StoryEditorOCM
RegionalPRETRES KUĆA

U tijeku policijska akcija u Rijeci, uhićene tri osobe! Evo tko je glavna meta istražitelja

Piše Željko Petrušić/JL
4. listopada 2023. - 12:21

NOVO:
Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, glavna meta istražitelja upravo je riječka poduzetnica Vanja G. koju se sumnjiči da je uz pomoć suosumnjičenih odgovornih osoba iz nekoliko tvrtki lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim sredstvima za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika. Prema ranije objavljenim informacijama u medijima, njezine su tvrtke od 2015. godine naovamo krenule u projekt podizanja nasada badema i smokvi na Jakljanu i Šipanu, o čemu je i ona sama davala izjave za medije.

- Mogu potvrditi da smo krenuli u realizaciju projekta podizanja jednogodišnjih nasada badema i smokava na otocima Jakljan i Šipan. Ovaj projekt vrijedan je 18 milijuna kuna, a sufinanciran je iz fondova EU i hrvatskog proračuna u iznosu od 15,5 milijuna kuna - kazala je Vanja G. 2017. za Dubrovački list.

- Koliko god zahtjevno bilo uzgajati smokve na pustom otoku, odlučili smo se za ekološki uzgoj koji će svojom raznolikošću maksimalno očuvati postojeću vegetaciju. Vjerujem da ćemo uspjeti jer smo strastveni oko ovog projekta - isticala je tada.

Međutim, prema izvorima bliskima istrazi, vrlo je upitno jesu li na otoku Jakljanu uopće zasadili sadnice smokava. Navodno je na cijelom zemljištu, na kojemu je trebao nastati nasad s više tisuća stabala, zapravo tek nekoliko smokava.

Stoga ju istražitelji EPPO-a sada i sumnjiče da je oštetila Europski poljoprivredni fonda za ruralni razvoj za spomenuti iznos od oko dva milijuna eura. Inače, predmetno zemljište na otoku Jakljanu u vlasništvu je Dubrovačke nadbiskupije koja ga je 2015. iznajmila Vanji G., odnosno njezinoj tvrtki na 30 godina i to isključivo za uzgoj smokava.

S njom povezane tvrtke usto su dobile u dugogodišnji najam još neka neiskorištena zemljišta na širem području Dubrovnika, a koja su u vlasništvu države. Radi se o nekoliko zemljišta od kojih su neka velika i po nekoliko stotina tisuća metara kvadratnih, no, za sada nije poznato ima li najam i potencijalno povlačenje subvencija za nasade na tim zemljištima veze s ovom istragom EPPO-a.

U tijeku su pretresi kuća i poslovnih prostora.

Tijekom jutra se priopćenjem oglasio i EPPO te objavio detalje o akciji.

- Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu danas provodi hitne dokazne radnje u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom protiv četiri osobe. Do sada su uhićene tri osobe.

Postoji sumnja da su osumnjičene osobe počinile kaznena djela subvencijske prijevare i pranja novca u sklopu natječaja „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Udio sufinanciranja projekta sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 85%.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) neovisan je ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a - navode u objavi.

RANIJE:

Policija u suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO) od ranog jutra provodi akciju na riječkom području, u kojoj je uhićeno nekoliko osoba zbog sumnje u subvencijske prevare. Iako za sada riječka policija nije mogla potvrditi informacije o uhićenjima, Jutarnji list neslužbeno doznaje da su istražitelji EPPO-a u jutarnjim satima "pokucali" na vrata riječke poduzetnice V. G. i još nekih s njom povezanih osoba.

Prema prvim informacijama, sumnjiči ju se da je njezina tvrtka na temelju lažiranih podataka tražila i dobila subvencije iz EU fondova za nasade na jugu Hrvatske. Riječ je navodno o subvencijama u iznosu od oko dva milijuna eura, a upitno je je li tvrtka uopće zasadila više tisuća stabala voćki za koje je te subvencije dobila.

27. travanj 2024 19:10