svečanoj sjednici prethodit će polaganje vijenaca na Gradskom groblju u Zadru u 9,30 sati.

- Kroz 30 godina postojanja Zadarske županije morali smo se boriti s raznim iskušenjima. Ipak, Županija je uvijek bila nositelj upravljanja razvojem svoga prostora te je bila spremna postaviti visoke ciljeve i ostvariti ih. Tako smo od županije koja je teško stradala u Domovinskom ratu, uspjeli doći do statusa jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija, Županije koja raste i razvija se velikom brzinom – istaknuo je zadarski župan Božidar Longin.

- Slobodno možemo kazati da je iza nas dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima. Rekorde bilježe naša Zračna luka i Luka Gaženica, a uz turizam, dodatan iskorak ostvaren je u sektorima marikuluture, pomorskog prometa te u nizu drugih gospodarskih grana, prvenstveno onih izvozno orijentiranih. Zajedno s našom Turističkom zajednicom brendiramo našu županiju kao eno-gastro destinaciju, s ciljem povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom. Prema svim pokazateljima očekujemo da će 2023. godina biti još bolja, a optimizam temeljimo na brojnim aktivnostima i projektima koje će se realizirati – naglasio je Božidar Longin.

image

Biciklijada "Od Branimira do Branimira"

U subotu, 15. travnja, će se s početkom u 10 sati održati tradicionalna manifestacija "1000 koraka kroz 1000 ulica." Radi se o hodanju i nordijskom hodanju koje starta s Obale kneza Branimira, a s istog mjesta u 11 sati starta i jedna od najpopularnijih biciklijada, "Od Branimira do Branimira." Te večeri se u 20,30 održava i "Zadar Night run", koji kreće od Kopnenih vrata, tako da će subota uistinu biti pravi sportski dan za sve - od rekreativaca i biciklista, do ljubitelja trčanja.

Ponedjeljak, 17. travanj, u Obrovcu donosi predstavu za djecu "Vrlo gladna gusjenica" u Domu kulture u 9,30 sati, koja će se igrati i u 12 sati u Kulturno-informativnom centru Napredak u Gračacu, dok će u Zadru održati Info dan projekta STREAM i predstavljanje kišnog vrta u Parku Vruljica.

U utorak se u Zadru u 9 sati u Gradskoj loži otvara retrospektivna izložba slikarice Nevenke Benini, Medicinska škola imat će Dan otvorenih vrata, u OŠ Zemunik Donji održat će se "Zadarski književni krug" u 11 sati, a toga dana se, kako je navedeno, održava i svečana sjednica Skupštine Zadarske županije u Punta skali.

image

Dani masline Zadar

Andrija Lucic/Cropix

U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar se u srijedu, 19. travnja, u 11 sati organizira manifestacija "Oživimo stare recepte: kulinarska baština u rukama mladih", u isto vrijeme u Polači se održava Zadarski književni krug, a navečer u Zadru, u 19 sati, počinje Smotra učenika glasovira glazbenih škola Zadarske županije, u Koncertnoj dvorani braće Bersa.

Četvrtak, 20. travanj, donosi promociju knjige Josipa Miletića "Hrvatski jezik u izobrazbi stručnjaka iz obrazovnog područja ekonomije, trgovine i poslovne administracije" u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u 12 sati, a u 13 sati izložbu "F(v)uštan je in, f(v)uštan nekada i danas" u Gradskoj straži.

Toga dana se Dan Zadarske županije slavi i u Zagrebu, u "zadarskom klubu", u večernjim satima.

image

Pag na meniju

SŠ Bartula Kašića Pag

Na rivi u Pakoštanima će se 21. travnja u 18 sati održati program "Knjiga na valu" – postavljanje kućice za knjige uz prigodni program, a dan kasnije, u subotu, u 10 sati kreće ekološka akcija na Punti Bajlo u zadarskim Arbanasima, nazvana "Daj ruku za čistu Puntu Bajlo – ekološka akcija čišćenja lokacije i predstavljanje udruga tehničke kulture."

U isto vrijeme organizira se i orijentacijsko kretanje u Park šumi Musapstan.

U Zadru se te subote u 11 sati na Forumu održava koncert Gradske glazbe Pag, a "Knjiga na valu" se istoga dana održava u 11 sati u Vrgadi, te u 18 sati u uvali Dugovača u dragama.

Nedjelja, 23. travnja, rezervirana je za "Petra Pana" u Kazalištu lutaka Zadar, s početkom u 11 sati, a ova predstava igrat će se i naredna četiri dana, s početkom u 10 sati, u KLZ.

image

Festival cvijeća, Sv. Filip i Jakov

Jure Mišković/Cropix

U utorak, 25. travnja, održava se, s početkom u 9 sati, Dan otvorenih vrata Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, gdje će se u 10 sati organizirati Radionica izrade keksa Donata i čipsa od jabuke. Na terenima Ekonomske i birotehničke škole u 10 sati započet će Košarkaški turnir 3 x 3 za srednjoškolce.

U srijedu se u Benkovcu u Gradskoj knjižnici u 11 sati organizira Zadarski književni krug, a na Silbi predstava "Mali puž – priča o dagnjici", u Osnovnoj školi u 15 sati.

U petak, 28. travnja, organiziraju se 25. međunarodni Dani masline u zadarskoj Gradskoj loži u 11 sati, a u isto vrijeme otvara se 21. Festival cvijeća Zadarske županije u hotelu Vila Donat u Sv. Filipu i Jakovu. U 12.30 otvara se izložba učeničkih likovnih radova "Znamenitosti Zadarske županije" u OŠ Biograd na Moru, a u 16.30, koncert učenika odjela Glazbene škole "Županiji u čast."

U 18 sati počinje manifestacija "Pag na meniju" - promocija tradicionalne gastronomije grada Paga i Zadarske županije, u Kneževom dvoru u Pagu, a u subotu, zadnjeg dana dvotjednog obilježavanja dana Zadarske županije, u 9 sati održava se utrka „Say cheese and run“ u Kolanu na Pagu, a u Zadru u 9.30 sati, u OŠ Zadarski otoci, započet će Rukometni turnir.

image

Županijski dani

image

"1000 koraka kroz 1000 ulica" 
 

Zvonko Pavić/Cropix
16. lipanj 2024 13:17