StoryEditorOCM
RegionalBLAGOSLOV POLJA

U crkvi sv Kate u Vukšiću proslavljen blagdan sv. Marka

Piše Marko Ledenko Mane
26. travnja 2022. - 08:54

Blagdan sv. Marka u ponedjeljak je proslavljen u crkvi sv. Kate gdje je svečanu misu s procesijom predvodio je župnik fra Božo Mandarić.

- Blagdan Sv. Marka može nam biti krasna prilika da se duhovno sto više sprijateljimo s njegovim evanđeljem i sa Svetim pismom .Legenda kaže da su sv. Marka nakon sto su ga krvnici ubili, pokušali spaliti njegovo tijelo, ali ih je u tom naumu spriječila žestoka oluja, omogućivši tako kršćanima uzeti njegovo tijelo i dostojno ga sahraniti. Od tada se vuče ovaj tradicionalni običaj blagoslova polja. Zahvalimo sv.Marku apostolima Petru i Pavlu, koji su svjedočili Boga po cijelom svijetu i ponijeli evanđelje.Neka nas sv.Marko prati svojim zagovorom ,blagoslovi naše trude i polja, kazao je na kraju fra Božo Mandarić

Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor sa svojim čuvenim starodrevnim pučkim pjevanjem "Vukšićke mise ".

Na brdu Karanovac nalazio se stari grad Vukšić. U blizini starog grada opstojala je neka crkvica i kapela. Mještani misle da je bila posvećena u čast sv. Marka. Do takvog zaključka dolaze na temelju donedavnog održavanja procesije i blagoslova polja na blagdan sv Marka. Procesija je polazila iz župne crkve sv Mihovila i išla kroz polje sa stajalištima do starog grada na brdu Karanovac . Proslava blagdana sv. Marka održava se tradicionalno do danas, ali s procesijom, misom i blagoslovom polja u crkvi sv Kate.

02. lipanj 2024 05:18