Krumpir 5, kapula 10, češnjak 50 kuna kilogram. Takve su cijene ovih dana najvažnijih ličkih poljoprivrednih proizvoda u lokalnim OPG-ovima, a kako stvari stoje, zalihe krumpira mogle bi uskoro biti prodane i to po još višim cijenama od navedenih. Razlog je suša koja je zadnjih mjeseci pogodila čitavu Hrvatsku, pa tako i Liku. Prinosi krumpira slabiji su i do tri puta u odnosu na lanjsku godinu, dok su troškovi proizvodnje ostali isti, pa čak i viši zbog poskupljenja goriva, gnojiva i drugih potrebnih sredstava.
I dok su lani proizvođači iz Like muku mučili kako prodati krumpir po cijeni od svega tri kune, pa su ga čak i dovozili kupcima u Zadar i u druge dalmatinske gradove, ove će ga godine prodati na kućnom pragu već do listopada, ali će i zarada biti tanja zbog skromnog prinosa.
Ivica Baričević iz Smiljana, čiji je pok. otac bio poznati poljoprivrednik u tom kraju, kaže kako bi nas mogla zadesiti nestašica krumpira koji se u Lici vadi kasnije nego u Dalmaciji, a tražen je kao visokokvalitetan i mnoga dalmatinska domaćinstva opskrbljivala su se krumpirom upravo u Lici.
- Kod nas je za sada cijena pet kuna, ljudi se raspituju, a ja sam dosta krumpira već i prodao. Već se osjeća nestašica, prinos krumpira bio je nikakav, a razlog je suša. Lani je bilo svakih 15 dana kiše, a ove godine ništa. Čak i dio nasada iza kuće koje sam zalijevao nisu osobito rodili, jer je „gorilo i nebo i zemlja”. Nema tu nikakve druge mudrosti. Nama proizvođačima tih pet kuna za kilogram bit će samo da pokrijemo neke osnovne troškove. U jednom redu kojega smo jučer vadili samo 33 vriće smo napunili, a da vidite kolika je to površina, za urod krumpira je to mizerno. Sve sam osobnim automobilom odvezao kući, onda vam je jasno koliko ga ima. Slabo i ništa. Pet vrića na 100 metara dužine reda. To je slabo. Lani smo imali tri puta više krumpira, vadili smo ga kombajnom, a ove godine nisam ni izveo kombajn. Ove godine ne računam da ću uopće voziti krumpir za Zadar. Ljudi me zovu, stalne mušterije koje su kupovale kod nas, a ja ne znam što bi im rekao, kad ću ovo što bude prodati već pred kućom. Ima i dosta domaćih ljudi koji su mi rezervirali krumpir, jer oni koji su posadili ove godine manju količinu krumpira samo za svoje potrebe nemaju što naći. Staju mi i kupci iz Rijeke, Zadra, Splita, neki se i ljute na cijenu od pet kuna, ali nitko ne razumije da su narasli troškovi proizvodnje – žali se Ivica Baričević.
Trenutna cijena od pet kuna je visoka za kupce, a preniska za proizvođače. Neki će možda i čekati sa zalihama na daljnji rast cijena, ali Baričević tvrdi da on nema što čekati jer je i zaposlen pa zbog obaveza ionako jedva stiže sve obaviti u poljoprivrednoj proizvodnji na ukupno četiri hektara koliko ukupno obrađuje.
- Niti vani baš nema krumpira pa je pitanje hoće li se i uvoziti kad se naš domaći potroši. Osobno ja ne bih volio da se uvozi krumpir, draže mi je da mi koristimo naš, domaći, proizveden kod nas. Naš je lički krumpir kvalitetan i tražen, međutim ove godine će nedostajati, volio bih da ga bude kao lani, ali tako sigurno neće biti, zaključuje Ivica Baričević.