StoryEditorOCM
RegionalNASTAVAK SUĐENJA

Svjedokinja na suđenju Zavadlavu: Taj dan došao nam je na vrata. Mislile smo da je izvan sebe zbog prekida s djevojkom

Piše Vladimir Urukalo/SD
20. ožujka 2023. - 15:34

Usprkos narušenom zdravstvenom stanju 61-godišnji socijalni radnik Zlatko Lovrić iz Splita svjedočio je u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu u nastavku ponovljenog suđenja Filipu Zavadlavu za tri teška ubojstva Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25) u siječnju 2020. godine.

Lovrić je na prvom suđenju već dao opširan iskaz, a danas je odgovarao na dodatna pitanja sutkinje Višnje Strinić i ostalih stranaka vezanih uz pokušaj utvrđivanja motiva koji je uzrokovao ovaj krvavi pohod, a što je u svojoj ukidnoj odluci prve presude naložio Visoki kazneni sud.

image
Ante Čizmić/Cropix

 

Lovrić je kazao kako ne zna koje su to osobe dolazile u stan obitelji Zavadlav i prodavale drogu Filipovoj braći te vršile pritisak radi dugova zbog droge jer su mu ta imena, kazao je, nepoznata. Informacije o tome što se događa dobio je od Filipovog oca Ante, samog Filipa i njegovog najmlađeg brata. Za sukob o kojem mu je pričao Filip, a radi se o napadu dvije osobe na njega na Matejušci, Lovrić je kazao da nije siguran je li mu spominjao imena, no da mu ništa nisu značila i da se ne može sjetiti.

Što se tiče razgovora s Filipom pet dana prije ubojstava, kada mu je ovaj rekao da je sve lošije i da je sve goreg psihičkog stanja, socijalni je radnik pojasnio da se to odnosilo na situaciju iz prosinca 2019. godine kada se Zavadlav pripremao za ukrcaj na brod, a ponestalo mu je novca pa je bio i nesiguran hoće li se uopće ukrcati.

- To su bile teme razgovora, za druge situacije i probleme nisam znao. Što se tiče Matejuške, sugerirao sam mu da ode na brod, da bude primjer bratu Stanislavu i da neće ništa riješiti na ulici i neće mu pomoći tako. Tog 11. siječnja mi je rekao "Ne mogu više, ne mogu više, nisam spavao, ubit ću se...", a kako se i prethodnih dana žalio da ne može spavati, rekao sam mu da potraži pomoć kod psihijatra. On to nije htio, mislio je da će ga to zaustaviti u odlasku na brod - kazao je svjedok.

Na pitanje da li mu je Filip rekao zašto je nabavio "kalašnjikov", svjedok je pojasnio da mu nije rekao da posjeduje pušku već da mu je pokazivao fotografije i sebe s pištoljem u rukama i samog kalašnjikova. Kad ga je Lovrić savjetovao da nije primjereno da ima oružje i da mu to ne treba, Zavadlav mu je odgovorio da se ne brine i da je to sve šala.

- Ne, nisam prijavio policiji da ima pušku jer mi nije rekao da ju je nabavio. Samo je pokazao fotografije i rekao mi je da je htio impresionirati neku curu iz Beograda... Htio je sebe njoj prikazati kao osobu...hmm... ne znam... - odgovorio je Lovrić na pitanja odvjetnika Željka Lubine koji zastupa obitelji žrtava.

Zavadlav ga je upitao: "Jesam li ja napravio ovo za što me optužuju?", no sutkinja je zabranila takvo pitanje.

image
Nikola Vilić/Cropix

Konobar Tomislav Ivković posvjedočio je da je u prijašnjem suđenju rekao da mu je Filip spominjao da je imao problema s nekim momcima i da je spominjao imena Torlaka i Bobana, a da Ožića Paića nikad nije spominjao te da on nikoga od njih nije znao. No, u ponedjeljak je rekao da je površno poznavao Ožića Paića i da ne zna zašto je prije drugačije govorio. Kazao je da se ne sjeća o kakvim se problemima radilo te da su svi koji su znali Filipovog brata Stanislava znali da ima problem s drogom.

Naposljetku je svjedočila i 57-godišnja pravnica koja je sa svojom kćerkom, Filipovih godina, upoznala Zavadlava u gradu te su se sprijateljili. Rekla je kako im nikad nije pričao o problemima s dugovima i žrtvama te da je za njih bio šok kad su saznale za događaj. Prema njenim riječima, dalo se u razgovoru s Zavadlavom zaključiti da je prekid s djevojkom (stjuardesa Marija iz Beograda - op.a.) njemu bio veliki gubitak i da je tog tjedna kad su se dogodila ubojstva, bio izvan sebe zbog prekida.

- Na dan događaja došao je nepozvan na naša vrata, bio je potpuno izvan sebe, nepovezano je govorio, mislili smo da je uzrok takvog stanja nesretna ljubav. Bio je strašno smršavio, gotovo do neprepoznatljivosti i nije rekao zašto je došao. Bio je na rubu plača, suznih očiju, ali nije vikao i ne mogu reći da sam vidjela nekakav strah kod njega.

Nikad nam nije govorio o obiteljskoj situaciji niti o problemima s onim što se kasnije dogodilo niti o ikakvom napadu.... Tog dana odvezle smo ga do kuće jer ga je otac zvao na ručak, znam da je zvao gospodina Zlatka i da se žalio na prekid s curom, a ja sam ga tješila govoreći mu da se smiri, da će doći bolja i ljepša cura... - kazala je svjedokinja.

image
Ante Čizmić/Cropix

Sudsko je vijeće odbilo prijedlog branitelja Tadiše Miloševića da se pribavi izvadak iz kaznene evidencije za žrtve jer se, rekla je sutkinja Strinić, "u ovom postupku ne sudi žrtvama...".

U nastavku suđenja u travnju saslušat će se 20-ak svjedoka i vještaka budući se obrana nije složila s čitanjem njihovih prije danih iskaza.

 

19. travanj 2024 15:27