StoryEditorOCM
RegionalDON ROKO KAŠTELAN

Žestoka propovijed solinskog svećenika i bivšeg torcidaša: ‘Kojem se Bogu klanjamo? Vjerujemo li u Isusa ili u Hajduk‘

Piše Ivan Renić
26. ožujka 2024. - 14:22

Molimo se Bogu i klanjamo Gospi i do Sinja idemo bosi... Stihovi su poznate navijačke pjesme Grupe Viva. No, kojem se Bogu mi klanjamo? Upitao se to don Roko Kaštelan (30) u svojoj propovijedi na nedjeljnoj svetoj misi.

Hajduk i Dinamo, najveći derbi hrvatskog nogometa igra se na Veliku subotu. Dan tišine i bdjenja, a u Splitu totalno ‘ludilo‘. Igra se derbi. Pisali smo već o tome, negodovali, ali sluha nije bilo. Igrati se mora, u tom je stilu glasilo objašnjenje. Iako se busamo u prsa katoličkom vjerom i živimo u državi u kojoj je i dalje većina katolika, malo je onih kojima je ovaj termin sporan. Štoviše, većina se čak i pita ‘u čemu je problem!?‘. Propovijed na tu temu na nedjeljnoj je svetoj misi održao Don Roko, svećenik u solinskoj župi Gospe od Otoka.

- Kojem se Bogu mi molimo? Želimo da Hajduk bude prvak? Stadion je rasprodan, svi su poletjeli po ulaznice. A igra se na Veliku Subotu kada je Krist u grobu. Na takav dan ide se tamo gdje se psuje Boga. Na dan tišine i bdjenja. Za mene je to sramota. Zapitajmo se vjerujemo li mi u Isusa Krista ili u Hajduk? Ja vjerujem u Isusa.

Njegova životna priča već je poznata i zbilja je fascinantna. Riječ je o bivšem torcidašu, jednom od najvatrenijih navijača koji nije propuštao gotovo nijedno gostovanje. No, kasnije se obratio i svoj život posvetio Bogu postavši svećenik. Posebno želi prodrijeti do mladih, pa je tako aktivan i na društvenoj mreži TikTok.

- Utakmica je 19.30 sati. Na Poljudu su radnici, čistačice ostaju nakon svih. Misli li itko o tome mogu li ti ljudi stići na bdjenje ako žele – pitao se don Roko u svojoj propovijedi.

Njegova riječ po ovom pitanju itekako ima težinu. Ne samo zato što je svećenik, već i hajdukovac. Navijačka ‘karijera‘ bila mu je burna i bogata, no ljubav prema Hajduku je ostala. Ipak, kako kaže, vjera u Isusa Krista mora za svakog vjernika mora biti na prvom mjestu. A tek onda bila boja...

25. travanj 2024 19:18