StoryEditorOCM
RegionalEVO I RECEPTA

U Benkovcu održan sada već tradicionalni Gastro festival "Benkovački prisnac", posjetitelji uživali u delicijama

Piše Zadarski.hr
19. kolovoza 2024. - 17:15

U Benkovcu je u organizaciji Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije na glavnoj gradskoj šetnici održan sada već tradicionalni Gastro festival “Benkovački prisnac”.

Festival je u subotu još jednom promovirao autohtone delicije Bukovice i Ravnih kotara.  

Prisnac je autohtono jelo ovoga kraja s kojim su dočekivani uzvišeni dani i gosti i s kojim su sklapani brakovi u stara vremena. Jednostavna delicija, kakve su sve istinske narodne delicije, već stoljećima se sprema i jedno je od najprepoznatljivijih jela Bukovice i Ravnih kotara.

 Gastro festival “Benkovački prisnac” i ove godine bio je prilika da brojni domaći i strani gosti koji su došli na gradsku šetnicu u Benkovcu probaju jedinstvenu deliciju ovoga kraja, Šetalište kneza Branimira bilo je gotovo  premaleno za sve posjetitelje ove manifestacije, a miris i okus prisnaca nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Osim što se na glavnoj gradskoj šetnici mogao probati prisnac moglo se ovdje pronaći za svakoga ponešto jer su se na preko 30 štandova predstavili razni domaći proizvođači te su prezentirali svoje proizvode poput sira, meda, vina, likera, prirodnih sokova, badema, prirodne kozmetike, pekmeza, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, raznih originalnih i unikatnih predmeta ručne izrade što kazuje o vrijednim ljudima ovoga kraja…

Za zabavu su bili zaduženi Kuzma & Shaka Zulu koji su posjetitelje zabavljali do kasnih večernjih sati.

Evo i recepta za prisnac…

Benkovački prisnac

Kora za prisnac: napraviti od glatkog brašna (35 dag), malo soli i tople vode, tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjenu okruglu tepsiju

Smjesa: 5-7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili kravlji sir

Jaja lagano izmutiti (ne mikserom), dodati skorup ili vrhnje, malo soli  i sve dobro izmiješati. Tijesto isuti na pripremljenu koru i izravnati.  Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane  otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca  namazati s dva žumanca. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom  40 minuta. Pustite da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.

18. prosinac 2024 20:05