StoryEditorOCM
RegionalFOTO: POŠILJKA VRIJEDNA MILIJUN KUNA U ZADARSKOJ BOLNICI

Stigao novi digitalni mamograf!

Piše ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ
15. prosinca 2016. - 16:20
donacija_mamograf1-151216.JPG

Prije desetak dana u zadarsku Opću bolnicu stigao je dugoočekivani digitalni mamograf, milijun kuna vrijedan radiološki uređaj, kojim su zadarske pacijentice dobile priliku za visokokvalitetan pregled kojim je karcinom dojke moguće otkriti u njegovoj najranijoj fazi.

Aparat je već u funkciji, naveliko radi, a s kvalitetom pregleda zadarski su radiolozi izuzetno zadovoljni.

- Kvaliteta slike koju dobivamo ovim mamografom je vrhunska i ovo je za zadarsku bolnicu iznimno pozitivan pomak u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke. Uz to, snimanje na ovom uređaju puno je ugodnije i komfornije za pacijentice - kazao je dr. Duško Dubroja, radiolog, na predstavljanju novog mamografa u zadarskoj bolnici.

Javni apel za nabavku ovog digitalnog aparata pokrenula je prošle godine zadarska Liga za borbu protiv raka zajedno s još nekoliko zdravstvenih udruga i to u trenutku kada je stanje s mamografijama u bolnici bilo gotovo kritično. Naime, iako su službeno na raspolaganju imali dva mamografa, oba aparata bila su dotrajala i po godinama starosti i po broju pretraga koji su na njima obavljene, a uz to su se stalno kvarili zbog čega je lista čekanja pacijentica na taj pregled samo rasla. U listopadu prošle godine Ministarstvu zdravstva, na čijem je čelu tada bio Siniša Varga, upućena je i službena molba za nabavu novog mamografa i aparata za UZV, a Liga se ponudila da će kao pokretač akcije donirati prvih deset tisuća eura. Iako ta vrijedna sredstva udruge na kraju nisu bila potrebna, iz decentraliziranih sredstava te novcima Ministarstva kupljen je vrijedan digitalni uređaj koji je u bolnicu stigao baš kao božićni dar.
Zašto je moderni mamograf bio toliko potreban zadarskoj bolnici najbolje pokazuju podaci Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke prema kojima se broj karcinoma u zadnjih deset godina udvostručio, a baš Zadarska županija je u hrvatskom vrhu po broju novooboljelih. Međutim, sretna je okolnost kako ih je gotovo 80 posto otkriveno u najranijoj fazi kada je mogućnost izlječenja viša od 90 posto. Baš za te početne faze bolesti, ovakav je mamograf od iznimne važnosti.

- Upravo je počeo peti ciklus Nacionalnog programa koji će obuhvatiti žene rođene između 1947. i 1966. godine. Baš zato pozivamo sve Zadranke koje dobiju poziv za mamografiju da se odazovu pregledu jer im je termin na Radiologiji već rezerviran - pozvala je dr. Ljilja Balorda iz zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.
 

04. lipanj 2024 20:45