StoryEditorOCM
RegionalEKOLOŠKI AKTIVIZAM

U Obrovcu otvorena izložba fotografija "Priroda oko(m) nas" - doživite magičan dojam prirodnih ljepota u nijansama plave mora i neba

Piše Zadarski.hr
29. rujna 2023. - 10:41

U gradskoj knjižnici i čitaonici Obrovac otvorena je izložba fotografija FVFAKarin Priroda oko(m) nas. Izložba se može pogledati radnim danom do 13. listopada od 9 do 13 sati.

- Na fotografijama pravladavaju plava i zelena boja. Autori odlaze u prirodu i bilježe njezine promjene. Usput se zaljube u čaroban spoj prirode i graditeljstva pa to ovjekovječe svojim fotografskim aparatom. Već pogađate da su to sudionici fotografske radionice FVFA Karin i njihovi voditelji Mario Vukelić i Nenad Stojanović.

Ova izložba Priroda oko(m) nas potvrđuje da svi sudionici radionice znaju svesti maksimalizam prirode na minimalizam unutar svog kadra i obrnuto bez obzira na dob polaznika radionice ili fotografsko iskustvo. Njihova imena su: Karlo Filipčić, Antonio Plančić, Filip Kušec, Lovro Patafta, Nenad Stojanović, Jelena Stojanović, Petar Stojanović, Lara Vučković, Mario Vukelić.

Priroda zahtijeva od nas da je znamo čuvati, a ova izložba, kao i sve prethodne, pobuđuju ekološki aktivizam kod samih fotografa i njihove vjerne publike. Prikazani motivi vezani su za rijeku Karišnicu, Karinsko i Novigradsko more - kazala je prof. Natali Miletić.

Dio fotografija s prikazima naselja ima dokumentarnu vrijednost, svjedoče o vremenu u kojem je suživot čovjeka s prirodom ostvaren u svojoj punini: obalni pojas popunjen kućama koje su okružene bogatim zelenilom zrcali se na mirnoj morskoj površini. Mirnoća i vedrina doprinose pozitivnoj atmosferi svake kompozicije. Pored toga, autori se trude estetizirati samo naoko otužne, sive i osušene površine u prirodi. U svakom djeliću prirode pronalaze likovnost koja se očituje u čvrstoj kompoziciji, oštrim prikazima, bogatim, ali ne i pretrpanim kadrovima. Bogatstvo prirodnih oblika približavaju nam na kompozicijama načela kontrasta, ravnoteže i jedinstva. Prikazana djela ljudskih ruku, poput poljskih putova ili kamenih kuća, ponosno dominiraju unutar kadra ne obazirući se na promjene godišnjih doba kojima je izložen prirodni okoliš. Pojedine kompozicije u totalu sadrže duboko plavo more u prvom planu i beskrajno plavetnilo neba u gornjoj trećini slike pa je ukupni dojam magičan jer more i nebo imaju istu nijansu plave boje zbog čega kopno djeluje laganije, kao da lebdi. Ta igra obale i mora pod okriljem vedra neba zadržava pogled gledatelja na slikama te doprinosi meditativnosti cijelog izložbenog postava - zaključuje prof. Miletić.

 

29. travanj 2024 09:26