StoryEditorOCM
RegionalAPEL DR. IVIĆA

Znam da i noćni klubovi trebaju zarađivati, ali njihovo bi otvaranje moglo biti pogubno. Dospijemo li na crvenu listu, nema više ni turizma!

Piše Ivica Marković/SD
3. kolovoza 2021. - 16:38

U posljednje vrijeme čuje se sve više zahtjeva da se dozvoli i rad noćnih klubova, koji su u pravilu u zatvorenom prostoru.

Svi na jadranskoj obali rade, privređuju, naplaćuju strancima sve usluge po suho zlato, samo ne rade noćni klubovi.

I sada se čuje glas onih koji bi htjeli raditi, a ne mogu, odnosno, nije im dozvoljeno, jer se noćni klubovi u pravilu nalaze u zatvorenim prostorima, koji su vrlo podatni za širenje virusa.

image
Davor Pongračić/Cropix

- Odluka da se dozvoli rad noćnih klubova bi nas umnogome unazadila. Svjestan sam da i ti ljudi trebaju raditi i zaraditi, ali u ovakvoj sadašnjoj situaciji, dozvoliti njima da rade, moglo bi biti pogubno. Znate, bolje je imati vrapca u ruci, nego goluba na grani i mi moramo do kraja turističke sezone ovako raditi, bez noćnih klubova, jer bi nas njihovo otvaranje vrlo brzo, na karti Europe moglo dovesti u crvenu boju, kao što je dovelo neke druge države. A kada vas stave na crvenu listu, gotovo je, nema više turista, nema više turističke sezone! - upozorava izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, prestojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split i šef Covid bolnice na Križinama.

Prebrzo otvaranje, odnosno otvaranje  stajalo je Portugal i Španjolsku loše turističke sezone i one su već tjednima u crvenome. Od turističke sezone imaju jako malo, gotovo ništa i mnogi ih mimoilaze. Turisti dolaze u narančaste zemlje, kao što je Hrvatska i to treba iskoristiti i napuniti (što državnu, što privatnu) "kasicu prasicu", kako bi predstojeću jesen i zimu što lakše preboljeli.

image
Ante Čizmić/Cropix

A iduće ljeto, do kada treba očekivati da će se ipak procijepiti 85 posto hrvatskog "tvrdoglavog" stanovništva, kako bi stekli kolektivni imunitet, raditi će i noćni klubovi jer onda, valjda, neće biti straha od Covida-19.

04. svibanj 2024 03:19