StoryEditorOCM
RegionalPROVJEREN KADAR

Uhljeb uhljebio uhljeba: direktor makarske gradske tvrtke Ivan Kotarac na važnu je funkciju postavio barjaktara sa svog vjenčanja!

Piše Vinko Vuković/SD
27. siječnja 2021. - 07:13
Ivan Kotarac (na slici) svojem je timu u gradskoj tvrtki nedavno priključio i Krešimira Hercega, čovjeka koji je u listopadu 2019. hrabro predvodio Kotarčeve svatoveIvo Ravlić/Cropix

Ivan Kotarac bio je predsjednik Mladeži HDZ-a u Makarskoj, a Krešimir Herceg bio je barjaktar na njegovu vjenčanju.

Ovo su ključne informacije koje trebate usvojiti kako biste s punim razumijevanjem mogli pratiti nastavak ovoga teksta. To, dakle, da je Ivan Kotarac od najnježnije dobi ponosni član najhrvatskije hrvatske stranke, a Krešimir Herceg njegov osobni barjaktar, jedino je što trebate znati.

Podatak, pak, da u Kotarčevoj stranci upravo barjaktare posebno cijene odavno vam je poznat.

Čovjek od povjerenja

Prije dvije godine, bio je baš siječanj kao i sada, Ivan Kotarac imenovan je direktorom Stambenoga gospodarstva Makarska, gradskom tvrtkom osnovanom 1998. godine za poslove održavanja i upravljanja stambenim zgradama. A kako tih zgrada kojima valja upravljati ima više od 350, tako je i laiku jasno da se Ivan Kotarac našao na itekako odgovornoj funkciji.

Posao je to koji, naravno, zahtijeva i kvalitetne suradnike, odnosno ljude od najvećeg povjerenja, pa se Kotarac pobrinuo da se upravo takvima i okruži. A većeg povjerenja od povjerenja u čovjeka kojemu ste prepustili barjak na vlastitu vjenčanju teško da može biti. Stoga je Kotarac svojem timu nedavno priključio i Krešimira Hercega, čovjeka koji je u listopadu 2019. hrabro predvodio Kotarčeve svatove.

Što točno Herceg radi u "Stambenom", odnosno kakva ga je sistematizacija dopala, nije nam poznato jer Kotarac još uvijek sastavlja odgovor na naše upite. Da je uhljeb uhljebio uhljeba, samo bi uvrnut um mogao pomisliti.

– Nisam u Makarskoj, pošaljite pitanja mailom – kratko nam je kazao nakon što smo prošlog tjedna "pokucali" na vrata njegove kancelarije.

Na internetskim stranicama Stambenoga gospodarstva Makarska navodi se kako ta tvrtka ima šestero stalno zaposlenih djelatnika, a naglašava se i uspješna suradnja s kooperantima "koji predstavljaju dodatnu garanciju i kvalitetu profesionalno pruženih usluga."

Što predstavlja angažman direktorova barjaktara, nije navedeno.

Pet dana za odgovor

Dok dobijemo Kotarčeve odgovore – a dobit ćemo ih, rečeno nam je, u roku od pet dana – vratit ćemo se dvije godine unatrag. U siječanj 2018., kada je Ivan Kotarac, tada još bez barjaktara, imenovan ravnateljem "Stambenog". Na tu je poziciju došao s referencijom dugogodišnjeg člana HDZ-a. Koji se za direktorsku fotelju pripremao sjedeći u Nadzornom odboru te makarske tvrtke.

"U Nadzornom odboru 'Stambenog' bio sam godinu i nešto. Kroz to smo vrijeme imali šest, sedam sastanaka. Tako da razumijem problematiku", kazao je Kotarac prije dvije zime u razgovoru za Makarsku kroniku.

Istom prigodom potvrdio je kako je posao, svoj prvi pravi posao, ako ne računamo iznajmljivanje ležaljki za plažu, dobio bez natječaja.

"Gradonačelnik me sam imenovao", objasnio je.

Dodao je i kako je "završio pet godina fakulteta" te kako ispunjava sve uvjete jer je stručni specijalist ekonomije. Diplomu je stekao na Veleučilištu "Baltazar" u Zaprešiću.

Sad je pravi trenutak da vam kažemo još nešto. Što mislite, tko je Ivana Kotarca zamijenio u Nadzornom odboru "Stambenog"? I tko je također odradio "šest, sedam sastanaka" prije nego što je dobio svoj prvi pravi posao.

Možete pogađati samo jednom.

Teško zamjenjivi kadrovi

Bravo! Pa, naravno da ga je zamijenio Krešimir Herceg, Kotarčev barjaktar i odnedavno podređeni mu kolega.

A tko je zamijenio Hercega u Nadzornom odboru? Možda "stari svat" s Kotarčeva pira? A možda i nitko, kako sugerira internetska stranica "Stambenog", jer teško su to zamjenjivi kadrovi.

U nastupnom intervjuu, onome od prije dvije zime, dok još nije imao barjaktara, Kotarac je najavio transparentnije poslovanje.

"U 'Stambenom' želim što prije uvesti red. Da sve funkcionira jedan kroz jedan. Da radimo korektno. Da se zgrade obnavljaju, fasade, parlafoni. Želim napraviti web stranicu tako da bi stanari jednim klikom mogli vidjeti stanje svoje zgrade. Modernizirat ću informatiku", kazao je novinarki Andrei Topić.

Objavio je i da je sam sebi smanjio plaću, iako nam nije baš najjasnije kako je to mogao učiniti kad prije "Stambenog" nigdje nije radio. Osim u HDZ-u.

Meteorska karijera

Počeo iznajmljujući ležaljke

Ivan Kotarac poslovnu je karijeru započeo iznajmljujući ležaljke na plaži pred hotelom "Biokovka", u kojemu je tada radio njegov otac, također istaknuti član lokalnog HDZ-a. Službeno se taj posao zove "radnik na naplati koncesijskih usluga", a obavlja se "na određeno vrijeme u punom radnom vremenu".

Tko će ga dobiti natječajem, određuje gradska tvrtka Makarski komunalac, ona ista u kojoj je nedavno zaposlen i Kotarčev vjenčani kum i koja iznajmljivanje ležaljki prije svega povjerava članovima Mladeži HDZ-a. Upravo tako je i Kotarac počeo.

U zdrav mozak...

Ilegalni prodavač maslinova ulja

Ivan Kotarac prvih je 15 minuta slave doživio kao ilegalni prodavač maslinova ulja. Tada ga je u đir uhvatila ekipa zafrkantske emisije "U zdrav mozak".

Netko im je, naime, dojavio da mladi HDZ-ovac prodaje maslinovo ulje te da u tu svrhu po gradu lijepi oglase. Kotarac se odmah javio na poziv. Misleći da zove kupac, potvrdio je da prodaje ulje, ali kad ga je voditelj počeo ispitivati detalje u stilu policijskog inspektora, naglo se sjetio da ipak ne prodaje ulje.

A onda je "shvatio" da ga zove "inspektor Tokić". Bilo je to pet godina prije nego što je postao direktor "Stambenog".

Linija zapošljavanja

Kum također u gradskoj tvrtki

Vjenčani kum Ivana Kotarca također je zaposlen u gradskoj tvrtki. Gospodinu je ime Ivan Roso, a posao je dobio u Makarskom komunalcu. Tvrtki koja, među ostalim, odlučuje i o tome tko će iznajmljivati ležaljke na makarskim plažama. Pri čemu se na popisu koncesionara za 2015. godinu nalazi i izvjesni Ivan Roso.

17. travanj 2024 20:09